Főoldal > MOZGÁS > Így hozd ki a maximumot a futásból!

Így hozd ki a maximumot a futásból!

edzésfutásizomsport
0

Írta:

Irány a domb! Mind a lejtőn, mind pedig az emelkedőn való futás komoly edzést és kihívást jelent,

Irány a domb!

Mind a lejtőn, mind pedig az emelkedőn való futás komoly edzést és kihívást jelent, mert ilyenkor az izmok sokkal jobban és erőteljesebben dolgoznak, nem úgy mintha csak sík talajon futnánk. A felfelé és a lefelé tartó futás egyaránt gyönyörűen formálja a vádlit, a combot és feneket is.

Variáld a lépéseket!

A legtöbb ember minden alkalommal ugyanúgy fut: átlagosan egy lépés során 45 centit tesz meg, ami egyúttal azt is jelenti, hogy minden egyes edzés során ugyanazokat az izmokat mozgatja át. Csempéssz egy kis változatosságot a futásba, méghozzá úgy, hogy egy picit megvariálod a lépéseket. Futás közben iktass be magas térdemeléseket, nagyobb szökkenéseket, amit aztán kövessenek kisebb lépések, majd fuss „cikcakkban”. Lehet, hogy az első pár alkalom során bolondosnak érzed a megvariált edzést, de az biztos, hogy nem úszod meg a másnapi izomlázat.

futas2.jpg ()Futópad helyett igazi talaj!

Tehát már pusztán azzal erősítheted az izmaidat, hogy váltogatod a különböző lépéseket, és erre rátehetsz még egy lapáttal, ha a felület sem mindig ugyanaz. Fuss homokon, ha épp víz közelben, vagy akár a sekély vízben is sprintelhetsz, így még nehezebb lesz az edzés. Ha kellően edzett vagy, jöhetnek a keményebb terepek, a sziklás ösvények vagy a földutak. Az edzés ezen típusával még szívósabb és eredményesebb futóvá válhatsz.

Hajrá, hajrá!

A sprintekkel még definiáltabbá varázsolhatod a combizmokat, és mivel ezek végrehajtásához rövid időre van szükség, könnyen beillesztheted a futóedzésedbe. Sprintelj egy bizonyos ideig (legyen mondjuk kezdetben fél perc) vagy használj vizuális határokat: például az utca végéig olyan gyorsan fuss, amennyire csak bírsz. Hab a tortán, hogy a sprintekkel még a hastájéki zsírt is csökkentheted, és a rendszeres gyakorlásnak hála még gyorsabb futó leszel.

Fuss ellenállással!

Az Egyesült Államokban egyre többen kísérleteznek az ellenállással megspékelt futással. A futó ilyenkor egy ejtőernyőhöz hasonló eszközt applikál a hátára, kívülről úgy tűnhet, mintha megpróbálna repülni, de igazából az eszköz ellenállást fejt ki, így tovább fokozható a futás erősítő hatása. Hasonló eredményt érhetsz el a súlyozott mellény viselésével, vagy ha mély vízben futsz. Ezek mind biztonságos módszerek az izmok átmozgatására és nagyobb terhelésére és az ízületekre nézve sincs káros hatása. Próbáld ki ezeket a technikákat a kézi-, vagy bokasúly viselése helyett. Persze, ha most kezdted a futást, vagy bármilyen sérülésed volt korábban, ilyesmivel semmiképpen ne terheld a szervezeted!

Edzés a babával

Ha az edzés idejére sem szeretnél elszakadni a kisbabádtól, akkor válaszd a lassú kocogást, ami közben told a háromkerekű babakocsit is, így a pici is remekül fogja érezni magát, arról nem is beszélve, hogy milyen alaposan átmozgatja a felsőtestedet ez a fajta mozgás. A kocsit foghatod mindkét kezeddel vagy váltogathatod is, így egyszerre csak az egyik oldaladat dolgozza meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ne felejtsd el lenyújtani az izmaidat futás után! Ehhez íme egy kis segítség.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X