Főoldal > MOZGÁS > Hozd ki a maximumot az edzésre szánt idődből!

Hozd ki a maximumot az edzésre szánt idődből!

edzésegészségfitneszidő
0

Írta: and

Fantasztikus nyeremények egy kattintásra! Hiába töltesz akár két órát a fitneszteremben, sosem

Fantasztikus nyeremények egy kattintásra!

Hiába töltesz akár két órát a fitneszteremben, sosem tudod magad tartani az edzéstervedhez, mert folyton kifutsz az időből? Ezzel nem vagy egyedül – derült ki egy új felmérésből. A kutatás során azt vizsgálták, mivel töltik az emberek idejüket a konditeremben, és bizony meglepő eredmény született. Az edzésre szánt idő akár 20-30 százalékát is hajlamosak vagyunk elpazarolni különböző melléktevékenységekre. Ha viszont megfogadod tanácsainkat, legyőzheted ezeket az időfaló szokásokat, és maximálisan az edzésre koncentrálhatsz.

1. számú időcsapba: A telefonod

A legtöbb konditeremben már kitiltották a mobiltelefonokat. Nem véletlenül, hiszen ezek veszik el a legtöbb időd az edzéstől. A legjobb, ha a mobilodat az öltözőben hagyod. Hidd el, kibírod azt az egy-két órát emailek, fontos hívások és üzenetek nélkül! Ha pedig a telefonodon szoktál zenét hallgatni, állítsd át repülő üzemmódra, így nem zavarnak majd.

2. számú időcsapda: MP3-lejátszó és telefon

A zenehallgatás felpörgetheti az edzést, de csak akkor, ha nem folyton azzal babrálsz, hogy megkeresd kedvenc számod. Inkább állíts össze egy kifejezetten edzéshez való, tempós playlistet, hogy ne kelljen a számok között ugrálnod. A felmérésből az is kiderült, hogy a fülhallgató igazgatása és kibogozása is 10 percet elvehet az edzésidőből. Szerezz be egy speciális sportoláshoz való fülhallgatót, ami intenzív mozgás közben is a helyén marad, plusz kis tároló tok is jár hozzá, így nem tud összegubancolódni a vezetéke sem.

idojo2.jpg ()3. számú időcsapda: A vizes palack

A sportkulacsokat sem véletlenül találták fel. Miközben éppen a futópadon izzadsz, nem tudod anélkül kinyitni a tekerős kupakokat, hogy lelassítanál vagy megállnál. Ezért mindig sportkupakos ásványvizet vigyél magaddal az edzőterembe, vagy szerezz be egy sportpalackot – ezekből könnyen tudsz inni egy kézzel is. Az üvegedet pedig mindig előre töltsd fel, ne a konditeremben kelljen sorban állnod, hogy feltankolj egy kis vízzel.

4. számú időcsapda: A beszélgetés

Persze gyorsabban telik az edzés, ha barátnőddel végigdumcsizzátok, de biztosan nem lesz olyan hatékony. Miközben egy izgalmas történetet mesélsz vagy hallgatsz, arra koncentrálsz, nem a gyakorlatokra. Kardió edzésnél pedig tudat alatt is visszaveszel a tempóból, ha közben beszélgettek, így kerüli ki szervezeted, hogy túlterheld. Kalkuláljatok be inkább plusz fél órát az edzésre szánt időbe, hogy beüljetek a konditerem bárjába, ahol nyugodtan kibeszélhettek mindent, miközben elkortyoltok egy vitamin shake-t.

5. számú időcsapda: A nem megfelelő öltözet

Ha folyton igazgatnod kell a trikód pántját vagy lecsúszik a nadrágod, akár edzésenként 10-15 percet is elvesztegetsz az állandó ruhaigazgatásra. A kényelmes és praktikus sportruházat tehát nem csak a komfortérzet miatt fontos. Nem csak a sportcipő vásárlásánál kell figyelembe venni, hogy milyen mozgásformához használod majd – ez a felsődre és nadrágodra is érvényes. Próbálásnál figyelj arra is, hogy minél könnyebb tudj átöltözni, ezzel is időt spórolhatsz meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X