Főoldal > MOZGÁS > Ideje felkészülni a síszezonra!

Ideje felkészülni a síszezonra!

edzésegészségfitneszsíeléssíszezon
0

Írta: and

A tél beköszöntével te is alig várod már, hogy újra a lejtőkön száguldhass lefelé?

A tél beköszöntével te is alig várod már, hogy újra a lejtőkön száguldhass lefelé? Esetleg már le is foglaltál egy síutat, és legszívesebben már holnap indulnál? Egy többnapos sítúra viszont amellett, hogy remek szórakozás és sportlehetőség, alaposan megterheli a szervezetedet és izmaidat, ezért nem árt, ha már hetekkel az indulás előtt elkezded a célirányos felkészülést.

Növeld az állóképességed!

Az egésznapos síelés (főleg akár egy héten át) még akkor is megviselhet, ha egyébként rendszeresen edzel. A legjobb, ha már a síelés előtt 1-2 hónappal beiktatsz hetente kettő extra kardió edzést is. Ha egyébként az erősítő sportokra esküszöl, vagy inkább jógázni szeretsz, akkor ezek mellett még járj el futni vagy aerobikozni is, hogy az állóképességed is fejlődjön. Legalább heti egyszer próbálj meg a szabadban edzeni, így a szervezeted már a síelés előtt hozzászokhat a hidegben végzett intenzív mozgáshoz.

Erősítsd az ízületeidet és törzsizmaidat!

A megfelelő állóképesség persze még önmagában nem elég, mivel a síelés az izmokat és ízületeket is extrém terhelésnek teszi ki. A felkészüléskor a láb és törzs izmain kívül a térd- és a csípőízületeket is erősítsd, hogy stabilabban és biztonságosabban síelhess. A térdedet és combodat legkönnyebben guggolásokkal vagy kitörésekkel edzheted, míg a csípődet és törzsizmokat kiválóan erősítik a pilates-gyakorlatok. Sőt, ma már sok fitneszteremben van speciális síző-gép is, ami pontosan a síelés mozdulatait imitálja.

sipar2.jpg ()Iktass be egynapos „besíző” napokat!

Ma már nem kell feltétlen többszáz kilométert utaznod a nemzetközi szintű sípályákig. Az Eplényi Síarénába akár egy napra is elugorhatsz, hiszen mindössze 20-25 percre található a Balatontól, így legalább élőben gyakorolhatsz és készülhetsz egy hosszabb síüdülésre. Ugyan a pályarendszer kisebb, mint az alpesi országokban, de itt is találsz jól karbantartott kék-piros-fekete pályákat. Egy szezonnyitó (vagy -közi) sízésre pont megfelelő helyszín!

Vagy végezd el az alábbi kimondottan síelésfelkészítő erőedzést!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X