Főoldal > MOZGÁS > Intervall edzéssel a csúcsformáért

Intervall edzéssel a csúcsformáért

edzésfogyókúraintenzitásintervallmozgásforma
0

Írta: and

Az Intervall edzést a második világháború után kezdték el alkalmazni a futóatlétikában. Később a többi sportág, például a labdarúgás is bevette edzéseibe, mivel hamar rájöttek nagyfokú hatékonyságára. Napjainkban minden állóképességi sportág alkalmazza, de az edzőtermekben te is könnyen beiktathatod órarendedbe. Elnevezése az intervallum szóból ered, amelynek jelentése szakasz. Szabályosan ismétlődő, különböző intenzitású mozgásformák váltogatják egymást […]

Az Intervall edzést a második világháború után kezdték el alkalmazni a futóatlétikában. Később a többi sportág, például a labdarúgás is bevette edzéseibe, mivel hamar rájöttek nagyfokú hatékonyságára. Napjainkban minden állóképességi sportág alkalmazza, de az edzőtermekben te is könnyen beiktathatod órarendedbe.

Elnevezése az intervallum szóból ered, amelynek jelentése szakasz. Szabályosan ismétlődő, különböző intenzitású mozgásformák váltogatják egymást egyetlen edzésen belül. Egy-egy tréning intenzív és pihentetőbb részek sorozatából áll. A kemény részben felpörög a tüdő és a szív, az alacsonyabb erősségűben egyre könnyebbé válik a levegővétel. A könnyedebb részek sem a lazsálásról szólnak, a koncentrált izommunka ilyenkor zajlik.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint evvel az edzéssel lehet a leghatékonyabban fogyni. Másik előnye, hogy a váltakozó részek által nem érezzük olyan megterhelőnek az edzést, hiszen itt nem kell végig ugrálni, mint mondjuk egy kangoo órán. Az erősítő gyakorlatok alatt megnyugszik a szívverés, a szervezet erőt tud gyűjteni a következő, keményebb szakaszra. Bár azt azért nem ígérhetjük, hogy a végére nem fáradsz el, de a hamar megmutatkozó eredmény kárpótol érte.

interval2.jpg ()A fokozott izommunkának köszönhetően nem csak edzés közben, hanem utána is ég a zsír. A pulzusszám nagyon megemelkedik az órán, az edzést követő 2-3 órában is extra kalóriát használ fel a szervezet stabilitásának helyreállításához. Anyagcsere-felpörgető hatása teszi közkedvelt edzéssé, de ezen kívül számos egyéb pozitívuma is van. Edzi a keringést és a tüdőt, javítja az állóképességet. Növeli az antioxidáns termelést. Lelkileg is edz, felkészít a stresszhelyzetekre. Ciklikusan váltakozó intenzitása olyan, mint egy érzelmi hullámvasút. A stresszhez hasonló reakciókat vált ki a szervezetből: hirtelen megnövekedett pulzusszám, izzadás és oxigénhiány. Ettől nem kell félni, mert levezető hatású.   

Kezdőknek nem ajánljuk ez a mozgásformát, bármennyire kecsegtető is a gyors és látványos fogyás. Egy jó alapkondíciót meg kell alapozni más edzésekkel, utána jöhet az Intervall. Kezdetben nagyon fontos a fokozatosság elve, nem szabad hirtelen túl nagy kihívás elé állítani a szervezetet. Régóta, rendszeresen sportolók viszont akár egy hosszú, 60 perces edzést is végig tudnak csinálni. Nagyon fontos tehát, hogy jól felmérjük a kondíciónkat, mielőtt edzéstervet választunk.

Hetente 2-3 alkalommal ajánlott végezni, hogy a szervezetnek legyen elég ideje a pihenésre, regenerálódásra. Így minden edzésen a maximumot tudjuk nyújtani. Jó hír, hogy míg legtöbb edzésnél csak 40 perc után indul el a zsírégetés, egy megfelelően programozott intervallum-edzés 20 percet vehet csak igénybe.

Struktúrája miatt ez az egyik legkevésbé unalmas edzés. A hagyományos kardionál sokkal szórakoztatóbb. A változatos feladatok mellett nincs időnk, hogy gondolataink elkalandozzanak, és nem fogjuk egyhamar egyhangúnak érezni edzéseinket.

Wellness Cafe tipp:

Ha nem személyi edző segítségét kéred tréningjeidhez, mert inkább a csoportos órákat kedveled, próbáld ki Kiss Orsolya (akit a VIVA TV egykori műsorvezető-szerkesztőjeként Kisó néven ismerhetsz) óráját a Corvin Life 1 Wellnessben. Egyetlen órája alatt olyan mozgásformákat építhetsz be edzésedbe, mint a koreografált aerobic, a Tae-bo és a Fit-ball-on, vagy gumikötéllel végzett erősítő gyakorlatok.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X