Főoldal > MOZGÁS > 6 gyakori izom-mítosz – lelepleztük őket!

6 gyakori izom-mítosz – lelepleztük őket!

edzésfitneszizommozgás
0

Írta: and

1. Mítosz: A kardiómozgással égeted legjobban a zsírt Amíg egy kardióedzés alatt több kalóriát égetsz el, mint egy súlyzós edzés során, addig a súlyokkal végzett edzésen összességében több testzsírtól szabadulsz meg. Egy kutatás szerint azok a nők, akik egy egyórás erősítő edzésen vettek részt, átlagosan százzal több kalóriát égettek el 24 óra alatt, mint akik […]

1. Mítosz: A kardiómozgással égeted legjobban a zsírt

Amíg egy kardióedzés alatt több kalóriát égetsz el, mint egy súlyzós edzés során, addig a súlyokkal végzett edzésen összességében több testzsírtól szabadulsz meg. Egy kutatás szerint azok a nők, akik egy egyórás erősítő edzésen vettek részt, átlagosan százzal több kalóriát égettek el 24 óra alatt, mint akik súlyok nélkül edzettek. A konklúzió: minél több izmod van, annál több zsírt égetsz el.

2. Mítosz: A súlyemeléstől kigyúrt, nagy izmaid lesznek

Az izom hipertrófia (növekedés) nagyon lassan történik: hetek, hónapok, néha évek kellenek hozzá. Mivel az izom nehezebb, mint a zsír, a testsúlyod eleinte nem változik. Az izom sűrűbb is, mint a zsír, tehát ugyanazt a súlyt kisebb helyen préseli össze. Ami azt jelenti, hogy minél több izmod lesz, annál tömörebb és feszesebb lesz a tested. Csak a nagy súlyokkal dolgozó, tömegnövelőkön élő sportolók rendelkeznek az erősítő edzésektől hatalmas izmokkal.

izom2.jpg ()3. Mítosz: A nem használt izmok elzsírosodnak

A tested nem így működik. Az izom és a zsír két teljesen különböző szövet. Ha abbahagyod az erősítő edzéseket, az izmaid csökkenni fognak – megváltozik az izomtónusod és az izmaid sűrűsége. Ugyanakkor a zsírsejtek fokozatosan helyettesíteni kezdik a sovány izomszövetet, ezért tűnik úgy, mintha híznál, azonban az izom soha nem alakul át ténylegesen zsírrá.

4. Mítosz: Az edzés előtti nyújtás megóv a sérülésektől

Nincsen olyan tudományosan megalapozott tanulmány, ami kimutatta volna, hogy az edzés előtti nyújtás javítaná a teljesítményt. A nyújtás növeli a rugalmasságot, azonban a legtöbb sérülés normál intenzitású edzés során fordul elő. A legjobb módja annak, hogy felkészülj az edzésre és csökkentsd a sérülés veszélyét, ha bemelegítesz, és csak lassan fokozod a vér áramlását az izmaidban.

5. Mítosz: Ha sok fehérjét eszel, azzal izmot építesz

Bár igaz, hogy a fehérje segíti a hipertrófiát (növekedést), az izomnövekedéshez a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok kombinációjára van szükség. Amikor a szervezeted megfelelő mennyiségű szénhidrátot és zsírt éget el edzés közben, a fehérjét elraktározza. Ha viszont nem jut megfelelő mennyiségű szénhidráthoz és zsírhoz, a tested a fehérjeraktárakat fogja felélni, hogy energiához jusson.

6. Mítosz: A kitörésekkel zsírt égetsz a csípődről és a fenekedről

“Minél több kitörést végzek, annál több zsírt égetek a csípőmről és a fenekemről.” Ismerősen hangzik? Az igazság az, hogy akár napi 1000 kitörést is végezhetsz anélkül, hogy akár egy deka zsírt is vesztenél a csípődről és a fenekedről. Az edzés során (pl. kardió) ugyanis a zsír a tested minden részéről egyenlő arányban távozik. Tehát annak ellenére, hogy csak egy izomcsoportra összpontosítasz a tréninged során, nem csaphatod be a tested, nem égetheted le  csak egy adott területről a zsírt.

Fedezze fel a powerfruit erejét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X