Főoldal > MOZGÁS > 40 felett is tartsd a formád!

40 felett is tartsd a formád!

edzésizommozgássportsúlyzó
0

Írta:

Ne gondold azt, hogy 40 felett már nincs miért törődni az egészséggel! Ebben a korban is maximálisan fontos,

Ne gondold azt, hogy 40 felett már nincs miért törődni az egészséggel! Ebben a korban is maximálisan fontos, hogy odafigyelj magadra, ennyi önzőség mindenkiben kell, hogy legyen. Így friss, egészséges leszel, több időt és energiát tudsz fordítani a gyerekekre, később az unokákra. Ez pedig az ő érdekük is, nem igaz?

A mozgás előnyei

Ha nem sportolsz, akkor a húszas éveidben már elkezdenek sorvadni az izmok, negyven felett pedig jelentősen fokozódik a folyamat. A szabad súlyos edzések és edzőtermi mozgás lelassítják ezt a folyamatot. Az edzés erős, szívós, kitartó izomzatot, erős csontokat, megfelelő testsúlyt és számos korral járó egészségügyi kockázat csökkenését eredményezi. Ráadásul kitartó és erős leszel pszichésen is!

Olcsóbb alternatíva

Az edzés mindenképp olcsóbb, mint a gyógyszertári számla. A csontritkulás, ízületi fájdalmak, hátfájás és más krónikus problémák a 40 feletti korosztály minden napját megkeserítik. Az edzés ehhez képest szinte ingyen van és segít megelőzni minden fenti problémát.

idos2.jpg ()

Csontritkulás ellen

A 40 feletti korosztály egyik legnagyobb problémája a csontritkulás. Márpedig ez a probléma nagyszerűen megelőzhető erősítő edzésekkel. Ugyanis a rendszeres edzés növeli a csontsűrűséget, legyen az súlyzózás vagy tempós séta. A csontritkulás hatására könnyen alakulnak ki törések, ami még komolyabb problémákhoz vezet. Előzd meg ezeket!

Mielőtt belekezdesz
 
Mindenképp keress fel egy orvost, majd a diagnózissal és véleménnyel menj egy szakedzőhöz, hogy biztosan mindent úgy végezz, ahogy az kell és ahogy az egészségedet szolgálja. Nem szabad túlerőltetned magad, ugyanakkor egy tingli-tangli edzés semmilyen hatással nem lesz a szervezetedre. Fontos olyan mozgásformát is találni, ami belefér az idődbe, költségvetésedbe és nem untat.
 
Gyakorlatok

Nagyszerű ötlet akár otthon is tornázni, de a szakszerű segítség miatt érdemes egy edzőtermet is felkeresni. Manapság egyre nő a 40 feletti vendégek aránya, sok párt is látok, akik a gyerekükkel vagy unokájukkal látogatnak el a terembe.

Fontos, hogy dolgoztasd át a nagyobb izomcsoportokat. Minden edzésre válassz ki 10 gyakorlatot, amelyeket élvezel és érzel is. Például:
 

nagydori-biotechszakerto.jpg ()1.     Lábtoló 4×20
2.     Combfeszítő 4×15
3.     Combhajlító 4×15
4.     Mellről nyomás gépen 4×15
5.     Lehúzás mellhez  4×15
6.     Alsócsigás evezés 4×15
7.     Oldalemelés 4×15
8.     Karhajlítás súlyzóval 4×10
9.     Csigás letolás 4×10
10.     Hasprés talajon 4×15
 
Jó edzést kívánunk!
 
A cikket írta és az edzéstervet összeállította Nagy Dóra, a BioTechUSA női testkultúra szakértője.
Forrás: BioTechUSA – https://www.facebook.com/biotechusa


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X