Főoldal > MOZGÁS > Mozgás és önvédelem egyben – ez a modern defendo

Mozgás és önvédelem egyben – ez a modern defendo

modern defendomozgásformaönvédelemtechnika
0

Írta: and

Olvass tovább! Élvezd a török fürdők varázsát! 4 dolog, amit tudnod kell a chilliről Tudod mi a hasonszenvészet? 10 tévhit az alvásról Imádod a tésztát? Így fogyj vele! Mit jelent a Modern Defendo? A Modern Defendo összetett, komoly múlttal rendelkező kanadai önvédelmi képzési rendszer. Története 1918-ra nyúlik vissza, felhasználása elit katonai, rendőrségi alakulatok köreiben csiszolódott […]

Mit jelent a Modern Defendo?

A Modern Defendo összetett, komoly múlttal rendelkező kanadai önvédelmi képzési rendszer. Története 1918-ra nyúlik vissza, felhasználása elit katonai, rendőrségi alakulatok köreiben csiszolódott évtizedeken keresztül, így mára a leghatékonyabb önvédelmi rendszerré nőtte ki magát a harcmezőn, és az utcán.

A Modern Defendo 4 edzéstípusát különböztethetjük meg.  A Defendo PT (Physical Training) a világ leghatásosabb funkcionális fitneszprogramja, mely formába lendít, jelentős kalóriamennyiséget éget, el új élményeket nyújt, és nem utolsósorban megtapasztalod saját fizikai és mentális határaidat.

A Hard Target az első szintű önvédelmi képzés, itt tanulhatod meg az alapokat, melyek támadás során biztosítják, hogy helyesen és hatékonyan védekezz. Az egyszerű, ám célravezető harci módszerekkel jelentősen nő a vitalitásod, fizikai erőnléted, miközben szellemi képességeid is fejlődnek.

A Combat Technician a Modern Defendo haladó szintű órája, több támadó elleni puszta kezes támadás, fojtogatás és birkózás technikai elemeinek elsajátítását jelenti, és sikeres elvégzését követően feljebb léphetsz a következő szintre.

A S.T.A.R. (Special Tactics And Responses) szellemi, fizikai, technikai felkészülést jelent különféle improvizált fegyverek (üveg, fegyver, kés, spray) ellen.

Készülj fel mentálisan!

Pöltl Ákos, a program szakmai igazgatója szerint a Modern Defendo nem egy tipikus harcművészeti forma, hisz a való életből merít, és nincsenek benne szabályrendszerek. Egy utcai támadásnál – ha nem rendelkezel megfelelő felkészültséggel – rögtön pánikba esel, csőlátásod lesz és védekező reflexeid jelentősen lecsökkenek.
Ilyen esetekben – szakértőnk véleménye szerint – legfontosabb a lélekjelenlét, hogy elkerülhesd az életveszélyes helyzeteket, és minimalizálhasd a fizikai bántalmazás esélyét vagy az esetleges, súlyos sérüléseket.

A Defendo által alkalmazott technikai, taktikai, szellemi, funkcionális elvekre épülő rendszer pozitívuma, hogy gyorsan, különösebb fizikai felkészültség nélkül sajátíthatod el a különféle mozgáskombinációkat, ám ahhoz, hogy éles helyzetben valóban használni tudd, minimális anatómiai, jogi ismeretekre és erőnlétre van szükséged, melyet 2 év alatt, rendszeres edzéssel tökéletesen elsajátíthatsz.

Ismerkedj meg a különböző technikákkal!

1. Fojtás elölről:
Mielőtt bármit cselekszel – mondja Pöltl Ákos – rendkívül lényeges, hogy a fojtást levedd, vagyis meg kell szüntetned a szorítást, ám erre alig 4-5 másodperced van, mielőtt elájulsz! A fojtás kiiktatásához egész testi erődet be kell vetned, és miután megszűnt a közvetlen veszély, a fojtás levételével a támadó lágy pontjait kell megcéloznod!  

2. Medveölelés elölről:

Egy ilyen támadó helyzetben meg kell akadályoznod, hogy ellenfeled fel tudjon emelni, vagy földre tudjon vinni saját lendületével. Elsősorban fizikai térre van szükséged, hogy az ölelésből ki tudj szabadulni, és amint van helyed, kivéded a szorítást majd ismét a lágy pontokra támadsz.




3. Késsel támadás elölről:

Szúró vagy vágóeszközzel történő támadás során mindig tudatosítsd magadban mentálisan, hogy késes támadás ért, így amint meglátod a kést a támadó kezében, hangosan kiáltsd a KÉS szót! Ezt követően a támadó kést fogó kezét célzott mozdulattal blokkolnod kell, illetve megakadályoznod, hogy az eszközt átvegye a másik kezébe. A védekezés során minden fizikai erődet használnod kell, és a kést, valamint a szúró kezet végig kontroll alatt kell tartanod! Ha megvan a kontroll, a lágy pontokra kell fókuszálnod, és ezeket támadnod, miközben kiveszed ellenfeled kezéből a veszélyes eszközt!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: akos.poltl@moderndefendo.eu,www.moderndefendo.eu.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X