Főoldal > MOZGÁS > Triatlonisták veszik birtokba Budapestet – Te ott leszel?

Triatlonisták veszik birtokba Budapestet – Te ott leszel?

edzésfutásIronmankerékpározásmozgássporttriatlonúszásverseny
0

Írta:

A hosszú távú triatlon legismertebb és legelismertebb márkája, az IRONMAN a magyar fővárosba hozza

A hosszú távú triatlon legismertebb és legelismertebb márkája, az IRONMAN a magyar fővárosba hozza versenyét: 2014. augusztus 23-án kerül sor az első IRONMAN 70.3 Budapestre!

A triatlonisták – mint egy középkori hadsereg – felsorakoznak a parton, vérpezsdítő zene szól, a szpíker kiabálását azonban szinte nem is hallani, a dobhártyákon olyan pattogó ritmust ver a heves pulzus. Az óráknak tűnő feszült pillanatokat aztán ágyúdörgés töri meg, jelezve, hogy nem kell tovább várni. Rajt!

Az IRONMAN 70.3 az úszással kezdődik, a résztvevőknek egy kört, 1900 métert kell a Lágymányosi öbölben megtenniük. Az úszásnem szabadon választható, a profik és a rutinosabb triatlonosok természetesen a gyorsúszásra szavaznak, de még egy ilyen hosszú verseny mezőnyében is vannak olyanok, akik a mellúszást gyakorolják – az első versenyszám limitideje egy óra és tíz perc, vagyis akár így is partot lehet érni.

Úszás védőruhában

Az első magyarországi IRONMAN-versenynek nagyon sok indulója lesz (várhatóan kikerül majd a „Megtelt!” felirat a budapesti verseny neve mellé, azaz mind az 1500 rajthely gazdára talál), ezért tíz hullámban, 5-15 perces időközönként rajtolnak a résztvevők.
Bár az öböl vizét védi a Kopaszi gát, mégis csak folyóvízről van szó, s a Duna az évnek ebben a forró hónapjában sem nagyon melegszik 20-22 Celsius fok fölé (a „szabvány” uszodai vízhőmérséklet minimum 26 fok). Ezért minden induló védőruhában úszhat – ezt a ruhát neoprénnek hívják.
Egyöntetű vélemény, hogy neoprénben könnyebb úszni, a ruha anyagába ugyanis apró légbuborékok vannak bepréselődve, vagyis nemcsak melegen, hanem a víz tetején is tartja viselőjét. Azért biztosan akad majd olyan bátor jelentkező is, aki egyszerű úszónadrágban is vállalja a kihívást…

triatlon2.jpg ()

Tekerés a zsúfolt parkolóból

A Dunából kimászó triatlonos következő nagy feladata a kerékpározás előtt, hogy megtalálja a saját gépét 1500 kerékpár között. Hogy ez minél könnyebben menjen a verseny hevében, rajtszámok szerint sorban parkolnak a biciklik, és önkéntesek tucatjai igyekeznek a megfelelő helyre vezetni az izgatott triatlonosokat. Gyors öltözködés: neoprén, úszósapka, úszószemüveg le, bukósisak, napszemüveg, bringás cipő, bringás mez, nadrág, zokni fel, aztán indulás, kezdődhet a második szám!

Biciklizni – szinte – mindenki tud, mondják, hogy nem is lehet elfelejteni. De ahhoz, hogy 90 kilométeren keresztül egyenletes – és gyors – tempóban tekerjünk, már sokat kell gyakorolni. Az IRONMAN-verseny résztvevőinek ilyen távot kell letudniuk, ez nagyjából annyi, mintha eltekernének a Lágymányosi hídtól a Balatonig. Az útvonal Budapesten kanyarog, szinte végig teljesen sík – leszámítva egy kis emelkedőt, amikor fel kell mászni a Budai Várba. Egy ekkora táv letekerésekor 2000-2500 kalóriát is „elégethet” a triatlonos, ez egy átlagember teljes napi energiaszükséglete…

triatlon3.jpg ()

Rohanás a cél felé

Tudtad, hogy nem minden triatlonos köti be a cipőjét a futás előtt? Speciális bebújós cipőket készítenek számukra, amelyekben egy gumi helyettesíti a fűzőt, így is meg lehet takarítani egy kis időt az öltözködésnél. Persze, ezek a másodpercek elsősorban a profikat foglalkoztatják, rutinos rókák azt tanácsolják az amatőr indulóknak, hogy a biciklizés után ne kapkodjanak az átöltözéssel. Mert még pihenten is komoly kihívást jelent lefutni egy félmaratont, azaz 21,1 kilométert, hát még 3-4 – sokaknak 5-6 – órás intenzív mozgás után! A monoton tekerést követően nem akarnak „rendesen” működni a lábak, nehezen áll át a szervezet az újabb mozgásformára. De nincs mese, túl a verseny kétharmadán menni kell tovább…

triatlon4.jpg ()Az IRONMAN 70.3 résztvevőinek öt kört kell futniuk a Lágymányosi öböl és a Gellért tér között. A pálya szinte teljesen sík, csak egy aluljáró töri meg a ritmust. Kihívást inkább a hőség okozhat, augusztus végén, kora délután ritkán fázik az ember Budapesten, különösen akkor, ha hétágra süt a nap. A bringán még hűsített a menetszél, de a futáson már mindenki magára van utalva. Másfél kilométerenként frissítő állomás várja a résztvevőket, itt a víz mellett izotóniás italhoz, kólához, energiaitalhoz juthatnak a szomjas futók, szivaccsal törölhetik le magukról a sós izzadtságot, nedvesíthetik be a testüket, ehetnek banánt, energiaszeletet, de feltölthetik készleteiket energiagéllel is. Ez a különleges sűrítmény nem terheli a gyomrot, nagyon könnyen felszívódik, s szinte azonnal „új erőhöz” juttatja fogyasztóját.

Az IRONMAN az elkötelezettek sportja

Egy teljesen edzetlen, sportmúlttal nem rendelkező, de az IRONMAN 70.3 teljesítésére vágyó ember egy év alatt fel tud készülni, testileg, lelkileg egyaránt. Minimális felkészültség (például: képes a tíz kilométer lefutására, a Balaton átúszására vagy hatvan kilométer letekerésére) már lehetővé teszi, hogy fél év alatt felkészüljünk a versenyre. A legtöbb előkészületet – akár egy esztendőt – a passzív tartórendszer megerősítése igényli, a legtöbb szorgalmat a hosszú-lassú állóképességi edzések igyénylik, a legveszélyesebb a gyors résztávos futás lesz, a legnagyobb kihívást pedig ezeknek az összehangolása jelenti. Nem hiába mondják, hogy az IRONMAN az elkötelezettek sportja…

Egy biztos: senki sem egy IRONMAN-versenyen javítja meg a félmaratoni rekordját, a szakemberek szerint még a legjobb profik is 5-6 százalékkal lassabban teljesítik a távot egy triatlonversenyen, mintha kizárólag a futás lenne a feladat. De megéri küzdeni a kihívással, harcolni saját korlátainkkal, mert az utolsó métereken egészen felemelő élményhez jutunk: megvalósítottuk az álmunkat, önerőből küzdöttük le a távokat, nekünk szól majd a célban: „You are an IRONMAN!” vagyis IRONMAN vagy!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X