Főoldal > MOZGÁS > Edzés sérülés után? A legfontosabb aranyszabályok

Edzés sérülés után? A legfontosabb aranyszabályok

edzésegészségfitneszsérülés
0

Írta: and

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Bárkivel előfordulhat, hogy futás közben kificamodik a bokája, fallabdáz&

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Bárkivel előfordulhat, hogy futás közben kificamodik a bokája, fallabdázás közben megrándul a csuklója, vagy az edzőteremben meghúzza a hátát. A sportsérülések mellett persze a hétköznapi balesetek következménye is lehet pár hetes/hónapos kényszerpihenő. Szerencsére – ha már bekövetkezett a baj – sokat tehetsz azért, hogy hamarabb regenerálódj, és biztonságosan újrakezdhesd a sportolást.

Hagyj időt a lábadozásra!

Sokan szenvednek attól, hogy kénytelenek lemondani megszokott edzéstervükről, kedvenc mozgásformájukról, és emiatt akár teljesen el is megy a kedvük a sportolásról. A másik tábor viszont szinte már az orvosi rendelőből rohanna vissza edzeni. Persze egyik sem követendő példa. A hirtelen mozgásszegény életmódnak számos káros hatása lehet a szervezetedre: elhízáson kívül cukorbetegség, szív- és érrendszeri panaszok is kialakulhat. Azt viszont muszáj kivárni, amíg az adott testrészed, izmod regenerálódik. A türelmetlenségnek különben súlyosabb (akár végleges) sérülés lehet az ára.

tape2.jpg ()Csak fokozatosan!

Ha egy sérülés miatt hosszabb pihenőre kényszerülsz, nagyon fontos, hogy amennyire csak tudod, ép testrészeidet és izmaidat formában tartsd. Ezt leginkább súlyzós tornagyakorlatokkal tudod elérni. Végezz erősítő gyakorlatokat, de figyelj rá, hogy ne erőltesd túl magad. Ha pedig már az orvosod is rábólint, újra belevetheted magad a sportolás örömeibe! Az első két hétben csak a sérülés előtti állapotodhoz képest 50-70 százalékos terheléssel kezdd el visszaszoktatni magad az edzésekhez. Akkor se keseredj el, ha nem a kitűzött tempóban fejlődsz, és végképp ne erőltesd túl magad!

Ellenőrizd magad!

Lehet, hogy látszatra már kicsattansz az egészségtől, de a sérült testrészed még nem teljesen regenerálódott. Éppen ezért mielőtt újra teljes gőzzel kezdenél edzeni, ellenőrizd állapotodat. Visszatérhetsz a megszokott edzésedhez, ha:

–  A fájdalom teljesen elmúlt, nyomás esetén se érzed.
–  Nincs már látható elváltozás (duzzanat, folt, vörösödés).
–  Mozgásodban nem vagy korlátozva.
–  A sérült testrészed visszanyerte erejének legalább 90 százalékát.
– Alsó testrész sérülése esetén nem sántikálsz akkor sem, ha a teljes testsúlyod ráhelyezed.
– Felső testrész sérülésekor próbáld ki, végre tudsz-e hajtani fájdalom nélkül szabályos dobómozdulatokat.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X