Főoldal > MOZGÁS > Egy alattomos betegség, amit tönkreteheti a tartásod!

Egy alattomos betegség, amit tönkreteheti a tartásod!

egészséghátproblémákScheuermanntartás
0

Írta:

Figyelj a helyes testtartásra! A helytelen testtartás egyrészt a gyenge törzsizmokra (has- és hátizmok) másrészt a hanyag tartásra vezethető vissza. Szerencsére mindkettőn változtathatsz: az utóbbin kellő odafigyeléssel, akaraterővel, az előbbin pedig speciális törzsizom erősítő gyakorlatokkal. Ha az egészségestől eltérő, helytelen testtartást már nem lehet aktív izomerővel korrigálni, akkor gerinc-deformitásról beszélünk. Mi a Scheuermann-kór?  A gerinc-deformitás […]

Figyelj a helyes testtartásra!

A helytelen testtartás egyrészt a gyenge törzsizmokra (has- és hátizmok) másrészt a hanyag tartásra vezethető vissza. Szerencsére mindkettőn változtathatsz: az utóbbin kellő odafigyeléssel, akaraterővel, az előbbin pedig speciális törzsizom erősítő gyakorlatokkal. Ha az egészségestől eltérő, helytelen testtartást már nem lehet aktív izomerővel korrigálni, akkor gerinc-deformitásról beszélünk.

0023086_1.jpg ()

Mi a Scheuermann-kór? 

A gerinc-deformitás egyik leggyakoribb fajtája az ún. Scheuermann-kór. Ezt a betegséget egy dán sebész, Holger Scheuermann fedezte fel. Ő volt az, aki alaposan vizsgálva a gerincről készített röntgenfelvételeket, a csigolyákban eltéréseket mutatott ki. Ez a serdülőkorban jelentkező betegség leginkább a gerinc háti szakaszán jelentkezik, de természetesen a gerinc bármely szakaszán előfordulhat. Amennyiben a háti szakaszon alakul ki a deformitás, úgy ott erőteljes háti domborulat figyelhető meg. Az érintett csigolyatestek másodlagos csontmagjának károsodása miatt ékcsigolyák alakulnak ki. Azért is érdemes odafigyelni a serdülőkori tartáshibákra, mert ez a betegség kezdeti szakaszban igen nehezen ismherhető fel. A Scheuermann-betegség mind a serdülő fiúkat, mind pedig a lányokat érinti. Ha nem vagy biztos abban, hogy esetedben Scheuermann-kórról van-e szó, akkor egy alapos röntgennel pontosan megállapítható, hogy a csigolyákban történt-e már szerkezeti elváltozás.  Ha a Scheuermann-betegség az ágyéki szakaszon jelentkezik, akkor az élettani görbületek „eltűnnek” és ennek következtében ún. botgerinc alakul ki. A betegség következtében korlátozott az érintett gerincszakasz mozgása. Fontos, hogy a szülők rendszeresen és tüzetesen vizsgálják meg gyermekük testtartását, és ha a vállak előreesését, a háti domburolat fokozódását, vagy rendszeresen rossz testtartást észlelnek, forduljanak haladéktalanul orvoshoz.

Mi lehet a megoldás?

Számos esetben a betegség kialakulása szinte teljesen panaszmentes lehet. A betegség kezelésben fontos a gerinc érintett szakaszának tehermentesítése, ami ún. korzettek hordásával érhető el. Minél hamarabb kezdik el a szakemberek a kezelést, annál hatékonyabb lehet. A kontrollált és szakember által előírt izomerő növelése a Scheuermann-betegség esetében jó megoldás lehet. A kezelés általában egyénre szabott. Minden eset más, mert a betegség függ a beteg állapotától, a panaszoktól és az életkortól is. A növekedési folyamatok lezáródása előtt rendszeres gerinctornával és úszással sokat tehetsz azért, hogy  drasztikusabb változások ne alakuljanak ki. Ha betegség esetén fájdalom is jelentkezik, akkor izomlazító készítmények oldhatják a fájdalmat. Egy bizonyos foknál nagyobb görbület esetén viszont elkerülhetetlenné válik az orvosi beavatkozás.

Mire figyelj?

Ezzel a betegséggel kerüld azokat a sportágakat, amelyekben sok a súlyzózás, és szökdelés, ugrálás!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X