Főoldal > MOZGÁS > Miért mozogj többet? Íme 6 inspiráló ok!

Miért mozogj többet? Íme 6 inspiráló ok!

edzésmozgássport
0

Írta: and

1. Segít a tanulásban és a munkában Fokozza a szellemi teljesítőképességet, javítja a koncentrációt, karbantartja a memóriát és segít összpontosítani a figyelmet. Mindezek a tanulási folyamat alapvető elemei. 2. Ügyesebb leszel Nem véletlen, hogy a mozgás minden kisgyermek lételeme és az sem véletlen, hogy aki már egészen kicsi korában sportol, az felnőttként is ugyanígy tesz […]

1. Segít a tanulásban és a munkában

Fokozza a szellemi teljesítőképességet, javítja a koncentrációt, karbantartja a memóriát és segít összpontosítani a figyelmet. Mindezek a tanulási folyamat alapvető elemei.

2. Ügyesebb leszel

Nem véletlen, hogy a mozgás minden kisgyermek lételeme és az sem véletlen, hogy aki már egészen kicsi korában sportol, az felnőttként is ugyanígy tesz majd. Milyen előnyökkel jár? Fejlődik a gyorsaság, az állóképesség, a finom-motorikus mozgás, a mozgáskoordináció, az egyensúly- és térérzékelés, valamint javul az észlelés.

3. Erősíti a lelket

Ugye te is voltál már úgy, hogy a hecc kedvéért azt mondtad magadnak: ha sikerül időre megfutnom a Cooper-tesztet, akkor sikerül a munkahelyemen is előrelépnem. Nos, ha nem is pontosan így sikerülnek a dolgok, azért motiváló erővel mégis bír. A mozgás ugyanis növeli az önbizalmat, így hozzájárul a magabiztossághoz, a pozitív énképhez és az érzelmi stabilitáshoz. Ezt támasztja alá a Nike és a TNS 2008-as független közvélemény-kutatása, melynek keretében több mint 10 ezer fiatal nőt kérdeztek meg 9 európai országban. A 16-30 éves nők önmagukról alkotott képe sokkal pozitívabb volt, mint nem sportoló társaiké. Elmondásuk szerint jobban teljesítenek az iskolában, az egyetemen, a munkahelyen, a pár- és baráti kapcsolataikban, de még a nemi vágyuk is erősebb lett.

mozogj2.jpg ()4. Könnyebben legyőzöd a betegségeket

Azok a gyerekek, akik sportolnak jóval kevesebbszer betegek és ez igaz a felnőttekre is. A sport hozzájárul ahhoz, hogy bizonyos betegségekkel szemben ellenállóbbak legyünk: így például a keringési és légző rendszer megbetegedései, a szív- és érrendszeri problémák jóval kisebb számban fordulnak elő. De a mozgás fontos szerepet játszik a helyes testtartás és az izomzat fejlődésében is. A fent említett kutatásból az is kiderült, hogy a testedzés legkedveltebb hatása az, hogy feltölt energiával, de a sportolás legfőbb oka az egészség megőrzése. A megkérdezettek 50 százaléka szerint a sportolás segít a jókedv megőrzésében, és csaknem 60 százalék gondolta úgy, hogy a stressz és a düh kezelésében is segítségükre van a mozgás.

5. Új kapcsolatokat alakíthatsz ki

Hacsak nem kizárólag magányos farkasként vagy hajlandó mozogni, életre szóló barátságok is köthetők sportolás közben, és ez nem kizárólag a csapatsportokat űzőkre értendő. Az egyéni sportolók edzésen éppúgy sok más társukkal együtt mozognak, így kialakul a csapatszellem, egymás támogatása, együttműködési készség, egymás biztatása és a sportszerűség is beléjük ivódik. A kutatásban megkérdezett, rendszeres testmozgást végző nők mintegy kétharmada úgy nyilatkozott, hogy a sportolás által új embereket ismert meg. Emellett szert tehetünk olyan tulajdonságokra is, mint a kitartás, a küzdőszellem, a becsület és az alázat.

6. Szexibbnek érzed majd magad

A kutatás szerint a rendszeresen sportoló lányok vonzóbbnak és szexisebbnek érezték magukat, mint nem sportoló társaik. Ráadásul 12 százalékuk beismerte, hogy a sportolás hozta össze partnerével. Tehát diéták ide vagy oda, mozgás nélkül egyik sem ér semmit. Ha bombaalakot szeretnél, mindenképpen sportolnod is kell, ha másért nem, hát azért, hogy szexibbnek érezd magad. Egy pár elismerő pillantás pedig biztosan megerősít abban, hogy jó úton jársz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X