Főoldal > MOZGÁS > Fitbit Charge HR, az okoskartötő, ami a szívedhez is illeszkedik, nemcsak a csuklódhoz

Fitbit Charge HR, az okoskartötő, ami a szívedhez is illeszkedik, nemcsak a csuklódhoz

edzésFitbitFitbit charge HRmérésokoskarkötőokosóra
0

Írta:

Újságíró kolléganőnk nemrég egy szuper okoskarkötőt tesztelhetett – olvasd el a tapasztalatait!

 

Lehetőségem nyílt egy okoskarkötő-tesztre, név szerint a Fitbit charge HR-ére. Alapvetően nem vagyok egy nagy kütyürajongó, ezért leginkább engem lepett meg, mennyire hasznosnak találtam ezt a fekete darabot! No de ne szaladjunk ennyire előre.

Ahogy megérkezett a tesztalany, egyből elkezdtem keresni valami használati utasítást a kapott dobozkában. 20-as éveiket taposó korosztályom, és talán a társadalom egyetlen olyan tagja vagyok, aki minden útmutatót szeret elolvasni. Itt azonban nem találtam semmit. Mondjuk a Fitbit esetében nincsenek nagy lehetőségek, ugyanis egyetlen gomb van rajta oldalt, aztán vagy megnyomja az ember, vagy nem. Mielőtt megnyomtam volna, XXI. századiként kerestem valami útmutatót a neten, ennek kb első mondata volt, hogy „jó a cucc, csak lehetne hosszabb a szára”-ezt nyilván egy férfiember állította.

Jót mosolyogtam, mert esetemben mindig azzal van gond, hogy minden ilyen kütyü túl nagy az abnormálisan vékony csuklómra. Így is lett, de jelezném, ez az én rendszerhibám, nem a Fitbité. Végül is vettem a bátorságot, megnyomtam azt az egy gombot, és egy egészen új világ tárult elém: számok, értékek, mérések, ami nagy izgatottsággal töltött el. Az eszköz használatához regisztrálni kell illetve letölteni egy app-ot, majd pár rövid adat (életkor, nem, súly, magasság) után máris egy csodás felület tárult a telefonom és laptopom képernyőjére. Nagyon színes és élettel teli az app és a számítógépes felület is, minden elég egyértelmű, jól látható.

Megnyomása után először az óra villant fel az aprócska, de jól látható kijelzőn, ezután a lépések száma, a pulzus, a megtett távolság, az elégetett kalóriák, majd a megtett emeletek száma. A kijelző fénye sokkal halványabb a telefonokénál, egyáltalán nem akarja kiégetni az ember szemét, még akkor sem, ha a sötétben villan fel. Finom ütésre és hirtelen mozdulatra szintén felvillan az óra, nagyon praktikus, így bármikor meg tudtam nézni az időt rajta.

Már régóta szerettem volna kipróbálni egy lépésszámlálót, kíváncsi voltam, mennyit is lépek egy-egy nap. A Fitbit meglepően pontosan mér, lépésmentes karhimbálásokkal elég nehéz átverni. Ezen funkció nélkül soha nem tudom meg, hogy az ágy és a toalett közötti szakasz retúrban 33 lépés, köszönet érte. A lépéseim száma jóval a várt érték fölött debütált, futás nélküli napon is 7000-8000 körül volt, futással együtt (kb. 18 km) pedig akár a 22000-et is elértem.

Ami miatt igazán izgalomba jöttem, az a pulzusmérő volt. Ez érdekelt talán a legjobban, ugyanis elég nehezen viselem a pulzuspántokat, valahol, valahogy mindig dörzsöl, lecsúszik, kényelmetlen. Edzés közben a test állapotát és aktuális terhelhetőségét a legjobb a pulzus mutatja, ezért fontosnak tartom a figyelését. Megmutatja, mennyire vagy jó állapotban, mennyire vagy még terhelhető. Ismerős a helyzet, amikor semmi extra probléma nincs, az edzés mégsem megy úgy, ahogy szokott? Nos, ilyenkor valószínűleg a pulzusod sokkal magasabb a szokottnál, s ha ezt látod előre, hatékonyabbak lehetnek az edzéseid. Nem csak „ahhoz képest” mért jól a kis eszköz, hogy a csuklómon tapasztalt adatokra alapozva kellett döntést hoznia, de a pulzusövhöz képest sem mutatott eltérést. Edzés közben is jól követte a változó pulzust. Ettől egészen le voltam nyűgözve.

Mivel a Fitbit a nap 24 órájában hordandó karkötő, van egy nagyon jó kis funkciója: méri az alvásidőt és annak hatékonyságát. Reggel meg tudod nézni, mikor aludtál el, mennyit aludtál, hányszor mozgolódtál álmodban, mikor keltél, a rendszer pedig ez alapján kiértékeli, mennyire volt hatékony az alvásod. Nem lenne klassz, ha reggel valaki megmutatná: így aludtál? A Fitbit megteszi! Én alapvetően jól alszom, de még az esetemben is volt 13 úgynevezett „nyugtalanság”, amikor valószínűleg forgolódtam, de tulajdonképpen aludtam. Amikor valamilyen okból felálltam, elhagytam az ágyat, a karkötő azonnal érzékelte és már „ébredés”-nek könyvelte el. A legmélyebben az elalvás utáni 3-7 óráig aludtam, így már megértem, hogy miért nem mindegy, hogy az ember 6 vagy 7 órát alszik.

Ha 3 mp-ig lenyomjuk a gombot a műszer oldalán, aktiváljuk az edzést mérő funkciót. Ilyenkor az addigiak mellé kapunk egy stoppert is. A Fitbit nem egymagában használatos, egy telefonos/GPS-es mérés elkél mellé, ugyanis önmagában használva lefelé “csal” a mérésnél, 5 kilométeren fél kilométerrel mért kevesebbet. Azt azért le kell szögezni, hogy alapvetően ez egy egész napos aktivitást mérő karkötő, nem egy futóóra, mindenképp érdemes mellé az app, hogy pontos adatokat kapjunk.

Összefoglalva a tapasztalataimat: a Fitbit egy kényelmes, kellemes küllemű kütyü (elegáns és edzőruhához is illik), sokat tud és praktikus apró funkciókkal (pl. kar fordítása esetén felvillanó óra vagy az éjfél után magától új adatokat számoló rendszer) van ellátva. Azoknak tudom ajánlani, akik nem kifejezetten az edzéshez keresnek egy precíz sebesség- és távmérőt, inkább egy egész nap használható multifunkciós kütyüt szeretnének.

Tesztelő: Elek Dóra

A Fitbit kipróbálásáért köszönet a Morpho Communications-nak!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X