Főoldal > MOZGÁS > A 13 legjobb fitnesz lecke 2013-ból

A 13 legjobb fitnesz lecke 2013-ból

edzésfitneszjógamozgásstressz
0

Írta: and

Idén a rengeteg lenyűgöző kutatás és a muszáj kipróbálni tippek még a leglustábbakat is

Idén a rengeteg lenyűgöző kutatás és a muszáj kipróbálni tippek még a leglustábbakat is motiválják arra, hogy az edzőterem felé vegyék az irányt. Az újévi fogadalmak előtt nélkülözhetetlen visszatekinteni a 2013-as trendekre, és ez alól a fitnesz sem lehet kivétel. Nézd át velünk, mint tanulhattunk a wellness életmódról idén!

Gazdálkodj okosan az idővel!

Az időnket sajnos az edzőteremben sem könnyű beosztani, mégis meghökkentő a kutatások eredménye. A legfrissebb adatok szerint az ott töltött idő 35%-át egyáltalán nem mozgással töltjük. Jövőre tűzd ki célul, hogy jobban gazdálkodsz az idővel a fitneszteremben is!

Ösztönözd magad pozitív gondolatokkal!

Az erősítő edzés keményebb munkára ösztönöz, mégis sokszor vagyunk motiválatlanok. Legközelebb, ha lanyhul a lelkesedésed, ismételj magadban pár pozitív gondolatot, olyanokat, mint a „már majdnem megvan” vagy a „már most milyen izmosak a lábaim”.

Jógára fel!

A jóga felpörgeti a kalóriaégetést, ráadásként fellendíti a szexuális életed is. Egy idei kutatás során rájöttek, hogy már egy 12 hetes jógaprogram is képes helyreállítani az anyagcserezavarokat.

Éljenek a rövid edzések!

Az év legnagyobb kedvence kétségtelenül az időtakarékos edzés. A 2013-as kutatások rávilágítottak, hogy heti három rövid időtartamú intervall tréning ugyanolyan hatékony, mint heti öt hosszú edzés. Ha még nem tetted, iktasd be 2014-ben az intervall edzéseket!

Eddz bátran este is!

Jó hírünk van az éjszakai baglyoknak, idén arra is fény derült, hogy a korábbi hiedelmekkel ellentétben, az esti edzés egyáltalán nem okoz alvásproblémákat. Sőt, a kutatók állítják, hogy a rendszeresen edzők kb. 60%-kal jobban alszanak, függetlenül a testmozgás időpontjától.

Motiváljon a saját zenéd!

Idáig is tudtunk a zene motiváló hatásáról, de idén hivatalosan is megerősítést nyert. A legjobb, ha saját lejátszási listát készítesz. Azok, akik kondizás közben a saját kedvenceikre edzettek, erősebbnek és kevésbé kimerültnek érezték magukat, mint a passzív zenehallgatók. Győződj meg róla te is!

A régi-új kedvencünk legyen a köredzés!

Rengeteg cikk született az új, csodás hatású 7 perces edzésről. Meg kell állapítanunk, hogy nincs új a nap alatt. Ez csak egy fajtája a magas intenzitású köredzésnek, azaz az ismétlődő gyakorlatsoroknak, amely között nincs vagy csak nagyon kevés a szünet. Állíts össze magadnak saját köredzést, amelyet még idén kipróbálhatsz az ünnepek alatt.

fitnesz2.jpg ()Csökkentsd a stresszt mozgással!

Még az az edzés is csökkenti a szorongást és a stresszt, amelyre csak nagy nehézségek árán veszed rá magad, állította egy, a nyáron megjelent tanulmány. Felejtsd el a kifogásokat, irány a hangulatjavító mozgás!

A szex is edzés!

Azt hitted, csak a teremben tudod ledolgozni a kalóriákat? Egy friss kutatás szerint a nők átlagosan 3,1 kalóriát égetnek percenként szex közben. Természetesen nem helyettesíti teljesen az edzést, de ez is egy mozgásforma.

Ne írd le a zumbát!

Bár a zumbát az előrejelzések már lassan temetik, ez a táncos edzésforma jobb hatással rendelkezik, mint gondolnánk. A kutatások szerint heti 2-3 táncos edzés segít megszabadulni a lerakódott zsírtól, így kár lenne kihagyni!

Állj fel az extra kalóriaégetésért!

600 kalóriát égethetsz el hetente, anélkül, hogy akár egy guggolást is csinálnál. Egy új kutatás szerint naponta három órát kell állni ezért a hatásért ötször egy héten. Ez egy újabb ok, amiért ne görnyedj egész nap az asztalnál, legalább a telefonálás erejéig állj fel!

Izzadd ki magadból az ünnepi kalóriákat!

A napi izzadás az ünnepi időszakban még fontosabb, mint máskor: állítják, hogy egészséges maradsz még akkor is, ha kevesebbet mozogsz, és többet eszel. Természetesen nem arra biztatunk, hogy add fel a rendszeres kemény edzéseket, és egyél, amit csak megkívánsz.

Nassolj szóját és tejterméket együtt!

És végre felfedezték a legjobb edzés utáni nasit: a szója és a tejtermék együttesét. Ez a kombó hatékonyabban helyreállítja és építi az izmokat, mintha csak sima állati fehérjét fogyasztanál.

Fotó: Profimedia – Red Dot        


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X