Főoldal > MOZGÁS > 5 tuti tipp, hogy gyorsabb eredményt érj el az erősítő edzéssel

5 tuti tipp, hogy gyorsabb eredményt érj el az erősítő edzéssel

edzéserősítésfehérjefejlődésizmosodásizomizomépítésizomerőmozgássport
0

Írta: and

Vannak napok, amikor olyan energikusnak érzed magad az edzőteremben, hogy akár a Mount Everest-et is meg tudnád mászni.

Vannak napok, amikor olyan energikusnak érzed magad az edzőteremben, hogy akár a Mount Everest-et is meg tudnád mászni. Egyszerűen csak besétálsz, ráhangolod magad az edzésre, és a kemény munkád eredménye lebeg a szemed előtt. Hogy mi a titka a sikernek? A jó edzés kardió és erősítő gyakorlatok megfelelő összetételéből épül fel, de egyáltalán nem mindegy az sem, hogy mit csinálsz, miután elhagyod az edzőtermet. Abban az edzők is egyetértenek, hogy az erősítő tréningek turbózására csak azután kerül sor, hogy abbahagytuk az edzést. Ugyanis ilyenkor indulnak el a regeneráló és az építő folyamatok a szervezetben. Tényleg elhatároztad, hogy tónusosabb izmokat építesz? Turbózd fel a tested az edzések után is!

1. Egyél mihamarabb edzés után!

Sokan félnek enni edzés után, mert azt hiszik, kárba menne a szó szerint verejtékes munkájuk. Pedig az evés kihagyása az egyik legsúlyosabb hiba, amit edzés után elkövethetünk, ezért mihamarabb iktass be egy kisebb étkezést! Fontos, hogy ilyenkor a gyorsan felszívódó fehérjét szénhidráttal kombináld. Igyál meg egy csokis fehérje turmixot, tejjel és banánnal elkészítve, vagy túrót reszelt almával.

2. Ha hazaértél, iktass be egy nagyobb étkezést is!

Az, hogy bedobtál pár falatot vagy megittál egy turmixot rögtön edzés után, még nem főétkezés. Ha hazaértél, eljött az ideje, hogy rendesen újratöltsd a szervezeted. Edzés után 2-3 órával fogyassz el egy teljes értékű étkezést, amely megfelelő összetételben fehérjét, zsírt és szénhidrátot is tartalmaz.

erosites2.jpg ()

3. Tarts szünetet az edzések között, de ilyenkor is maradj aktív!

Kemény edzések között szükség van egy-egy pihenőnapra, de ilyenkor is maradj aktív. A két edzés közötti aktív felépülés javítja a vérkeringést, garantálva a gyógyulást. Jó választás ilyenkor a gyors tempójú séta, a biciklizés vagy az úszás.

4. Vedd fel a harcot a stresszel!

Sajnos a stresszt teljesen száműzni a mai életvitel miatt nem lehetséges, a hatékony stressz menedzsmentet viszont érdemes elsajátítani. A kortizol, a stresszhormon túlzott termelése katabolizmust eredményez, amely pont az izom- és erőépítés ellen dolgozik. Védd az edzéseid eredményét meditációval, mély légzéssel, jógával, vagy akár zenehallgatással.

5. Ne az alváson spórolj időt!

A minőségi és elegendő alvás is hozzájárul az edzés eredményességéhez. Ha tudod, hogy másnap korán kell kelned, akár munka, akár pont a reggeli edzés miatt, feküdj le hamarabb, sötétítsd el a szobát és zárd ki a zajokat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X