Főoldal > MOZGÁS > 4 edzésmítosz, amivel ideje leszámolni

4 edzésmítosz, amivel ideje leszámolni

diétaedzésgyorsaságizomlázmítosztúledzés
0

Írta:

Neked is ismerősek ezek az edzéshibák? Többé ne kövesd el őket!

Edzésből sosem elég? A túl sok edzés ártalmas is lehet!

Hetente hétszer edzel, egy nap akár többször is elmész a fitneszterembe? Izmaid leépülnek, ha túledzed magad, és nem hagysz időt a testednek regenerálódásra. A túledzés egy idő után, bármilyen meglepő, kellemetlen tünetekkel is jár: fáradtságérzet, alvásproblémák, izom- és ízületi fájdalmak, sőt depresszió jelei is felléphetnek. Ezeket elkerülni egyszerű, csak tartsd be a következőket! Mindennap 7-8 órát kell aludni. Nem szabad minden nap edzeni, a heti 3-4 edzés tökéletesen hatásos. Az izmok a pihenőnapok alatt is fejlődnek. Egy alkalom ne egy egész délelőttből vagy estéből álljon, 50-90 perc ideális. A súlyok se legyenek irreálisan nagyok, edzéstervedet saját szintedhez igazítsd, ne legyen túlságosan megterhelő, de azért jelentsen kihívást.

Az izomláz egyenlő az eredményes munkával? Az izomláz nem a hatékony edzés mérője!

Sokan örülnek, ha edzés után izomlázuk van, azt hiszik, ez egy jelzés, hogy eredményesen dolgoztak. A fajdalom azonban éppen arra figyelmeztet, hogy valami nincs rendben. Az izomláz nem más, mint mikroszkopikus szakadások az izomrostokban. A szakadás helyén gyulladás keletkezik, és ez okozza a fájdalmat. Akkor lép fel, ha egy nagyon kemény edzésen túlterheljük izmainkat, vagy sok kihagyás után újra sportolni kezdünk. A legjobb ellenszer a megelőzés. Fokozatosan erősítsük edzéstervünket! Mozgás után fontos jelentősége van a nyújtó gyakorlatoknak, minden izomcsoportot le kell nyújtani, amire dolgoztál. Ha mégis megtörténik a baj, akkor néhány napos pihenés ajánlott, a gyógyulást sportkrémekkel, masszázzsal lehet segíteni. A magnézium és a B6-vitamin szedése különösen javasolt.

emitosz2.jpg ()

Minél gyorsabban, minél több ismétlést kell csinálni? Ne rángasd az eszközöket és a testrészeidet!

A súlyzó túl gyors rángatása nem készteti növekedésre az izmokat, csak az ízületeknek jelent nagy terhet. Sajnos mégis néha az edzők is elkövetik ezt a hibát. Az edzésen az izmokat, az izomcsoportokat kell megcélozni. Egy koncentrált, eredményes gyakorlat tehát olyan, aminek van eleje, végrehajtása, és egy rövid megtartó fázisa. Az eszközöket, mint a súlyt, x-cot, gumikötelet, A pontból B pontba kell eljuttatni. Ez ugyanúgy igaz a csak saját testrészeinkkel folytatott munkára, például a lábemelésekre is (a lábat soha nem lóbáljuk, mert avval csak imitáljuk a gyakorlatot). A steppadra se szabad csak úgy fel-le ugrálni, mert komoly károkat okoz a térdnek, teljes talppal kell fellépni rá, de nem trappolva.

Edzés szigorú diétával eredményre vezet? Az étkezés legyen teljes értékűen egészséges!

Azt hiszed, felerősíted a tréning hatását, ha keményen diétázol, szinte koplalsz? A reggeli edzést éhgyomorra végzed? Megdöbbentő, de ebben az esetben feleslegesen igyekszel! Ha nem eszel, vagy túl keveset csipegetsz, edzésed nem lesz eredményes, csak izmot fogsz veszteni. Erre sokan legyintenek, mert csak fogyni akarnak, és nem izmosodni. De minél kevesebb az izom, annál lassabb az anyagcsere. Természetesen tele hassal se jó mozogni, így edzés előtt 1-2 órával valami könnyen emészthető, energiát adó táplálékot a legjobb fogyasztani. Lehet ez zabpehely tejjel vagy joghurttal, a tökéletes csirkemell vagy hal és rizs párosítás, vagy akár egy banán.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X