Főoldal > MOZGÁS > Elképesztő! Itt a világ legjobb futócipője!

Elképesztő! Itt a világ legjobb futócipője!

elhízásfogyókúrafutászsírégetés
0

Írta:

A cipő viselésétől tartózkodó futók kisebb valószínűséggel szereznek súlyos lábsérüléseket, mert másként tartják a lábukat – vélik a Harvard Egyetem kutatói. Daniel Lieberman és munkatársai megállapították, hogy a cipőt viselő futók általában a sarkukkal érnek elsőként a talajra, míg a mezítlábas futók lábfejük elejével vagy közepével érintik először a talajt. A biológus – aki emellett […]

A cipő viselésétől tartózkodó futók kisebb valószínűséggel szereznek súlyos lábsérüléseket, mert másként tartják a lábukat – vélik a Harvard Egyetem kutatói.

Daniel Lieberman és munkatársai megállapították, hogy a cipőt viselő futók általában a sarkukkal érnek elsőként a talajra, míg a mezítlábas futók lábfejük elejével vagy közepével érintik először a talajt. A biológus – aki emellett futó is – elmondta, hogy legtöbben azt gondolják, hogy veszélyes és fájdalmas mezítláb futni, ám valójában bármely talajon kényelmetlenség nélkül megtehetjük ezt. “Csupán némi kéregre van szükség a láb bőrének sérülése ellen” – véli Lieberman.

A Harvard kutatói a Glasgow-i Egyetem, valamint a kenyai Moi Egyetem munkatársaival közösen olyan futókat vizsgáltak, akik mindig is mezítláb futottak, akik mindig cipőt viseltek, illetve olyanokat, akik időközben tértek át cipőről mezítlábas futásra.

Megállapították, hogy a mezítlábasok léptei általában ruganyosabbak voltak, és lábizmaikat hatékonyabban használták. A demonstrációs kísérletek megtekinthetők a www.barefootrunning.fas.harvard.edu internetes címen.

A kutató emlékeztet arra, hogy az ember évmilliókon át mezítláb futott, a modern futócipőket az 1970-es évekig nem ismerték.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X