Főoldal > MOZGÁS > Extra mozgásformák stresszoldásra – Tanulj a gyerekektől!

Extra mozgásformák stresszoldásra – Tanulj a gyerekektől!

hintázásmozgásringatózásstresszoldásugrálás
0

Írta: and

A tavasz beköszöntével a mozgás egyre kevésbé kötődik az edzőtermekhez. Neked is jól fog esni újra élvezni a mozgás szabadságát a friss levegőn. Gyermeki önfeledtség és stresszoldás A gyermekek folyamatosan ugrálnak, bukfenceznek, hintáznak, futkároznak. A mozgás örömforrás számukra. Ha felnőttként próbálgatod a gyermekkorihoz hasonló mozgásformákat, felidézheted az önfeledtség, ellazultság élményét. A szakemberek szerint a gyermekkori mozgásformák […]

A tavasz beköszöntével a mozgás egyre kevésbé kötődik az edzőtermekhez. Neked is jól fog esni újra élvezni a mozgás szabadságát a friss levegőn.

Gyermeki önfeledtség és stresszoldás

A gyermekek folyamatosan ugrálnak, bukfenceznek, hintáznak, futkároznak. A mozgás örömforrás számukra. Ha felnőttként próbálgatod a gyermekkorihoz hasonló mozgásformákat, felidézheted az önfeledtség, ellazultság élményét. A szakemberek szerint a gyermekkori mozgásformák a bonyolult idegrendszeri, hormonális folyamatokon keresztül olyan testi-lelki emlékeket idézhetnek fel, amelyek hatására csökken a stressz szintje, kipihentnek, jókedvűnek, egészségesebbnek érezheted magad. A hintázás és mászás idegrendszert, hormonális működést kiegyensúlyozó, serkentő hatását már hosszú ideje használják gyermekek gyógyításában.

 

0024287_1.jpg ()

Miért jó a hintázás, ringatózás?

A hintázás, ringatózás a középfülben található vesztibuláris rendszerre hat elsősorban. Ez a képlet kiterjedt idegrendszeri kapcsolatai révén befolyásolja egyensúlyérzékünket, figyelmünket, szervezetünk szabályozó funkcióit. Így harmonizálja, kiegyensúlyozza idegrendszerünk működését, segítve az ellazulást. Az amerikai Rochester Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat a hintázás a felnőttek közérzetére. A vizsgálat eredménye azt bizonyítja, hogy azok az emberek, akik szívesen és gyakran hintáznak, jobb közérzetűek, kevésbé stresszesek, jókedvűek. Nem véletlen, hogy Barcelonában a felnőttek számára készült játszóteret adtak át. Nem kell azonban ennyire távolra utaznod! Magyarországon és Ausztriában már több vidéki városban találhatsz olyan játszóteret, ahol a játékszerek mérete és terhelhetősége lehetővé teszi, hogy azokat felnőttek is használhassák.

Tippjeink:

 

  • Ha gyermekekkel vagy, próbáld ki a játszóterek kínálta lehetőségeket. Ne feszengj, senki nem néz „őrültnek”, inkább mások is kedvet kapnak.
  • Vegyél otthonra egy hintaszéket, függőágyat vagy kerti hintát.
  • Vegyél trambulint, amelyet ma már számos sporteszköz boltban beszerezhető! 
  • Próbáld ki a kangoo edzést: a speciális cipőben végzett mozgással rengeteg kalóriát égethetsz el, és több energiát használsz el, mint aerobik közben. A kangoozás további előnye, hogy fejleszti a test alsó és felső részét, és rövid idő alatt nagyon intenzív, élvezetes mozgás végezhető vele.  

Tudtad?
– Már az ókori görögök athéni Virágünnepén – amit hagyományosan a mai naptár szerinti, február közepén tartottak – hódoltak a hintázásnak. Rómában is tovább élt ez a hagyomány, a hinta egy faágra függesztett kötélről lelógó zsámoly volt, melyen rendszerint a férfiak hintáztatták a fiatal lányokat. A hintázás a tavaszi megújhodás örömét és a felfrissülő levegővel való kapcsolatot fejezte ki.
– Európában télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnepségek részeként terjedt el a hintázás hagyománya. A fiatal fiúk borral teli hordón ugráltak és a lányokat hintáztatták. Később, a kötélen függő hinta mellett elterjedt a libikóka és a körhinta is, a hagyományos tavaszköszöntő ünnepek tartozékaként.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X