Főoldal > MOZGÁS > A kockás a trend! – Íme az 5 leghatásosabb hasizom gyakorlat

A kockás a trend! – Íme az 5 leghatásosabb hasizom gyakorlat

egészségfitneszhasizom
0

Írta: and

A tavaszi-nyári szezon nagy slágere lesz a kocka minta, de mi tudunk valami még jobbat, ami sosem megy ki a divatból: a

A tavaszi-nyári szezon nagy slágere lesz a kocka minta, de mi tudunk valami még jobbat, ami sosem megy ki a divatból: a kockás has. Persze ne a testépítők alaposan kidolgozott hasizmát képzeld magad elé, hiszen az egy kis túlzás lenne. A legszebb, ha lapos és tónusos a hasad, és az izmaid csak akkor rajzolódnak ki, ha megfeszíted őket – így egyszerre lehetsz erős és nőies. Ha hetente legalább ötször elvégzed a következő gyakorlatokat, hamarosan te is büszkén mutogathatod majd hasadat.

1. Préselj!

Igazi gyilkos ez a gyakorlat, de annál hasznosabb. A hagyományos hasprés keményebb változata. Feküdj a földre, kezeidet rakd a tarkód alá, a lábaidat pedig emeld fel derékszögben. Egyszerre emeld fel a felsőtested (lehetőleg a lapockád is emelkedjen el a talajtól), és közelítsd a mellkasod felé a lábad, majd engedd vissza, de ne tedd le se a lábad, se a fejed teljesen a talajra. Ez a gyakorlat a teljes hasizmot alaposan megdolgoztatja. Csinálj belőle kétszer 20 ismétlést!

2. Támaszd!

A hasizmodat nemcsak hanyatt fekve lehet erősíteni. Ez a gyakorlat kifejezetten jól jön, ha épp fáj a hátad vagy a derekad. Helyezkedj fekvőtámasz pozícióba, de a tenyered helyett támaszkodj meg az alkarodon. Tartsd egyenesen a törzsed és lábaid, miközben kifújod a levegőt. Maradj ebben a helyzetben legalább 10-20 másodpercig. Ez a gyakorlat egyszerűnek tűnik, de sokkal megterhelőbb, mint gondolnád. Ismételd legalább tízszer!

Haladóknak: Tartsd fél percig ezt a pozíciót, és közben érintsd felváltva térdeidet a talajhoz. Arra figyelj, hogy csípőd és derekad ne mozogjon!

hasizom2.jpg ()3. Lábakat fel!

Az alsó hasizmokat a legnehezebb megdolgoztatni, de ezzel a tuti gyakorlattal ez is sikerülhet. Feküdj hanyatt, kezeidet tedd a feneked alá, ezzel kitámasztod magad. Egyszerre húzd fel mindkét lábad a mellkasodhoz, majd nyújtsd ki őket a talaj felé. Figyelj arra, hogy a kezeiddel ne lendítsd magad, és visszafelé se dobáld a lábad, csak hasizomból dolgozz!

Nehezített változat: kinyújtott lábaid emeld fel derékszögig, majd engedd vissza pár centivel a talaj fölé. Végezz mindkét gyakorlatból kétszer 15 ismétlést!

4. Labdázz!

Egyszerre dolgoztatod meg a has és a belső comb izmait, ha lábaid közé egy közepes méretű fitneszlabdát fogsz. Feküdj hanyatt kezeiddel a feneked alatt ugyanúgy, mint az előző gyakorlatnál. Nyújtott lábaidat kell derékszögig emelgetni úgy, hogy vádlijaid között a labdát szorítod. Próbálj meg legalább 10-et csinálni ebből a gyakorlatból!

5. Húzz bele!

Még egy tuti gyakorlat az alsó hasizmok edzésére. Végezheted step padon vagy akár a kád szélén is. A lényeg, hogy feneked a talajnál magasabb ponton legyen, kezeiddel pedig hátul támaszkodj hajlított könyökkel. Lábaid legyenek nyújtva, kicsit lejjebb, mint a kád vagy a pad széle. A gyakorlat lényege: húzd fel a lábad a mellkasod irányába, miközben felsőtested is megemeled, majd engedd vissza az eredeti pozícióba. Ismételd húszszor! Haladók talajon is végezhetik, kezekkel a tarkón, de így még jobban figyelni kell az egyensúlyra.

+ 1 tipp

A hasizomerősítő gyakorlatoknál nagyon fontos a helyes légzés. Úgy tudsz a leghatékonyabban dolgozni, ha mindig kipréseled a levegőt, amikor összehúzod az izmokat. Így szebben végre tudod hajtani a gyakorlatokat, miközben izmaidat is jobban megdolgoztatod.

Bírod a kiképzést? Akkor végigcsinálhatod Jillian Michaels gyakorlatsorát is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X