Főoldal > MOZGÁS > Jó-e a sport a térdízületeknek?

Jó-e a sport a térdízületeknek?

fájdalomtérd
0

Írta:

Dr. Dobos Márta holisztikus szemléletű ortopéd orvos a mozgás optimális szintjéről és a már

Dr. Dobos Márta holisztikus szemléletű ortopéd orvos a mozgás optimális szintjéről és a már kialakult fájdalmak csillapításáról beszélt.

Az intenzív sport és a tétlenség is árthat

A Radiological Society of North America megállapítása szerint sem a passzivitás, sem a túlzásba vitt sport nem használ a térdízületeknek. Ezt a problémát pedig érdemes komolyan venni, hiszen ma Amerikában minden második, 85 éves korú személynek csontízületi gyulladása van a térdében. Becslések szerint pedig 2030-ra a 18 éven felüli amerikaiak közül 67 millióan kapnak majd porckopásról szóló diagnózist.    

A University of California in San Francisco legújabb kutatása a korábbiakkal ellentétben nem csak arra fókuszált, hogy a fizikai aktivitás hogyan járul hozzá a térdízületek kopásához. A kutatók 250, 45-60 év közti személyt követtek nyomon négy éven keresztül. A résztvevőknél kétévente MRI-vizsgálatokkal ellenőrizték a térd porcainak korai elváltozásait és kérdőíves beszámolók is születtek a szubjektív tünetekről. Érdekes módon, nem csak az intenzív sporttevékenységet végzők, például a futók térdízületei voltak jobban megviselve, de a legkevésbé mozgóké is. Tehát létezik a mozgásnak egy olyan optimális szintje, ami éppen védi a porcokat. 

terd2.jpg ()

Hajlamosító tényezők

Ez az eredmény természetesen további kutatásokra sarkall, amelyek célja, hogy pontosan meghatározhatóak legyenek azok a sportok, illetve azok az aktivitási szintek, amelyek hozzájárulnak a térdízületek és porcok egészségéhez. 

– Különösen azoknak lehet hasznos megtalálni az optimális aktivitást, akiknél nagyobb a kockázata a csontízületi gyulladásnak, vagyis osteoarthritisnek. Hajlamosító tényező lehet az elhízás, a korábbi térdsérülés vagy műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák. Mindenképpen fontos teendő a testsúly rendezése – ezzel már eleve kevesebb teher jut a térdekre -, és a megterhelő sportok, például futás vagy tenisz kiváltása. Az érintetteknél sokkal jobban beválhat a tempós séta és az úszás – hangsúlyozza dr. Dobos Márta.

A fájdalom csökkenthető

– Természetesen a már kialakult kopás fájdalommal járhat, amely jelentősen befolyásolja az életminőséget – folytatja dr. Dobos Márta. – Ilyen esetekben remekül beválhat a lökéshullámterápia, amely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával.

Maga a kezelés úgy történik, hogy az orvos egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttat egy nagy energiájú hullámot. A betegek nagy része már az első kezelés után is jelentős fájdalomcsökkenésről, vagy akár a teljes fájdalommentességről számol be, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul. Elképzelhető persze, hogy 2-4 kezelés hozza meg a kívánt eredményt. A kezelés óriási előnye, hogy nem igényel gyógyszeres támogatást, kivételesen hatékony alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak és kockázatmentes. Ráadásul csupán minimális mellékhatásokkal lehet számolni, mint egy kis kipirosodás, duzzanat, bizsergő érzés.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X