Főoldal > MOZGÁS > 7 kérdés, hogyan növeld edzéseid hatékonyságát

7 kérdés, hogyan növeld edzéseid hatékonyságát

edzésétkezéshatékonyságmotivációmozgás
0

Írta: and

1. Mennyit edzek egy héten? Szintentartásképpen hetente legalább kétszer-háromszor mindenképpen menj el edzésre, akármit is űzöl. Ez lehet konditermi edzés, futás, úszás. Még jobb, ha ezt heti 4-5 alkalomra emeled, mert ez az a tartomány, ahol a fejlődés is beindul. Ha kezdő vagy, akkor persze más a helyzet, de ha már régóta látott vendég vagy […]

1. Mennyit edzek egy héten?

Szintentartásképpen hetente legalább kétszer-háromszor mindenképpen menj el edzésre, akármit is űzöl. Ez lehet konditermi edzés, futás, úszás. Még jobb, ha ezt heti 4-5 alkalomra emeled, mert ez az a tartomány, ahol a fejlődés is beindul. Ha kezdő vagy, akkor persze más a helyzet, de ha már régóta látott vendég vagy a kondiban, akkor ennyi időt szánj a dologra.

2. Hogyan tudok gyorsulni?

Ez elsősorban futóknak vagy azon sportot űzőknek ajánlott, ahol számít a gyorsaság, például kosárlabda, foci. A gyorsaságot tudod növelni azzal, hogy nemcsak síkon futsz, hanem beleteszel emelkedőket is az útvonaladba, vagy ha nincs a közeledben se domb, se hegy, akkor ajánlott a fartlek edzés. Ilyenkor gyors-lassú futószakaszok váltják egymást. Tehát sprintelsz mondjuk 100 métert, majd kocogsz 200-at. Ezt egy idő után lehet növelni, egészen addig, hogy 1 kilométert is képes leszel sprintben lenyomni.

hatekony2.jpg ()

3. Mivel növelhetem az állóképességem?

Erre viszonylag egyszerű a válasz: kardioedzéssel. Ezt az edzésformát a szabadban és a konditeremben is egyaránt végezheted. Az edzés alatt nő az állóképesség, javul a szívműködés, a teherbírás, és fogyaszt is. Legalább 20-25 perc edzésnek kell eltelnie, hogy beinduljon a zsírbontás, és az sem mindegy, hogy milyen pulzustartományban zajlik ez. Ennek méréséhez a legjobb, ha beszerzel egy pulzusmérő órát, így folyamatosan tudod ellenőrizni az aktuális pulzusodat. A megfelelő érték kiszámolásánál figyelembe kell venni a kort, a nemet és a súlyt, és a magasságot is.

4. Melyek ezek az edzések?

A kardioedzéseknek sem kell unalmassá válniuk, bátran váltogathatod őket. Ide tartozik például a futás, a kerékpározás, evezés, ha pedig a konditerem híve vagy, akkor a futógép, evezőgép, vagy az elliptikus tréner.

5. És erősebb hogy lehetek?

Elsősorban a súlyzós feladatokkal. Kezdőként indíts kisebb súlyok emelgetésével, és ezt is változatosan. Cserélgesd a gépeket, hogy ne legyen unalmas, és ne álljanak be az izmaid. Itt is fontos betartani a fokozatosság elvét. Ne egyből 50 kilós súllyal kezdd, hanem fél-egy kilóssal, és ha már az meg se kottyan, emelhetsz rajta. Érdemes itt az edző segítségét kérned.

6. Mit egyek?

Ha komolyan elkötelezted magad amellett, hogy fejlődj, akkor a táplálkozásodon sem árt módosítanod, ha eddig nem tetted volna meg.  Minél több friss, zöldség, gyümölcs, és sovány hús képezze az étrendedet. Tejtermékekből is a sovány változatot részesítsd előnyben, melyek ugyanúgy tele vannak kalciummal és fehérjével, mely izmaid fejlődésének egyik elengedhetetlen eleme.

hatekony3.jpg ()


7. Elfogyott a motivációm. Mit tehetek ellene?

Szinte mindenki számára eljön egy holtpont, mikor nem látja értelmét az edzésnek, beleun, és inkább választja a TV-t, mint az izzadást. Könnyen segíthetsz magadon azzal, hogy nem egyedül, hanem a barátnőiddel edzel. Ha előre lefixáljátok az időpontot, előtte nem sokkal már kínos lemondani, és a közös edzés is sokkal jobb hangulatban telik, mint a magányos mozgás. A másik módja, hogy kitűzöl magad elé valamilyen célt. Lehet az egy verseny, például lefutsz egy félmaratont, vagy fél óra alatt leúszol 1 kilométert. Így nem szakad meg az eddigi munkád, és fejlődhetsz tovább.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X