Főoldal > MOZGÁS > A legjobb téli zsírégető program – szerintünk

A legjobb téli zsírégető program – szerintünk

korcsolyázástélzsírégetés
0

Írta: and

A táncszerű mozdulatokkal járó felszabadultság hatásos terápia a hétköznapok okozta bajokra. A jégen siklás fiatalnak, idősnek, nőnek és férfinak is ajánlható. Aki most vág bele először, óvatosan tegye meg az első jéglépéseket. Előnyt jelent a görkorcsolya- és a sítudás, illetve bármiféle sportmúlt, utóbbi azért, mert ismered a tested reakcióit, tudod, hogy türelmesnek és kitartónak kell […]

A táncszerű mozdulatokkal járó felszabadultság hatásos terápia a hétköznapok okozta bajokra. A jégen siklás fiatalnak, idősnek, nőnek és férfinak is ajánlható. Aki most vág bele először, óvatosan tegye meg az első jéglépéseket. Előnyt jelent a görkorcsolya- és a sítudás, illetve bármiféle sportmúlt, utóbbi azért, mert ismered a tested reakcióit, tudod, hogy türelmesnek és kitartónak kell lenned egy új sportmozgás elsajátításánál. A legjobb, ha nem egyedül próbálsz meg rájönni a korizás technikájára. Tanítson valaki, aki jól korcsolyázik, vagy iratkozz be felnőttoktatásra. Fontos, hogy már az elején a helyes technikát gyakorold, mert a bevésődött helytelen mozdulatokon később nehezebb változtatni, s ez már a továbblépésben akadályoz. Változó, hogy ki milyen gyorsan fejlődik, de az ötödik-hatodik alkalommal már a legbátortalanabbak is biztonságosan siklanak majd, miközben egyre kevesebb energiára lesz szükségük a haladáshoz.

Akár egy fitneszedzés

A jégkorcsolyázás aerob mozgás, mint a futás vagy az aerobik, azaz folyamatosan fokozott oxigénfelvételre készteti a szervezetet, ezzel javítja a keringést, növeli az állóképességet, s így csökkenti a szív- és  érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Izomerősítő és alakformáló, elsősorban a láb- és farizmokat dolgoztatja meg, de munkára készteti a hátizmokat, táncos mozdulatoknál a kart is. Ideális terápia derék- és hátfájásra. Az egyik legszórakoztatóbb zsírégető program, átlagos, egyórás korcsolyázással 400 kalóriát égethetünk. A bemelegítés nagyon fontos, még „szárazon”, a pálya mellett guggolj párat, nyújts, mozgasd át a tested, csak ezután lépj a jégre!

0023905_1.jpg ()

Mikor kezdjék a legkisebbek?

A legtöbb korisuliban 3-5 éves kort jelölnek meg alsó határnak, de nagy az eltérés a gyerekek között, ki mikor képes arra, hogy részt vegyen a munkában, s követni tudja a bemutatott mozgást. Az, hogy a gyereked tehetséges-e a sportban, és érdemes-e versenyeztetni is, az oktató keze alatt derül ki, ám ha ilyen ambícióid vannak, akkor a 3-5 éves korszakban kell beíratni a kicsit korcsolyaoktatásra. Szoktatás céljából az ennél kisebbet is leviheted a jégre, de azért ne erőltesd! Fogd a kezét, hagyd lépkedni, csúszni, érezze, milyen a jégen állni, de kíméld meg a rossz élményektől.

Öltözködés

A szabadban való korizáshoz sem kell nagykabátot venni – kényelmes, réteges öltözetet javasolnak, amiben könnyen tudsz mozogni. A legjobb választás egy puhább, testre feszülős nadrág, felülre trikó, póló, pulóver, fejre sapka, kézre kesztyű. Utóbbi nagyon fontos, mert véd az esésnél: tompít, és ha véletlenül átkorcsolyáznak a kezeden, kevésbé lesz súlyos a sérülésed. A fedett jégcsarnokokban sincs meleg, legfeljebb 5-7 fok, így ennek megfelelően a kintihez hasonlóan öltözködj!

Tudtad a korcsolyázásról?
– Ideális terápia derék- és hátfájásra. – Az egyik legszórakoztatóbb zsírégető program, átlagos, egyórás korcsolyázással 400 kalóriát égethetsz.
– A fogóhoz, száguldáshoz jobb a hoki-korcsolya, a figurákhoz, elegáns mozgásokhoz a műkorcsolya. Bízd az oktatódra, mit érdemes venni!

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin februári számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X