Főoldal > MOZGÁS > Allergia és sport? Igen!

Allergia és sport? Igen!

allergiaedzésmozgássport
0

Írta: and

Az egészség megteremtésének, megőrzésének egyik alapvető feltétele máig ugyanaz: mozogni kell. Ez alól pedig az allergiás betegségben szenvedők sem kivételek, sőt az allergiás betegekből is válhat élsportoló. A feladat mindössze annyi, hogy tisztában légy azzal, milyen allergiád van, ahhoz milyen mozgásforma javasolt, valamint, tudnod kell azt is, mennyit és hogyan mozogj, hogy ne ártson, csak […]

Az egészség megteremtésének, megőrzésének egyik alapvető feltétele máig ugyanaz: mozogni kell. Ez alól pedig az allergiás betegségben szenvedők sem kivételek, sőt az allergiás betegekből is válhat élsportoló. A feladat mindössze annyi, hogy tisztában légy azzal, milyen allergiád van, ahhoz milyen mozgásforma javasolt, valamint, tudnod kell azt is, mennyit és hogyan mozogj, hogy ne ártson, csak használjon a mozgás.

Sport közben ránk leselkedő allergének

Amennyiben a szabadtéri sportokat részesíted előnyben, tisztában kell lenned azzal, hogy a pollenszezonban nem árt, ha kerülöd a kültéri tartózkodást, így a sportolást is, ha szezonális allergének által kiváltott allergiád van. Tehát, amennyiben nem a parlagfűre vagy érzékeny, hanem a macskaszőrre, nyugodtan kimerészkedhetsz a szabadba mozogni (csak a macskákat kerüld el). A beltéri sport azonban szinte korlátozás nélkül végezhető az allergiás szezonban is. Amennyiben azonban a lakásban előforduló allergénre vagy érzékeny, célszerű kint a szabadban sportolnod minél többet amellett, hogy mentesíted saját környezeted az allergiát provokáló faktoroktól. Nem vitás, a legrosszabb eset az, ha mindkettőre, így a bel- és kültéri allergénekre is allergiás vagy. Ilyenkor – pláne, ha súlyos a helyzet -, mindenképp kérd ki szakorvos tanácsát. A legjobb mindenképp az, ha a rendszeres sportolásba egy terheléses vizsgálat után, orvosi kezelés mellett vágsz bele.

asztma2.jpg ()Felkészülni, vigyázz…

Gyakori, hogy az allergiás betegségek nehézlégzés formájában jelentkezhetnek terhelésre. Ezt az angol szakirodalom exercise induced asthma-nak (EIA), azaz terhelés indukálta asztmának nevezi ezt. Fontos tudni, hogy az asztmás betegeknél jellemző, roham formájában jelentkező nehézlégzés a betegek jelentős részében kimutatható (asztmás felnőttek 20%-ban, gyermekeknél több mint 50 %-ban), ám előfordulhat az is, hogy ez az asztmás megbetegedés egyetlen tünete. Ezért fontos, hogy amennyiben elhatározod, hogy rendszeresen akarsz sportolni, vegyél részt terheléses vizsgálaton, hogy megtudd, mennyire terhelheted magad edzés alatt. A terheléses vizsgálatnál ugyanis kiderül, ki valóban asztmás, mert az ilyen betegek nyolcvan százalékánál a vizsgálat során fellép légúti szűkület. Szintén fontos, hogy mozgás közben mindig legyen nálad a megfelelő gyógyszer vagy eszköz, amivel egy esetlegesen rád törő rohamot, viszonylag könnyen és gyorsan csillapítani tudsz.

… Rajt!

Az allergiád mértékétől függ aztán, hogy mit és milyen intenzitással sportolhatsz. A szakemberek szerint, tulajdonképp mindenfajta mozgásformát végezhetsz, persze, nem árt, ha figyelembe veszel pár jó tanácsot.

1. Legfontosabb, hogy azt a testmozgást végezd, amit szeretsz. Miért? Mert ilyenkor endorfinok (boldogság hormonnak nevezett anyagok) szabadulnak fel a szervezetben. Ezeknek a kémiai anyagoknak pedig szerepük van a lelki egyensúly helyreállításában és közvetve a jó közérzet kialakításában. Az endorfinok segítségével tehát nem csupán jól fogod magad érezni, hanem az agyad irányította immunrendszered is jobban fog működni.

2. Vedd figyelembe, hogy mire vagy allergiás, ettől függően ugyanis más és más sport ajánlott. Az asztmásoknak például az egyik legjobban ajánlott mozgásforma az úszás. Itt ugyanis a légzési segédizmok, a mellkasi izmok erősítésével a nyugalmi légzésfunkció javítható. Ám figyelni kell arra is, hogy a túl sok klór szintén ártalmas lehet. Bár vízi sport, a búvárkodással vigyázni kell, mert a nagyobb levegőnyomás hatására fokozódhat a nyálkahártya duzzanat, ami rohamot provokálhat. Az asztmásoknak javasoltak az olyan sportok, melyek nem kívánnak sok futást – inkább statikus sportágak – pl. vívás, evezés, vitorlázás, asztalitenisz, de lehet magasugrás, távolugrás, kalapácsvetés, judo, súlyemelés, kézilabda, vagy röplabda is.

Ugyanakkor, ha bőrallergiád van, átmenetileg mindenképp hanyagolnod kell az úszást. Ételallergia esetén nincs megkötés. Lószőr vagy porallergia esetén ésszerű kerülnöd a lovas sportokat, a kerékpározást, míg pollen-érzékenyeknek nem javallott a tenisz, a baseball, a futball és a golf. A hideg levegő is segítheti a nyálkahártya duzzanat kialakulását, ezért ilyenkor kerülni kell a korcsolyázást, hokizást vagy épp a síelést.

A beltéri sportok szinte mindegyike, így az aerobic, a testépítés, a squash, a spinning végezhető allergiásként, csak arra kell ügyelni, hogy a beltéri környezetet előzetesen mentesítsük az allergénektől. Ne sportolj például penészes pincében működő konditeremben. Amennyiben súlyos az allergiád, legegyszerűbb, ha saját, allergén mentesített otthonodban végzed napi tornádat.

3. Te is végezhetsz heti három alkalommal 1–1,5 órás edzéseket, vagy napi rendszerességgel 30–45 perces mozgást, de ezt hetente egy szünnap beiktatásával. Jó tudnod, hogy az is elég, ha intenzíven sétálsz, ha nincs magas pollenkoncentráció a szabadban. A megerőltetést azonban kerülni kell! Ez ugyanis a légúti betegeknél rohamot válthat ki.

Élj tehát allergiásként is teljes életet, mozogj rendszeresen, hogy vidámabb és fittebb legyél, de 3-6 havonta menj el szakorvosi vizsgálatra, hogy megbeszéljétek a tapasztalatokat és a teendőket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X