Főoldal > MOZGÁS > Izomláz – pihentess vagy dolgozz rá?

Izomláz – pihentess vagy dolgozz rá?

izomlázkezelésmegelőzésrádolgozássport
0

Írta:

Olvass tovább! Cardiobalett, az új mozgásforma 11 tipp, hogyan spórolj a kalóriákkal Tudod mi a hasonszenvészet? Sorozatok, amik jókedvre derítenek Így őrzi alakját Jennifer Garner Hosszú évtizedekig az izomláz okozójának az izmokban felgyülemlett tejsavat tartották. Mára azonban ez az elmélet megdőlni látszik, és ennek számos oka van. Az egyik, hogy az izomláz leggyakrabban nem edzett […]

Hosszú évtizedekig az izomláz okozójának az izmokban felgyülemlett tejsavat tartották. Mára azonban ez az elmélet megdőlni látszik, és ennek számos oka van. Az egyik, hogy az izomláz leggyakrabban nem edzett embereknél lép fel, tejsav viszont minden anaerob, erős megterhelés után keletkezik. A másik pedig, hogy a tejsav felezési ideje 20 perc, ennyi idő alatt bontódik le a tejsav mennyiség fele. Izomláz viszont órákkal, sőt napokkal a mozgás után jelentkezik.

Egy újabb keletű elmélet szerint az izomláz eredete nem más, mint mikroszkopikus szakadások az izomrostokban. A szakadás helyén gyulladás lép fel, ez okozza a fájdalmat. Ennek eredményeképp érthető, hogy mind a bemelegítés, mind a nyújtógyakorlatok hatástalanok az izomlázzal szemben, mivel az az izomrostok fizikai túlterhelése miatt következik be. Következésképp az edzés utáni masszázs és nyújtás csak ront a helyzeten, mivel a már elszakadt rostokat még jobban izgatják.

Kezelési módok

izomlaz2.jpg ()Sokakban felmerül a kérdés, hogy izomlázzal célszerű-e tovább edzeni. Több vizsgálatban kimutatták, hogy az apró sérülések nem romlanak tovább, nem késlelteti a regeneráció folyamatát, ha rádolgozunk, és az izomerő sem csökken lényegesen a harmadik naptól fogva. Ennek megfelelően a lassan megkezdett, kiegyensúlyozott nyújtó tornagyakorlatok, úszás mindenképpen ajánlható. Ha viszont a fájdalom olyan mértékű, hogy a legalapvetőbb mozdulatok is erős fájdalommal járnak, mindenképp pihenj pár napot. A panaszok megszüntetésére ezen kívül olyan módszerek állnak rendelkezésre, melyek az izomzat vérkeringésének fokozásán alapulva elősegítik a regenerációt. Váltott hideg-meleg vizes fürdő, szaunázás, borogatás, gyulladáscsökkentő hatású kenőcsök, illetve gyógyszerek. A magnézium és a B6-vitamin ugyancsak jótékony hatással vannak a feszülő izmokra.

Legfontosabb: a megelőzés

Az izomláz megelőzésében a legfontosabb talán az, hogy az edzésekbe csak fokozatosan kezdj bele. A hirtelen és túlságosan megterhelő edzéseknek sokkal rosszabb következményei is lehetnek, mint az izomláz. Bár a bevezetőben leírt legfrissebb elmélet szerint fölösleges, azért mégse feledkezz meg a bemelegítésről, ami a testgyakorlás első és legfontosabb eleme. Ezt sokan hajlamosak félvállról venni, pedig nem csak az izomláz, de a sérülések is könnyen elkerülhetők az edzést megelőző bemelegítéssel.

Az edzés után pedig, ne felejts el óvatos, hosszan kitartott nyújtó gyakorlatokat végezni, főként azokat az izomcsoportokat kilazítva, amikre komolyabban rádolgoztál. Ez segíteni fog az izomláz enyhítésében, hiszen feltöri az izomrostszakadásokból adódó rostfelületi összetapadások nagy részét.

Kíváncsi vagy, hány kalóriát viszel be a különböző finomságokkal? Tudd meg ételkalkulátorunk segítségével!

Mennyi mozgás kell a kalóriák “semlegesítéséhez”? Mozgáskalkulátorunk segít kiszámolni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X