Főoldal > MOZGÁS > Meztelenül… avagy futás mezítláb

Meztelenül… avagy futás mezítláb

edzésfutáskalóriamozgássport
0

Írta: and

A mezítlábas futásnak megvan a maga rajongótábora, ugyanakkor azoknak is vannak érthető és logikus &

A mezítlábas futásnak megvan a maga rajongótábora, ugyanakkor azoknak is vannak érthető és logikus érveik, akik inkább óva intenek a cipő nélküli edzéstől. De akkor most kipróbáld vagy sem? A kérdést dr. Dobos Józseffel, a Sportkórház Sportsebészeti és Ortopédiai Osztályának főorvosával járjuk körül.

A mezítlábas futás hívei általában az etióp Abebe Bikila történetét szokták pozitív példaként felhozni, aki 1960-ban a római olimpián mezítláb nyerte meg a maratont. Dr. Dobos József szerint azonban nem szabad elfelejteni, hogy ő egész életében mezítláb futott! Hiába töltötte az emberiség a történetének nagy részét lábbeli nélkül, mi gyermekkorunk óta cipőhöz szoktunk, épp ezért már nem annyira természetes számunkra a mezítlábas lét. „Ha az ember tökéletes lábboltozattal rendelkezik, megfelelő felületen fut és fokozatosan szoktatta át magát rá, a mezítlábas futásnak több lehet az előnye, mint a hátránya. Ez azonban ritka együttállás” – szögezi le.

PRO

•    Megfelelő felületen, például a homokos tengerparton történő futás erősíti a lábboltozatot fenntartó izmokat, a bokát és a térdet áthidaló izmokat, ezáltal tehermentesíti ezen ízületek szalagrendszerét.

•    Egyenetlen talajon javul az egyensúlyérzék, és a talpban, a lábszár-, illetve a combizmokban található receptorokon keresztül, a központi idegrendszeren át, csökken a sérülés valószínűsége is.

•    A mezítlábas futók talpuk első felével fognak talajt, ami sokkal kedvezőbb, mint a sarokra érkezés, ugyanis jobban tompítja az ízületekre jutó terhelést, ami a földet érés során a talaj felől éri a testet.

•    Pszichésen is jó hatással van ránk: cipő nélkül egyszerűen könnyebbnek és szabadabbnak érezzük magunkat!

Tudtad? A mezítlábas futás nem feltétlenül jelent szó szerint cipő nélküli futást, mert léteznek már speciális, erre kifejlesztett, vékony talpú, ötujjas „zokniszerű” csukák, hogy biztonságosabban haladhass, és ne sértse fel semmi a talpadat.

mezitlab2.jpg ()

KONTRA

•    A kemény felületek (pl. aszfalt) komoly ütéseknek teszi ki a lábat, amit csak egy jó minőségű cipő képes tompíthatni.

•    Mezítláb más izmokat, szalagokat, inakat terhelünk, mint cipőben, a hirtelen megváltozott terhelés pedig sérülésveszéllyel jár.

•    Boltozat-probléma, lúdtalp vagy harántsüllyedés esetén érdemesebb inkább egy megfelelő, jó minőségű cipőben futni, ami korrigálhatja a problémát.

•    A mezítlábas futók a talpuk első felére érkeznek, cipőben viszont sokan inkább a sarkukkal fognak talajt. Ha valaki elkezd mezítláb futni, de nem változtatja meg a sarokra érkező futótechnikáját, az fokozottabb sérülésveszélynek teszi ki magát.

A cikk folytatását elolvashatod a Wellness magazin legfrissebb számában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X