Főoldal > MOZGÁS > Félsz a betegségektől? 2 érv a téli sportolás mellett

Félsz a betegségektől? 2 érv a téli sportolás mellett

egészséghidegidőjárássport
0

Írta:

Télen sokat tehetsz egészséged és fittséged megőrzéséért – vélik német sportszakemberek. Ingo Froböse, a kölni Testnevelési Egyetem professzora szerint télen a szabadtéri sporttevékenységnek két nagy előnye is van: 1. Amikor télen a hideg levegőn edzel, a futás, kocogás, de még az egyszerű, kiadós sétálás is jól edzi az immunrendszert – erősítve a szervezet védekezőképességét, aminek különösen most, az influenzaszezonban látod […]

Télen sokat tehetsz egészséged és fittséged megőrzéséért – vélik német sportszakemberek. Ingo Froböse, a kölni Testnevelési Egyetem professzora szerint télen a szabadtéri sporttevékenységnek két nagy előnye is van:

1. Amikor télen a hideg levegőn edzel, a futás, kocogás, de még az egyszerű, kiadós sétálás is jól edzi az immunrendszert – erősítve a szervezet védekezőképességét, aminek különösen most, az influenzaszezonban látod nagy hasznát.

2. Másik nagy előnye a kinti sportolásnak, hogy a szervezet a bőrön keresztül „feltankol” a nappali fényből, ami jótékony hatással van a szervezet D-vitamin háztartására és pozitívan befolyásolja a szervezet hormonháztartását is.

Mire figyelj?

  • A professzor óv attól, hogy mínusz 10-12 celsius fokos hidegben a szabadlevegőn hosszú ideig sportolj, mert az erős köhögési rohamot okozhat. A túl erős hideg ugyanis nem tesz jót a tüdő hörgőcskéinek. Helyette válassz valamilyen beltéri sportolási lehetőséget – javasolja Ingo Froböse.
  • A professzor hangsúlyozza azt is, hogy a hidegben nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a ruházatod – jól védje a fejet és a homlokot. 
  • Sportolás közben figyelj arra is, hogy a homlokod mindig száraz legyen. 
  • Mínusz 5-6 C fokos hidegben pedig javasolt a szádat is megfelelő sállal védeni a kellemetlen hidegtől, így melegebb levegő juthat be a légjáratokba és a tüdő hörgőcskéibe.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X