Főoldal > MOZGÁS > Karcsúsodj 30 perc alatt! – forradalmi módszerrel

Karcsúsodj 30 perc alatt! – forradalmi módszerrel

curvesfogyókúramozgászsírégetés
0

Írta:

A Curves lényegében egy megállás nélkül működő köredzés, amelybe bármikor be lehet kapcsolódni, nem kell időre menni, tehát ideális elfoglalt, folyton rohanó háziasszonyoknak. Körben dolgozol egyszerű hidraulikus elven működő gépekkel, mindegyiken csak fél percig. Épp mire unnád vagy elfáradnál, meghallod a megváltó szót: „pozícióváltás”. És odébbállsz: föllépsz egy dobogóra, és fél percnyi ugra-bugra, lötyögés, tánc […]

A Curves lényegében egy megállás nélkül működő köredzés, amelybe bármikor be lehet kapcsolódni, nem kell időre menni, tehát ideális elfoglalt, folyton rohanó háziasszonyoknak. Körben dolgozol egyszerű hidraulikus elven működő gépekkel, mindegyiken csak fél percig. Épp mire unnád vagy elfáradnál, meghallod a megváltó szót: „pozícióváltás”. És odébbállsz: föllépsz egy dobogóra, és fél percnyi ugra-bugra, lötyögés, tánc vagy helyben futás után ráveted magad a következő gépre. És ez így megy három körön át. Mindegyik körhöz hozzátartozik egy rövid pulzusmérés is. Pörög az edzés, dolgozik a szív, ég a zsír, lehull rólad a feszültség, és egyszer csak azon kapod magad, hogy fülig ér a szád.

0021535_1.jpg ()

“Jó pár éve inkább csak alkalomszerűen sportoltam, néha eljártam futni – vallja be a harmincas Pozsik Barbara.Aztán megnyílt itt az irodaépületben, ahol dolgozom egy edzőterem, és már a nyitás napján itt voltam. Azóta is jövök minden nap, munka után. Azt szeretem benne, hogy itt mindig vidámság uralkodik, sosincs utána izomlázam, és mindig van kedvem újra jönni. Az egész – zuhanyozással együtt – mindössze egy óra. Ha kilóra nem is, de centiben mérve már ez alatt a két hét alatt is érzek változást: karcsúbb lett a derekam. Azt szeretem ebben az edzésben, hogy harminc percben minden izmomat megmozgat. Korábban aerobik órákra jártam, de a munkahelyi pszichológus azt mondta, annak, aki ülőmunkát végez, nem jó az aerobik, mert túlságosan felpörget, és nehéz utána este elaludni. Itt viszont kellemesen elfáradok, hazamegyek, és tudok pihenni. A célom: 5-6 kiló mínusz, és egy kis erősítés. Kell, hogy legyen állóképességem, és ne jelentsen gondot felszaladni az emeletre.”

Jó, hogy itt épp annyira küzdesz, amennyire bírsz

0021535_2.jpg ()

A negyvenes Dányi Éva már több mint egy éve jár Curvesre.
“Egy barátnőm ajánlására találtam rá. Elsősorban az tetszett meg, hogy nem csupa tökéletes alakú fiatal lány közt dolgozom a rengő súlyfölöslegemmel, hanem az én korosztályomat, sőt nálam idősebbeket is megtalálom itt. Méghozzá lelkes és támogató közegben – nagyon jól tud esni, hogy minden leadott kilónak veled együtt örülnek. A pozitív, segítő hozzáálláson látszik leginkább, mennyire amerikai a módszer, mert mi itt Európában egészen másképp működünk. Nagyon jó az, hogy itt épp annyira küzdesz, amennyire bírsz. Nekem a futás mindig nagyon fárasztó volt. Itt a gyakori pulzusméréssel minden körben ellenőrizzük a szív terhelését, és egy határon túl nem szabad erőltetni magad. Fél percig kell apait-anyait beleadnod, utána jön egy fél perces „zenés tombolás”, ami nagyon jól esik, akárcsak a 7-8 perces nyújtó gyakorlatsor a legvégén, amely után úgy érzed, felfrissülve mehetsz tovább a dolgodra.”

Erősítés, zsírégetés, aztán minden izmot megnyújtunk

0021535_3.jpg ()

Maros Judit kortárs táncpedagógusnak tanul, idén diplomázik. Szakembere a mozgástanításnak, és érdekli a sport testre és lélekre gyakorolt hatása.
“Fontos, hogy tudjuk, mit miért csinálunk. Aki mondjuk tajcsizni jár, az valószínűleg a harmóniát keresi, a curves annak is jó, aki levezetést keres, és annak is, aki tovább pörögne még a napi hajtás után. Az amerikai anyavállalat nagyon sok pénzt fektetett az élettani hatások kutatásába. Tudatosan arra építették a módszert, hogy az edzés fél órája alatt a pulzusszámot egy céltartományban tartsák. Ez 120 körüli pulzusszámot jelent, 20-25 percen át. Ezért is vannak az egyes izomerősítő gépek közt dobogók, hogy ott a lazább, kötetlenebb de folyamatos mozgással fenn tudjuk tartani ezt a pulzusszámot, miközben az izmok pihennek. Minden izomcsoport harminc másodpercet dolgozik, mert ez az az időtartam, amelyben még a leghatékonyabb tud lenni a munkában, izomláz és sérülés nélkül. Utána a dobogó jön, majd egy másik izomcsoport megdolgoztatása, majd megint a dobogó. A kör közepén mindig áll valaki közülünk, és tippeket ad, hogyan mozogjanak a dobogón, de persze mindenki úgy tesz, ahogyan szeretne. A lényeg, hogy mindig mozgásban legyünk. Nyolc percenként ellenőrizzük a pulzusszámot. Az erősítő és kardiotréning utáni szakaszban az összes megdolgoztatott izmot lenyújtjuk. Ez azért is fontos, mert növeli az edzés hatékonyságát. A zsírégetéshez megfelelő izomfelület kell. De az izommunkában összehúzódott izmoknak kisebb a felületük, meg kell tehát nyújtani őket. Az izomfejlesztéshez, zsírégetéshez elég heti háromszori alkalommal járni.”

A mama emlékére
Gary Heaven 1992-ben nyitotta meg az első Curves edzőtermet. 13 éves kora óta tudatosan készült rá. Akkor halt meg ugyanis az édesanyja, aki, mint oly sok amerikai háziasszony komoly súlyfelesleggel élte az életét, és – a kövérséggel együtt járó krónikus betegségek miatt – viszonylag fiatalon meg is halt. Három gyermeket hagyott árván. Gary volt a legidősebb, és elhatározta: azért fog dolgozni, hogy minél kevesebb gyereknek kelljen így elveszítenie az anyukáját, ahogyan neki kellett. Testnevelési egyetemet végzett és táplálkozástudományból szerzett diplomát. Tudta, hogy a nőknek speciális igényeik és problémáik vannak, tehát különleges törődést igényelnek. Erről szól a Curves filozófiája: egyéni foglalkozás, vidám, támogató légkör, időbeli kötetlenség, gyors, biztonságos izomfejlesztés.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X