Főoldal > MOZGÁS > Feszes tónusokra vágysz? Jógázz a vízben!

Feszes tónusokra vágysz? Jógázz a vízben!

egészségfrissességjógamozgásvíz
0

Írta: and

Éltető energiaforrás Életünk legtermészetesebb közege a víz, a testünk mintegy 70 %-át alkotó vízmolekulák létfontosságú szerepet játszanak szervezetünk zavartalan működésében és a biokémiai folyamatokban. Mivel a víz sűrűsége mintegy 800-szor nagyobb, mint a levegőé, a szárazföldi gyakorlatokkal szemben a vízben történő mozgás során a víz ellenállása hat a testre. Az aqua jóga a víz eme […]

Éltető energiaforrás

Életünk legtermészetesebb közege a víz, a testünk mintegy 70 %-át alkotó vízmolekulák létfontosságú szerepet játszanak szervezetünk zavartalan működésében és a biokémiai folyamatokban. Mivel a víz sűrűsége mintegy 800-szor nagyobb, mint a levegőé, a szárazföldi gyakorlatokkal szemben a vízben történő mozgás során a víz ellenállása hat a testre. Az aqua jóga a víz eme egyedülálló tulajdonságára épít, ami különösen ízületi problémák, súlyfelesleg vagy krónikus betegségek esetén hatékony mozgásforma.

Gyógyító közeg

A jóga egy ősi indiai filozófiai rendszer, a test ritmusa, a szellem melódiája és a lélek harmóniája, ami elősegíti az egyensúlyt, a mély légzést és relaxációt. A víz és jóga szinergiája megnyugtató, ám hatékony testmozgás, a vízben történő mozgásterápia a víz felhajtóerejének köszönhetően rendkívül kedvező hatással bír az egészségre. A fizikai előnyök mellett elmerüléskor a szervezet egy gyengéd masszázst is kap, a hidrosztatikai nyomás szelíd hullámokkal párosul, amelyek nyugtatnak és ellazítanak. A meleg víz tonizálja az izmokat, az ízületeket, ezek mélyebb relaxációja pedig elősegíti a különféle sérülések gyorsabb regenerációját, a testtartási hibák korrigálást, illetve kimossa az elméből a negatív gondolatokat. A vízi jóga a merev izmokat fokozatosan ellazítja, így kiválóan alkalmas a mozgásszegény életmód, a fizikai fáradtság és a stressz káros hatásainak ellensúlyozására.

aquacikk1.jpg ()Frissen tart

A víz felhajtóereje és hidrosztatikai nyomása révén csökken a vízben a testsúly, azaz a teherviselő ízületek terhelése, a hidrodinamikai– és a hőhatás testedet minden irányban támogatja, így izmaid alapfeszültsége lényegesen csökken. A különféle gyógyító gyakorlatok, az ászanák elsősorban a gerincre valamint a mirigyekre és a belső szervekre gyakorolnak pozitív hatást, valamint fejlesztik a keringési rendszert.
Az aqua jóga legjellemzőbb testtartásai a sas póz, a fa póz és a különféle táncos elemek, amelyeket a víz hullámzása miatt sokkal gyorsabban, könnyebben és tökéletesebben hajthatsz végre. A vízi jógában a legtöbb gyakorlat állva történik, idővel ezek a mozdulatok nagyobb erőt és stabilitást jelentenek, ám a víz hőmérséklete és az itt töltött idő nagyon fontos tényező, így egy alkalommal legfeljebb 45 percet jógázhatsz a vízben.

aquacikk2.jpg ()Lelki megkönnyebbülés

A terápiás és támogató meleg víz lehetővé teszi, hogy mozgásod és légzésed túlmutasson a hagyományos kereteken, így ezek szinkronjának elsajátításával fejlődhet a koncentrációs képességed. A vízi jóga kiválóan javítja az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt, és fejleszti az izmok rugalmasságát. Ha rendszeresen jógázol, csökken a káros stressz hormonok mennyisége, fokozódik az endorfin termelődése az agyban, így sokkal kiegyensúlyozottabban, nyugodtabban érezheted magadat és enyhülnek a testi fájdalmaid is.

Wellness Cafe tipp: Ha kedvet kaptál a „yogaqua”-hoz, itt kipróbálhatod: http://quintess-spa.hu/, szeptembertől induló Aqua Jóga: http://hoviragklub.hu/hun/index.html

Látogass el Sárvárra! – 7 ok, amiért érdemes

Irány Zalakaros – Meríts erőt a természet csodáiból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X