Főoldal > MOZGÁS > Így úszd meg a síszezont sérülés nélkül!

Így úszd meg a síszezont sérülés nélkül!

mozgássíszezonzsírégetés
0

Írta: and

Minél ritkábban használjuk az izmainkat, annál merevebbek lesznek. Ennek pedig megvan a böjtje – könnyebben sérül, húzódik, szakad, akár egy rossz mozdulat következtében is balesetet szenvedhet, aki óvatlanul áll a sílécre. Ennek megelőzésére szolgál az izmok nyújtása, lazítása. Azt sajnos nem tudom megígérni, hogy ezzel teljesen megelőzheted az izomlázat. Akármennyire jó formában is vagy, a […]

Minél ritkábban használjuk az izmainkat, annál merevebbek lesznek. Ennek pedig megvan a böjtje – könnyebben sérül, húzódik, szakad, akár egy rossz mozdulat következtében is balesetet szenvedhet, aki óvatlanul áll a sílécre. Ennek megelőzésére szolgál az izmok nyújtása, lazítása. Azt sajnos nem tudom megígérni, hogy ezzel teljesen megelőzheted az izomlázat. Akármennyire jó formában is vagy, a síelésnél egészen másféle izmokat, inakat nyújtunk meg, hiszen minden más sporttól eltér a mozgásvilága. Bizton számíthatsz izomlázra a karodban, a válladban, a hasadban, a far- és combizmokban. De emiatt egyetlen napot sem érdemes kihagyni! Okosabban teszed, ha inkább felkészülsz a várható kellemetlenségre, nemcsak lelkileg, hanem a szállás kiválasztásánál is. Ha lehet, menj olyan szállodába, ahol szauna is van, mert a meleg, párás levegő hatékonyan képes csökkenteni az izomlázat. Ha mégis marad kis feszülés az izmokban, használj izomlazító krémet, amely szintén képes enyhíteni az égető érzést. Az biztos, amint újra a lejtőn leszel, úgysem lesz már időd figyelni rá, meg is feledkezel róla. Nem lesz más, csak a táj, a friss, harapni való levegő, a sebesség és a mozgás élvezete. A következő néhány gyakorlat egyszerű, könnyen elvégezhető, és mindössze öt percet vesz igénybe, mégis képes hatékonyan bemelegíteni és megnyújtani a síelés által legjobban igénybevett izmokat. Csináld végig minden nap, sportolás előtt és után is, és hatékonyan csökkentheted az izmok fáradtságát.

0022540_1.jpg ()

Olajozzuk be a térdeket!

Állj összezárt lábakkal, térdedet hajlítsd be annyira, hogy mindkét kezeddel kényelmesen tudj támaszkodni a combodon. Hátadat tartsd egyenesen, nézz előre, állj stabilan. Majd a térded mozgásából indítva kezdj el lassan köröket írni, eközben a talpéleken is gördülj végig. A felsőtested a gyakorlat közben végig legyen mozgásban, hogy egyensúlyban tartsd magadat. Néhány kör jobbra, majd balra is. Síelésnél nagy teher nehezedik a térdízületekre, ezért fontos, hogy alaposan átmozgasd, bemelegítsd. Ismételd meg hússzor, mindkét irányba!

0022540_2.jpg ()

Nyújtsuk meg a combfeszítőt!

Állj egyenesen, ha nem olyan jó az egyensúlyérzéked, bátran fogd meg egy szék támláját, vagy bármit, ami előtted van. Helyezd a súlypontodat az egyik lábadra, a másik sarkadat emeld fel a térd hajlításával. Törzsedet egyenesítsd ki, és hátranyúlva fogd meg a lábfejedet. Nem kell húzni, elég, ha tartod 10-15 másodpercig, majd ismételd meg a másik oldalon is. A gyakorlat remekül nyújtja a combfeszítő izmot, azt, ami síelés közben a legnagyobb terhelésnek van kitéve.

0022540_3.jpg ()

Mozgassuk át a combhajlítót!

A bal lábaddal lépj előre, miközben a törzsed is döntsd előre. A testsúlyt most helyezd hátra, a bal lábadat nyújtsd ki, a jobbat hajlítsd be. A lábfejedet feszítsd vissza (pipálj), bal kézzel nyúlj előre, és próbáld meg elérni a lábujjaidat, ha ez nem megy, akkor a bokát. Tartsd meg 10-15 másodpercig, majd ismételd meg a másik oldalon. Érdemes a combfeszítő gyakorlattal felváltva csinálni. Ezzel a combhajlító és a farizmot tudod nyújtani.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin decemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X