Főoldal > MOZGÁS > Guggolás vagy lábtolás? Melyik a jobb?

Guggolás vagy lábtolás? Melyik a jobb?

edzésguggolásizomlábtolásmozgás
0

Írta:

Mindkét gyakorlat nagyon szuper, de vajon melyik a hatékonyabb?

Lábtolás

A gyakorlat egyik nagy előnye a hagyományos guggolással szemben, hogy a kezdőknek egy nagyon rövidke útmutatás után gond nélkül végezhető. Arra például oda kell figyelni a gép használatakor, hogy a derék maradjon egyenes, ne emelkedjen el a padtól. Ha ez ugyanis megtörténik, a gerinced bizony nagy terhelésnek van kitéve, ami akár komoly veszélyt is jelenthet.

A másik előnye a guggolással szemben, hogy a derekat tehermentesíti, vagyis azok számára is könnyen végezhető így az edzés, akik derékbántalmak miatt a súlyzós, kettlebelles gyakorlatokat nem tudják végezni.

Fit woman using leg press at the gym, Image: 279976602, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Guggolás

Szemben a lábtoló gyakorlattal, mely kizárólag a combizmokat, lábat mozgatja meg, a guggolás az egész testet átmozgatja. Ahelyett, hogy arra kényszeríted a tested, hogy egy mesterségesen kialakított gépen végezze a gyakorlatot, a saját testsúlyodat használva formálhatod az izmaid. A guggolás segít elkerülni a rossz testtartást, melyért a lábtoló gép tehető felelőssé.

Mi több, a guggolás javítja az egyensúlyérzéket, hiszen stabilan kell tartanod magad a gyakorlat közben. A lábtoló gépen végzett edzés ugyan az izmokat fejleszti, de a stabilitásodhoz nem járul hozzá, mely készség nagyon sok sport alapját képezi.

Ha kell még egy érv, íme. Bizonyos források szerint a guggolás növeli a növekedési hormon és tesztoszteron szintjét, melyek fontos szerepet játszanak az izomépítésben, így kijelenthető, hogy a guggolás jobban elősegíti az izomépítést a lábtolásnál.

Eredmény

Mind a guggolás, mind a lábtolás fontos és hasznos lehet az edzés során. Mind a kettő számos előnnyel rendelkezik, így tőled függ, melyiket részesíted előnyben. A legjobb, ha mind a két típust alkalmazod, így az összes előnyüket kiélvezheted.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X