Főoldal > MOZGÁS > 8 kérdés, amit minden kezdő futó feltesz

8 kérdés, amit minden kezdő futó feltesz

cipőétkezésfutáslégzésruházattechnika
0

Írta: and

1. Milyen cipőt válassz? Itt most nem a szín és a mintázat az elsőszámú szempont, hanem, hogy a kényelmes legyen, és a lábadhoz megfelelően passzoljon a cipő. Nem megfelelő futócipő esetén ugyanis több kárt okozhatsz magadnak, mint hasznot, például térfájdalmat, Achilles-gyulladást. A cipőt ezért érdemes olyan üzletben beszerezned, ahol hozzáértő eladók állnak a rendelkezésedre, felmérik […]

1. Milyen cipőt válassz?

Itt most nem a szín és a mintázat az elsőszámú szempont, hanem, hogy a kényelmes legyen, és a lábadhoz megfelelően passzoljon a cipő. Nem megfelelő futócipő esetén ugyanis több kárt okozhatsz magadnak, mint hasznot, például térfájdalmat, Achilles-gyulladást. A cipőt ezért érdemes olyan üzletben beszerezned, ahol hozzáértő eladók állnak a rendelkezésedre, felmérik a lábad (van-e lúdtalpad, befelé vagy kifelé dől-e a lábad), és ez alapján ajánlanak lábbelit.

2. Mi a helyzet a ruházattal?

A cipő mellett a futás másik sarkalatos pontja, hogy milyen szerelést ölts magadra futás közben. Különösen nyáron felejtsd el a pamut pólót és a plüss nacit, és válaszd inkább a kicsit drágább, de kényelmesebb speciális technikai pólót és nadrágot. Hogy ez miért jó? Egyrészt nem fősz bele két perc után a szerelésbe, és futás után nem kell vödörszámra kicsavarnod belőle a verítéket, másrészt sokkal kényelmesebb, mint egy normál pamut szerkó, nem dörzsöl, szellőzik. Szinte minden kisebb-nagyobb sportáruházban hozzájuk juthatsz.

8fut3.jpg ()3. Hogyan kezdj neki?

Teljesen kezdőként ne akard azonnal körbefutni a Margitszigetet, ugyanis, ha eddig nem sportoltál, akkor valószínűleg nem fogod tudni teljesíteni, ha pedig mégis, úgy kimerülsz, hogy többé a futócipőd csak dísztárgy funkcióját fogja betölteni a lakásodban.

A lényeg a fokozatosságon múlik. Fuss egy percet, majd sétálj 2 percet, és ezt ismételd meg mondjuk 10-szer (ha bírod tovább, természetesen mehet többször). Majd, ha úgy érzed, ez már megy, akkor válthatsz 2 perc futás – 1 perc sétára, míg végül 2-3 hét alatt eléred a folyamatos futás szintjét. Ekkor is elég bőven csak pár kilométerrel kezdened. Egy-másfél hónap alatt pedig elérheted, hogy úgy fusd körbe a Szigetet (cirka 5 kilométert), hogy közben nem szenvedsz, hanem élvezed is a futást. Sokkal jobban megéri így, hiszen sok energiát fektettél bele, hogy elérd ezt az eredményt, így joggal veregetheted magad vállon. Mindezek után pedig jöhetnek a hosszabb távok, motivációképpen pedig egy-egy verseny.

4. Hallgassak zenét?

Ez teljesen egyénfüggő. Van, aki nem tud meglenni nélküle, másokat kifejezetten zavar a zene, és inkább a külvilág morajaiba szeretnek elmerülni. A zenehallgatás nagyban függ attól is, hol futsz. Ha a városban, vagy a Szigeten, akkor a folyamatos forgalom zaja, vagy a körök monotóniája sokszor zavaró, unalmas lehet, így a zene elterelheti a figyelmedet a zavaró körülményektől, ráadásul a holtpontokon is átsegíthet egy-egy tempósabb zene. Fontos viszont, hogy ilyenkor jóval alaposabban figyelj a forgalomra.  Ha erdőben futsz, akkor viszont inkább mellőzd a muzsikát. A természet szépsége, a madarak csicsergése bőven elég, ráadásul a zene esetleg elterelheti a figyelmed bizonyos akadályoktól, például a kiálló gyökerekről, gödröktől.

