Főoldal > MOZGÁS > Tekerj a Tisza-tó körül!

Tekerj a Tisza-tó körül!

biciklisportTiszaút
0

Írta: and

Igazi családi program a Tisza-tó körültekerése, gyerekekkel is nyugodtan nekivághatunk, teljesen sík terepen haladhatunk, semmi nehézség nincs benne. Mi kiindulópontnak Poroszlót választottuk, ami körülbelül másfél órás autókázás Budapestről. Az M3-asról Tiszafüred irányába kell eljönni a 33-as útra, onnan egy negyedórás vezetés után érjük el Poroszlót. Innen indultunk el biciklivel Tiszafüred felé. A másik irányba is […]

Igazi családi program a Tisza-tó körültekerése, gyerekekkel is nyugodtan nekivághatunk, teljesen sík terepen haladhatunk, semmi nehézség nincs benne.

Mi kiindulópontnak Poroszlót választottuk, ami körülbelül másfél órás autókázás Budapestről. Az M3-asról Tiszafüred irányába kell eljönni a 33-as útra, onnan egy negyedórás vezetés után érjük el Poroszlót. Innen indultunk el biciklivel Tiszafüred felé. A másik irányba is lehet menni, de mi úgy gondolkodtunk, hogy ha besötétedne, akkor ne kelljen a főúton mennünk, világítás ide vagy oda, azért azt jobb kihagyni a gyerekekkel. A terep eleje ugyanis körülbelül 6 kilométernyi szakaszon a 33-as főút, ahol azért ha nem is nagy, de élénk forgalomra kell számítani. Onnantól azonban egy kis földutat leszámítva, elég széles aszfalton lehet haladni.

Autóval azért itt is találkozni, de elviselhető mennyiségben. A fák árnyéka azonban ritka volt,  maximum a lemenő nap révén találkozhatunk egy kis árnyékkal, így kellő mennyiségű innivaló legyen nálunk, főként, ha melegben indulunk neki.

tiszacikk.jpg ()Ha hűs lombokkal nem is, sátorozó, horgászó családokkal szinte minden beugróban lehet találkozni, ahol erre alkalmas hely van. A túraútvonal néhány település érintésével, vagy közelében teljesíthető: Poroszló-Tiszafüred-Tiszaörvény-Tiszaderzs-Abádszalók-Kisköre-Tiszanána-Sarud-Újlőrincfalva-Poroszló. Amin ténylegesen keresztülmentünk, az Abádszalók volt, ahol a strand közelében éttermek is fellelhetők, így egy kis pihenő beiktatásával és némi energia feltankolásával újra nekiindulhattunk, ráadásul ez körülbelül félúton van. Útközben néhány túraközpont is előfordul. Ha elakadnánk, nyugodtan lehet kérdezni, nagyon készségesen segítenek. A tóban és környékén az élővilág változatosságát táblákon is megnézhetjük és elolvashatjuk.

Az egyetlen dolog, amit hiányoltam: míg a Balaton körül egyértelműen ki van táblázva a bicikliút, addig itt nem teljesen egyértelmű. Rögtön, amint lejöttünk a 33-as útról, nem volt kitáblázva, hogy merre is kell pontosan menni, hogy elérjük a leaszfaltozott bicikli utat. De ettől eltekintve nagyon élveztük és kellően el is fáradtunk. A távot egyébként 6 óra alatt jártuk végig, hol lassú, hol közepes tempóban, másfél órás pihenővel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X