Főoldal > MOZGÁS > Jógázz lógva!

Jógázz lógva!

antigravitációs jógajóga
0

Írta: and

Győzd le a gravitációt! Az aerial, vagy más néven antigravitációs jóga az egykori Broadway táncos és légtornász, Christopher Harrison nevéhez fűződik, aki sérülése után szeretett volna újra formába lendülni, hogy izmai nem veszítenek lazaságukból és kidolgozottságukból, viszont ízületeit még maximálisan kímélni tudja. Az aerial jóga tulajdonképpen a hagyományos jógagyakorlatok és a levegő akrobatika kombinációjára épülő […]

Győzd le a gravitációt!

Az aerial, vagy más néven antigravitációs jóga az egykori Broadway táncos és légtornász, Christopher Harrison nevéhez fűződik, aki sérülése után szeretett volna újra formába lendülni, hogy izmai nem veszítenek lazaságukból és kidolgozottságukból, viszont ízületeit még maximálisan kímélni tudja. Az aerial jóga tulajdonképpen a hagyományos jógagyakorlatok és a levegő akrobatika kombinációjára épülő komplex mozgásforma. Nem csupán a testnek jelent felüdülést, hanem a jóga szellemiségéből, és a föld feletti lebegés élményéből fakadóan frissíti a testet, a lelket és a szellemet.

Mozogj légies könnyedséggel

„Az órákon a saját testsúlyunkkal dolgozunk, a meghatározott jógamozdulatok egy mennyezetre rögzített rugalmas selyem függőágy-szerűségben, az ún. hammock-ban történnek – mondta Bardóczy Ilka, Pole Fitness Világbajnok duó kategóriában. Külföldön már egy ideje rendkívül népszerű testmozgás, ám hazánkban csak idén tavasszal vette fel a Magyar Légtornász Egyesület a sportágai közé, így az órákra nyár vége óta az egyesülethez, illetve Pirner Alma rúdtánc stúdióiba is lehet járni.”

antigrav2.jpg ()

Harmonizáld az energiáidat

Az edzések nagyon izgalmasak és látványosak, és nem csupán hatékony stretching hatásúak, ám erőteljesen oldják a stresszt és felfrissítenek. A látszólag könnyű mozdulatok komoly erőfeszítésekkel járnak, ám a jóga testtartások hozzájárulnak az egészséges testhez és a friss elméhez. „Az órák 60 percesek, a bemelegítés után erősítő-nyújtó gyakorlatok következnek ászanákkal kombináltan, majd az edzést a hammock-ban történő kellemes hintázás zárja. A gyakorlatok a teljes testet, a mélyizmokat, sőt a belső szerveket is harmonikusan átmozgatják, energizálnak, és segítenek az ellazulásban” – tette hozzá Pálmaffy Barbara, a 2011-es Miss Poledance Hungary győztese. Az aerial jógában nincs szintrendszer, így kezdőként akkor is elkezdheted, ha eddig nem sportoltál, vagy szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegtől.

Lógj fejjel lefele

Az irodai ülőmunka rendkívül megterheli a gerincoszlopot, a gravitáció hatására nap végére a csigolyák egymásra csúsznak, és mintegy háromnegyed résszel rövidebbek lesznek. „A fejjel lefelé függeszkedés ellensúlyozza a gravitációt, segít ellazítani a zsugorodott izmokat, javítja a testtartást, megkönnyíti a helyes légzést és csökkenti a stresszből adódó izomfeszülést. A fordított póz kedvező hatást gyakorol az izmok vér- és oxigénellátására, a gravitáció megdolgoztatja az endokrin mirigyrendszert, valamint serkenti a belső szervek működését is” – fűzi hozzá Barbara. Az öregedés elleni küzdelemben kulcsfontosságú a testi egyensúly, az aerial jóga nem csupán jobb sportteljesítmény garantál, ám segít helyreállítani a szervezet folyamatainak belső harmóniáját. A statikus pózok fejlesztik a kinesztetikus tudatosságot, az izmok és az ízületek hajlékonyabbá válnak, így sokkal mozgékonyabb leszel. Az aerial jógagyakorlatok kiválóan alkalmasak a testtudat elsajátítására, és minél tisztábbá válnak a gondolataid, annál inkább képessé válsz azok kontrollálására, ami belső nyugalommal és békével ajándékoz meg. 

Ha szeretnéd kipróbálni az aerial jógát, itt jelentkezhetsz: http://www.dollhouse.hu/, http://legtornasz.hu/


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X