5. Terep vagy aszfalt?

Kinek-kinek ízlése szerint. A terepfutásra egyre többen esküsznek, mivel az ember végre kiszakadhat a megszokott városi környezetből, és élvezheti a természet szépségét, ráadásul nagyobb kihívást is jelent egy futó számára, mivel nemcsak a talaj minősége más, hanem változatosabb is tud lenni egy aszfaltos futásnál, hiszen dimbes-dombos területen futhatsz, mely növeli az edzés hatékonyságát is. Viszont, ha a város belsejében élsz, és nincs alkalmad órákat utazni, hogy meglásd az első fát, akkor sem kell elkeseredned. A lakhelyeden belül is variálhatod az útvonalat, így nem válik unalmassá a futás. Fontos aszerint válassz cipőt,hogy melyik terepen futsz gyakrabban. Ha az erdőben, akkor inkább terepcipőt, ha a városban, akkor a könnyebb aszfaltos cipőt válaszd.

8fut2.jpg ()

6. Hogyan lélegezzek?

Futás közben másképp vesszük a levegőt is, mint normál állapotban vagy séta közben. Eleinte nem árt figyelned erre is, hiszen a nem megfelelő levegővételtől elkezdhet szúrni az oldalad, ami amellett, hogy kellemetlen, tönkrevághatja az aznapi edzést. A levegővételt tartsd ritmusban a lépésfrekvenciával, tehát könnyű tempónál három lépésre kilégzés, háromra be, közepes tempónál háromra be, kettőre ki, míg gyors tempónál kettőre be, kettőre ki. Egy idő után ez önkéntelenül is be fog állni, ráérzel, és nem kell rá figyelned.

7. Mit egyek?

Futós nap alkalmával érdemes kerülni a nehéz, zsíros ételeket, mert edzés közben leterheli a gyomrod, és úgy érezheted, mindjárt viszontlátod az ebédet. Plusz, futás előtt három órával már ne nagyon fogyassz semmit, mert akkor a szervezeted az emésztéssel van elfoglalva, és ha jól belakmározol futás előtt, jóval lassabb leszel, ráadásul az egész szenvedősre fog sikeredni. Javasolt a minél több, zöldség, gyümölcs, a nyárra való tekintettel pedig vigyél magaddal vízzel vagy izoitallal teli kulacsot, ha épp nincs a közelben kút.

8. Milyen a helyes futótechnika?

Sokan itt rontják el a futást, vagy éppen szereznek komoly sérüléseket. Először is, álljál vigyázzállásba, állj kicsit lábujjhegyre, és billenj előre. Ekkor muszáj előrelépni, de lehetőleg ne sarokra lépj, és kezdheted a futást. A nyomást a lábujjaidon érezd, a térd legyen kicsit hajlított. A talp elülső részén fogj talajt, de ne időzz a lábujjaidon, hanem a teljes talpad ezután érintkezzen a talajjal. Azáltal, hogy a térdeid enyhén hajlítottak, alacsonyabb leszel, mint a többi futó, viszont jóval hatékonyabban fogsz tudni haladni. Ez viszont nem azt jelenti, hogy totál előre kell görbülnöd, mert azt a derekad sínyli meg. Karjaid tarts közel a testedhez, és lehetőleg ne végezz nagy előre-hátra munkát velük, hanem maradjanak lazák, ezzel is energiát spórolsz meg.

Itt a jó idő, hozd formába magad! Van egy tippünk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X