Főoldal > MOZGÁS > Otthon edzel? Ezeket kerüld el!

Otthon edzel? Ezeket kerüld el!

edzésegészségfitneszgyakorlatizom
0

Írta: and

Eldöntötted, hogy saját igényeidnek megfelelően, magadra szabott tempóval, edzésmennyiséggel és

Eldöntötted, hogy saját igényeidnek megfelelően, magadra szabott tempóval, edzésmennyiséggel és eszközökkel otthon edzel a zsúfolt edzésterem helyett. Ez igazán jól hangzik, de ennek is megvannak a maga buktatói. Hogy ne ess csapdába, bemutatjuk a legáltalánosabbakat! 

1. Sok munka, kevés pihenés vagy evés

Gyakori probléma azoknál, akik teljes mellszélességgel vetik bele magukat az edzésbe, hogy úgymond túledzik magukat. És itt nem kell feltétlenül az intenzitásra gondolnod. Elég, ha két edzés között nem hagysz elég időt a szervezetednek, illetve a megmozgatott izmaidnak a regenerálódásra. A szakemberek szerint a legjobb, ha legalább 72 óra pihenő jut minden egyes izomcsoportra. Így péládul egy intenzív lábedzést követően, másnap kerüld a lábcentrikus kardióedzést, vagy a tricepsz edzést követően legközelebb 3 nap múlva tornáztasd meg újra intenzívebben ezt az izomcsoportot. Ugyanez vonatkozik az evésre is: ha intenzív edzést folytatsz, muszáj pótolnod nemcsak a vitaminokat és az ásványi anyagokat, melyek edzés közben távoznak a testedből, de az energiát is! Azaz jobb, ha belátod, hogy a fogyókúra és a kemény edzés köszönőviszonyban sincs egymással. Inkább az étrendeddel variálj, hogy ne dobd be a kulcsot, hanem sikert érj el.     

2. Ne csak azt edzd, amiben úgyis jó vagy

Megfigyelted, hogy ha példádul erősebb a karod, valahogy ösztönösen a kargyakorlatokat végzed nagyobb intenzitással, és azt, amiben nem vagy annyira erős, kicsit hanyagolod? Pedig pont fordítva kellene tenned, hiszen így azt a részt hanyagolod el, amire a szervezetednek szüksége van. Ezért, ha ezt a hibát el akarod kerülni, a legjobb, ha már a bemelegítés után rögtön a gyenge tesrészek megtornáztatásával kezded a gyakorlatsort, mert akkor még megvan hozzá a kellő erőd és kitartásod is. A fogyasztani nem kívánt részeket pedig hagyd az edzés végére, vagy ne végezd akkora erőbedobással. 

edzel2.jpg ()3. Viszlát, megszokás!

Mint mindennél, így az edzésnél is szükség van a monotonitás megtörésére. Már azzal is pozitív változásokat tudsz elérni, ha csak felcseréled a gyakorlatokat, ez ugyanis jó hatással van testileg és lelkileg: felélesztheti a lanyhuló edzéskedvet, és az izomzatot is máshogy edzi. Épp ezért leglább háromhavonta változtass: például a három nap edzés, egy nap pihenőt váltsd fel két nap edzés, egy nap pihenőre. De az is beválik, ha évente egyszer csinálsz egy olyan hathetes programot, amikor teljesen eltérően edzel, mint szoktál (ilyenkor variálhatsz például az ismétlésszámmal – bízd a fantáziádra.)  

4. Kerüld a rossz beosztást

Általában nincs elég időd az edzésre, vagy ha igen, akkor meg energiád nem marad a gyakorlatokra? Figyelj hát mindkettőre! Ha kevés az időd, csinálj összetett gyakorlatokat a leggyengébb testrészedre. Azon sem kell túlaggódnod magad, ha egy-egy edzést kihagysz, mert épp nincs kedved: inkább maradj távol, minthogy motiválatlanul és unottan edz, mert annak úgysem lesz olyan eredményre. Ám, ha csupán időhiány miatt maradna el az edzés, akkor próbálj rövidített, 15-20 perces mozgással edzésben maradni.

5. Az ördög a részletekben rejlik

Kerüld el azt a hibát, hogy csak a nagy izomcsoportokat mozgatod át, a kicsiket viszont elhanyagolod. Ha igazán sikeres szeretnél lenni, a legjobb, ha minden izmot egyformán átmozgatsz, megtornáztatsz, egészen a legapróbbakig.  

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X