Főoldal > MOZGÁS > Így sportolj hőségben!

Így sportolj hőségben!

edzéshőségmelegmozgásóvintézkedés
0

Írta: and

Igyál eleget! Edzés előtt fél órán belül igyál meg legalább 8 deci vizet. Ezt megteheted munka közben is. Edzés alatt pedig különösen fontos, hogy az elveszített folyadékot pótold, így 20-25 perc mozgás alatt fogyassz el 4 deci vizet. Ha ennél többet edzel, értelemszerűen ezt ismételd meg. Válassz megfelelő ruhát! Felejtsd el a plüssnacit meg a […]

Igyál eleget!

Edzés előtt fél órán belül igyál meg legalább 8 deci vizet. Ezt megteheted munka közben is. Edzés alatt pedig különösen fontos, hogy az elveszített folyadékot pótold, így 20-25 perc mozgás alatt fogyassz el 4 deci vizet. Ha ennél többet edzel, értelemszerűen ezt ismételd meg.

Válassz megfelelő ruhát!

Felejtsd el a plüssnacit meg a pamutpólót, és viselj könnyen szellőző, világos színű, kényelmes technikai ruházatot. Akár futsz, akár teniszezel, szinte minden sportáruházban fogsz találni ilyen speciális darabokat, és az áruk sem fog padlóra vágni.

Használj napvédő krémet!

Az természetes, hogy kinti sporthoz kötelező a napvédő krém, de edzés előtt legalább fél órával kend be magad, mert a krémnek is idő kell, hogy beszívódjon, és kifejtse hatását. És nem felejts el kalapot, napszemüveget felvenni!

sportmeleg3.jpg ()

Eddz reggel vagy este!

Kora reggel vagy késő este enyhébb a hőmérséklet, mint napközben, így jó ötlet az edzéseidet erre az időszakra időzíteni. Persze ekkor is tartsd be a szükséges óvintézkedéseket, úgy mint folyadékpótlás, napvédelem, megfelelő öltözködés.

Csak könnyedén!

Extrém melegben nem tanácsos megterhelő edzést tartani. A nagy meleg az egész szervezetedet megterheli, ezért inkább a könnyedebb edzést válaszd ilyen időben, és ha lehet, akkor hajnalban, vagy kora reggel állj neki, amikor még viszonylag elfogadható a hőmérséklet.

sportmeleg2.jpg ()Tarts mértéket!

Ha az egész arcodon csorog az extra sós veríték és görcsölnek az izmaid, valószínű túl sok vizet és sót veszítettél. Ezt mindenképpen pótolni kell, igyál izotóniás italt edzés közben és után, melyben szénhidrát, ásványi anyagok és só található, és segít visszaállítani a szervezeted elektrolit-háztartását is. Ha pedig hányingert, szédülést, gyengeséget érzel edzés közben, mindenképp hagyd abba  mozgást, és pihenj le.

Irány az edzőterem!

Ha minden kötél szakad, és kint elviselhetetlen a hőség és a páratartalom, még mindig ott az edzőterem, mint lehetséges alternatíva. Bár egy futópad nem nyújtja ugyanazt az élményt, mint egy szabadban végzett futás, de még mindig jobb, mintha a rosszulléttel küszködve 10 perc után fel kellene hagynod az edzéssel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X