Főoldal > MOZGÁS > 4 ok, amiért hatástalan az edzésed

4 ok, amiért hatástalan az edzésed

edzéskalóriamozgás
0

Írta: and

Hónapok óta következetesen edzel, a mérleg nyelve mégis inkább felfelé mozdul? Íme, négy ok, amiért a mozgásprogramod hátráltathat, és adunk néhány tanácsot, hogy végre ledobd azokat a nem kívánt kilókat. Az edzés hatására eszel túl sokat Az intenzív edzéssel magyarázod, hogy este még bekapsz pár hizlaló falatot? Gondolod a 45 perces futás elég ahhoz, hogy […]

Hónapok óta következetesen edzel, a mérleg nyelve mégis inkább felfelé mozdul? Íme, négy ok, amiért a mozgásprogramod hátráltathat, és adunk néhány tanácsot, hogy végre ledobd azokat a nem kívánt kilókat.

Az edzés hatására eszel túl sokat

Az intenzív edzéssel magyarázod, hogy este még bekapsz pár hizlaló falatot? Gondolod a 45 perces futás elég ahhoz, hogy elégesd az ebéd utáni nagy szelet csoki tortát? Egy átlagos, 63 kilós nő háromnegyed órányi futás alatt kb. 476 kalóriát pusztít el. Ezzel szemben egy kiadósabb sütemény akár 1200 kalóriára is rúghat; ha csak egy fél szeletet eszel, már könnyen meghaladhatod a futáskor elégetett mennyiséget, mindezt tíz perc leforgása alatt.

A megoldás: A mozgásprogramhoz párosíts egészséges étrendet is, amelynek összkalóriaértéke azon az értékhatáron belül marad, amely a tested számára elegendő, így fogyni fogsz vagy megtartod az ideális súlyod. Írd le, miket eszel, hogy nyomon kövesd a bevitt kalóriák számát, majd vond ki belőle az elégetett kalóriák értékét, így láthatod, hogy alakult a napod a kalóriák tükrében.

futas1.jpg ()Teljesen kifacsar az edzés

Ha az edzés után úgy érzed, teljesen kiapadtak az energia-raktáraid, kimerült vagy, sajog minden porcikád, és a nap hátralévő részében csak a díványon heverésznél, akkor ez a mozgástípus lehet hogy, többet árt, mint használ. Noha fontos, hogy az edzés kihívás legyen, de ha túlzottan is megerőlteted magad, azzal csak ellentétes hatást érsz el. A túlzásba vitt edzés sok mindent okoz, a folytonos édesség utáni sóvárgástól kezdve egészen a legyengült immunrendszerig, álmatlanságig – és ezek mindegyike súlygyarapodáshoz vezet.

A megoldás: Egyszerűen válassz olyan sportot, ami nem készít ki totálisan. Ha teheted, beszélj egy személyi edzővel, akinek ismertesd, mik a főbb céljaid a mozgással; a szakember biztos tud olyan mozgásformát ajánlani, amivel nem teszed tönkre magad és mégis látványos lesz az eredmény.

Az edzés során kevesebb kalóriát égetsz el, mint gondolnád

Büszke vagy magadra, amikor a taposógép kijelzőjén megjelenik, hogy elégettél 800 kalóriát? Sajnos ki kell ábrándítsunk. A gépek által jelzett számok gyakran becsapósak, félrevezetőek, az is előfordul, hogy a pulzusszám sem pontos.

A megoldás: Ha olyan gépeken edzel, amelyek a megtett távolságot is jelzik, akkor inkább ennek a tényezőnek „higgy”, ez pontosabb és hihetőbb érték, mint az, hogy hány kalóriát semmisítettél meg. Ha például 300 kalóriát szeretnél elégetni, fuss a futópadon 4 km-t, esetleg sétálj 6 km-t, vagy a szobabiciklin tekerj le 16 km-t, ez esetben valóban eltüntetsz 300 kalóriát.

Túlságosan egyhangú vagy a mozgás terén

A zumba fantasztikus sport, mostanában mindenki meg van érte őrülve, de ez nem azt jelenti, hogy ez az egyetlen lehetőség, amivel formában maradhatsz. Ha csak kardiózol, vagy ha egyforma erősségű edzést végzel el újra és újra, azzal csak azt éred el, hogy a sovány izomtömeg nem növekszik tovább, így a tested sem formálódik.

A megoldás: Állíts össze egy olyan heti programot, amelyben váltakoznak a különböző mozgástípusok (kardió, erősítő, hajlékonyságot fokozó, mélyizmokat fejlesztő), így az elméd és a tested is folyamatosan fejlődik.

Itt a Vitálkonyha, teszteld!

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X