Főoldal > MOZGÁS > Az 5 legjobb mozgásforma ülőmunkát végzőknek

Az 5 legjobb mozgásforma ülőmunkát végzőknek

aquafitnessgerinctornamozgáspilatesülés
0

Írta: and

Üléskor a mély hátizmok nincsenek mozgásban, így a gerinc nagyobb terhelésnek van kitéve. A monitor előtt aszimmetrikus testhelyzetben nyolc, vagy gyakrabban, még több órát töltünk. Ez a hosszan tartó helytelen testtartás, terhelés pedig rosszat tesz a gerincünknek. Az alábbi mozgásformák segítségével javíthatunk tartásunkon, erősíthetjük törzsizmainkat, így a kellemetlen tünetek akár teljesen el is múlhatnak. 1. […]

Üléskor a mély hátizmok nincsenek mozgásban, így a gerinc nagyobb terhelésnek van kitéve. A monitor előtt aszimmetrikus testhelyzetben nyolc, vagy gyakrabban, még több órát töltünk. Ez a hosszan tartó helytelen testtartás, terhelés pedig rosszat tesz a gerincünknek. Az alábbi mozgásformák segítségével javíthatunk tartásunkon, erősíthetjük törzsizmainkat, így a kellemetlen tünetek akár teljesen el is múlhatnak.

1. Gerintorna

A gerinctorna nemcsak a gerinc már kialakult betegségeinek kezelésére szolgál, hanem azok megelőzésében is fontos szerepet játszik. A gerinc működésében részt vevő izmokat erősíti, nyújtja és lazítja. A hasizommal együtt dolgoztatja meg a gerincet a helyes testtartásért. Nagyon fontos, hogy szakember felügyelete mellett végezzük, mert a helytelen, nem korrigált gyakorlatok tovább árthatnak. Szerencsére ma már a legtöbb fitness teremben van képzett gyógytornász által vezetett gerinctorna, vagy kérhetjük olyan személyi edző segítségét is, akinek ez a szakterülete.

2. Pilates

Joseph Pilates szerint a gerinc egészsége határozza meg az ember korát. Módszere, a pilates ennek megfelelően kímélően javítja a testtartást, rugalmassá teszi a gerincet. Hatékony megoldást nyújt a hát- és derékfájdalmakra, illetve azok megelőzésére. A talajon végzett mozgássor a teljes törzsizomzatot átmozgatja. Az úgynevezett erőközpont bekapcsolása stabilizálja a derekat és a medencét, megszabadítva az ágyéki gerincszakasz fájdalmaitól.

gerinc2.jpg ()

3. Aquafitness

A vízben végzett mozgás hatékonyabb és kíméletesebb, mint a talajon végzett. A test ilyenkor szinte súlytalan, ezáltal a gerinc izmainak állandó feszülése jelentősen csökken. Sok olyan gyakorlatot tartalmaz, amely a törzs izmait erősíti: a gerincfeszítő izmot, a nagy farizmot és az egyenes hasizmot, amelyek helyes testtartásért felelősek. A víziöv, mint eszköz, használata az egész edzés során egyenesen tartja a törzset. E mozgásforma nagy előnye, hogy mindenki számára ajánlható, az időseknek és a nagyobb túlsúllyal rendelkezőknek is.

4. Nordic walking

A bottal történő gyaloglás a gerincet kíméletesen terheli. A nordic walking az összizomzat 90%-át igénybe veszi, így a többnyire inaktív alsó háti izomzatot is bekapcsolja. A séta során a gerinc élettani görbületeit és a medencét stabilizálja. Erősíti a gerinc melletti hosszú hátizmokat is. A megrövidült izmokat pedig eredeti hosszukra nyújtja. Ülőmunkát végzőknek nemcsak a gerincre gyakorolt jótékony hatása miatt ajánljuk, hanem a szabadlevegőn töltött értékes időért is.

5. Reggaeness
 
Ha nem kedveled a lassabb mozgásformákat, a sok ülés után inkább dinamikus órára vágysz, de javítanál tartásodon, akkor a reggaenesst neked találták ki. A táncra épülő mozgás az egész testet átmozgatja. A helyes testtartás az óra elejétől fontos, erre az edzők végig figyelmeztetnek. Emellett kifejezetten tartásjavító gyakorlatokat is tartalmaz. A kötött izomzatot lazítja, ezáltal lazaságra ösztönöz, és szép testtartást eredményez.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X