Főoldal > MOZGÁS > 6 étel, ami segít felpörgetni az edzést

6 étel, ami segít felpörgetni az edzést

edzésmozgástáplálkozás
0

Írta: and

1. Kávé Futás előtt érdemes meginnod egy csésze kávét. A dietetikusok legfrissebb kutatásai

1. Kávé

Futás előtt érdemes meginnod egy csésze kávét. A dietetikusok legfrissebb kutatásai szerint a koffein növeli a fizikai állóképességet és az erőnlétet, így sokkal hosszabb ideig tudsz majd futni, mégis könnyebbnek érzed majd az edzést, mint korábban. Próbáld csak ki! Lehet forró vagy jegeskávé, a hatás a lényeg. Ha nem tartozol a kávéfanatikusok közé, akkor sem kell lemondanod a „titkos adalékról”, hiszen a koffeintartalom miatt a trükk zöld teával is ugyanúgy működik. A cukrot viszont mindkettőből hagyd ki!

2. Gyömbér

Te is gyakran szenvedsz az edzés utáni izomláztól? A megoldás: gyömbér. Keverj a teádba fél teáskanál friss reszelt vagy szárított őrölt gyömbért, és a másnapi izomlázad 25%-kal csökkenni fog. Valószínűleg a gyömbérben található természetes fájdalomcsillapító anyagoknak köszönhetjük ezt a hatást, amelyek sokkal hatékonyabbak és egészségesebb, mint a szintetikus gyógyszerek.

3. Alma

Naponta egy alma… Oké-oké, már a könyöködön jön ki, hogy az orvost távol tartja. De azt már nem biztos, hogy tudod, hogy a gyümölcsben található kvercetin nevű anyag, amely gyorsítja az anyagcserét, az energiaszintedet is növeli. A legújabb vizsgálatok szerint a rendszeresen almát fogyasztó biciklisek 13%-kal hosszabb ideig tudnak tekerni, mint akik inkább mást választanak uzsonnára.

alma2.jpg ()4. Paradicsomlé

Koktél óra! Napi egy alkoholmentes Bloody Mary-nél nincs jobb üzemanyag egy igazi sportoló számára. Öt héten át kortyolgass el minden nap 3 deci paradicsomlevet, és élvezd a hatást! A benne található likopin nevű antioxidáns ugyanis felszívja a szöveteket károsító vegyületeket. A kúra után tele leszel energiával és boldogan szaladsz majd az edzőterembe a kedvenc ellipszis tréneredhez.

5. Leveles zöldségek

A salátafogyasztást nem csak a combod kerülete fogja meghálálni: azok az emberek, akik nyolc héten át megettek egy kisebb adag fűszeres vízitormát a sportolás előtt, sokkal kisebb százalékban szenvedtek edzés utáni izomkárosodást. A zöldségek tele vannak olyan tápanyagokkal (béta-karotin, E-vitamin), amelyek megerősítik az izmokat, s szükség esetén a regenerálást is felgyorsítják. A legjobb hatást akkor érheted el, ha evés előtt mindössze két órával burkolsz be valamilyen leveles zöldséget. Ne feledd, egy csepp olívaolajat érdemes rájuk öntened, mert néhány bennük található vitamin zsírban oldódik fel.

6. Mazsola

A végére egy igazán édes finomságot tartogattunk. Rágcsálj el néhány szem mazsolát, mielőtt futni indulsz! Sokkal gyorsabb tempóban tudsz majd haladni. A szárított szőlőszemben lévő szénhidrát több energiát ad és a vércukorszintedet sem engedi leesni. Edzés előtt egy órán belül, de akár közben is falatozhatsz egy kicsit a természetes csemegéből.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X