Főoldal > MOZGÁS > Zsírégetés otthon – buktatók nélkül

Zsírégetés otthon – buktatók nélkül

diétafogyókúramozgászsírégetés
0

Írta: and

Az otthoni edzés előnyeivel mindannyian tisztában vagyunk: időtakarékos, olcsó, bármikor végezhető, nem kell alkalmazkodni a kötött órarendhez, ráadásul kritikus pillantások nélkül tornázhatunk egy macinaci és kinyúlt póló összeállításban. Ugrálhatunk a kedvenc zenénkre, és félretehetjük a gátlásokat, hiszen nem kell szégyenkeznünk a ledolgozásra váró zsírpárnáink miatt. Ám ha az otthoni edzés mellett döntünk, a számos előny […]

Az otthoni edzés előnyeivel mindannyian tisztában vagyunk: időtakarékos, olcsó, bármikor végezhető, nem kell alkalmazkodni a kötött órarendhez, ráadásul kritikus pillantások nélkül tornázhatunk egy macinaci és kinyúlt póló összeállításban. Ugrálhatunk a kedvenc zenénkre, és félretehetjük a gátlásokat, hiszen nem kell szégyenkeznünk a ledolgozásra váró zsírpárnáink miatt. Ám ha az otthoni edzés mellett döntünk, a számos előny mellett számolnunk kell azokkal a csapdákkal is, amelyekbe könnyen beleeshetünk.

Kevesebbet többször

„Az otthoni edzés eleinte nagyon praktikusnak tűnhet, mégsem olyan könnyű belevágni – kezdi szakértőnk, Lugosi Dóra személyi edző. – A nehézségét leginkább az adja, hogy ezer ürügyet találhatunk félbehagyására, hiszen bármikor megszólalhat a telefon, felébredhet a gyerek, ki kell teregetni a ruhát, odaég az étel a sütőben, vagy egyszerűen elfáradunk. Ezért nagyon erős akaraterőre vagy nagy adag hiúságra van szükség ahhoz, hogy a mindennapok részévé váljon a házi fitnesz. Mivel kevesen rendelkeznek olyan alapos szakmai ismeretekkel, hogy komplett és változatos edzésterveket készítsenek magunknak, és a gyakorlatokat hibátlanul végre is hajtsák, ezért otthoni edzésként a legjobbnak és leghatékonyabbnak azt tartom, ha DVD-re tornázunk. Ezek szakszerűen összeállított és levezetett programok, amiket ha elkezdünk, általában be is tudjuk fejezni. Emellett célszerűbb a kevesebbet többször elvét alkalmazni, mert ha a programot rendszeresen végezzük, a várt siker sem marad el.” És most következzenek a legtipikusabb hibák, és néhány tanács arra vonatkozólag, hogyan küszöböljük ki őket:

1. hiba: Túl magasra tesszük a mércét

Nagyon jó, ha kezdetben tele vagy lelkesedéssel, de emiatt előfordulhat, hogy többet vállalsz, mint amennyit valójában bírsz. Be kell látnod, hogy egy nagy intenzitású, többórás edzésprogram hosszú távon nem illeszthető be a hétköznapjaidba, ráadásul így elmarad a sikerélmény, és hamar fel fogod adni.
Így védd ki:
– Tartsd be a fokozatosság elvét! Ne riaszd el magad azzal, hogy túl sok gyakorlatot tervezel egy alkalomra! Ha kis adagokban szoktatod magad az edzéshez, nemsokára azt veszed észre, hogy egyre több mozgásra vágysz majd.
– A kevesebb ebben az esetben is több: inkább eddz hetente háromszor-négyszer 30-60 percet, mint mindennap két órát, mert ezt a mozgásadagot könnyebben beleillesztheted az életviteledbe.

0022092_1.jpg ()

2. hiba: Folyton halogatjuk

Az, hogy elvileg bármikor tornázhatsz, a gyakorlatban sokszor azt jelenti, hogy ritkábban szánod rá magad a mozgásra, mintha egy fitneszterem órarendjéhez igazodnál. Sajnos a folyamatos halogatás magában rejti annak a veszélyét, hogy a következő nap is a kényelmesebb megoldást választod majd.
Így védd ki:
– Formáld át az edzéssel kapcsolatos szemléleted! Kezdj el úgy gondolkodni róla, mint egy ajándékról, amelyet magadnak szánsz, ahelyett, hogy kötelességként tekintenél rá.
– Legyen célod! Fogalmazd meg, hogy pontosan mit szeretnél elérni a rendszeres sporttal! Ha látod magad előtt a célt, és hiszel benne, hogy el is tudod érni, sokkal könnyebben kezdesz majd hozzá a napi mozgáshoz.
– Mindig jegyezd fel valahová a következő edzés időpontját, például ragaszd ki a hűtőre. Te ismered legjobban az időbeosztásodat, neked kell eldönteni, hogy milyen időközönként szánod rá magad a sportra!
– Fontos, hogy írd le az edzésterved, vagyis, hogy milyen gyakorlatból mennyit kell végezned, így semmit sem fogsz kifelejteni!

3. hiba: Könnyen feladjuk

Nemcsak elkezdeni nehéz az otthoni edzést, hanem végigcsinálni is, hiszen előfordulhat, hogy sokáig kell várni az első látványos eredményekre, nem tudod megosztani másokkal az edzés közben tapasztaltakat, és visszajelzéseket sem kapsz. Kellő ösztönzés és érzelmi támasz nélkül pedig könnyen megeshet, hogy akkor is megállsz pihenni, amikor csak egy kicsit fáradsz el, rosszabb esetben teljesen abbahagyod az elkezdett gyakorlatsort.
Így védd ki:
– A leghatékonyabban úgy növelheted a motivációdat, ha a barátnőddel tornázol. Egy „sorstárs”, aki még az ismétlések számát is becsületesen betartja, neked is szárnyakat adhat! Az edzést színesítve vezessetek be játékos szabályokat: például tilos minden olyan megjegyzés, ami az edzés ellen szól!
– Ha szereted a divatot, egy új sportruha kiválóan ösztönözhet a mozgásra. Ráadásul minél több pénzt szánsz az új edzőcuccra, annál kisebb eséllyel hagyod abba az edzést.
– Sokat segíthet, ha az edzéseket egy piros ponttal jelölöd a naptáradban, ami azt jelenti, hogy aznap sikeresen teljesítetted a napi mozgásadagodat. Ünnepeld meg a sikereidet valami aprósággal (de ne csokival!): nézd meg a kedvenc filmedet, próbálj ki egy új arcpakolást, vagy masszíroztasd meg magad.

4. hiba: Elterelődik a figyelmünk

Otthon a legkisebb zavaró tényező is könnyen elcsábíthat az edzéstől: csöngethetnek, hazajöhet egy családtag, elkezdődhet egy izgalmas tévéműsor – ezek mind kizökkentenek az edzés ritmusából és intenzitásából is.
Így védd ki:
– Iktasd ki a zavaró tényezőket, hogy teljes mértékben a gyakorlatokra tudj fókuszálni. A torna ideje legyen szent és sérthetetlen: ezt kedvesen, de határozottan add a családtagjaid tudtára.
– Igyekezz rendszeresen ugyanabban az időpontban végezni az edzést, mert így a mindennapok részévé válik, és a környezeted is előbb-utóbb hozzászokik, hogy ez az idő csak a tiéd!

A témáról bővebben a Wellness magazin novemberi számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X