Főoldal > MOZGÁS > A legnagyobb hibák, amit edzéskihagyás után elkövethetsz

A legnagyobb hibák, amit edzéskihagyás után elkövethetsz

edzésegészségfitneszhibasport
0

Írta:

Akármennyire is jó kifogásod volt, mint egy betegség, a zsúfolt munkanapok, vagy épp a barátnőd, akinek muszáj volt kölcsönadnod a sportmelltartód, soha nem könnyű újra felvenni a tempót, miután sok időt kihagytál az edzésből. Miközben vállon veregetted magad, amiért ismét belefogsz a rendszeres testmozgásba, figyelj rá, hogy elkerüld a tipikus hibákat!

Hirtelen akarod bepótolni mindazt, ami kimaradt

Mindegy, hogy pár hét, vagy épp néhány hónap kihagyásról van szó, hirtelen ne akard újból kihozni magadból a maximumot. A túlzásba vitt edzés olyan kemény izomlázat okoz, hogy a következő napokon nem tudod majd bekötni a sportcipőd sem, nemhogy újra mozogni tudj, azonban még rosszabb, ha egy újonnan szerzett sportsérülés ismét hosszú pihenőre késztet. Lazábban kezd az első két hetet, ne most próbálj személyes rekordot dönteni!

Benevezed magad egy versenyre

A munkatársad invitál, hogy nevezz be vele egy jótékonysági félmaratonra. Természetesen szívesen csatlakoznál hozzá, a probléma csupán annyi, hogy hónapok óta nem futottál. Egy nagyobb versenyt nem a legjobb ötlet akkora ütemezni, amikor újra nekiállsz a testmozgásnak. Ha a felkészítő tréning hiánya még nem lenne elég nyomós ok, a barátságos verseny arra késztet, hogy még gyorsabb és keményebb legyél, mint valaha, amely hónapokig gyógyuló sérülésekhez vezethet. Ha úgy érzed, hogy mégis egy verseny tud leginkább motiválni abban, hogy újra rendszeresen edz, légy őszinte magadhoz: mérd fel mire vagy képes, és hagyj elég időt magadnak a felkészülésre.

fut2.jpg ()

Nem adsz bele mindent

Határozottan biztos vagy benne, hogy nem napi 16 km futással akarod visszaszoktatni a szervezeted a mozgáshoz, de kéthetente 2 km sem épp ideális. Dolgozz ki egy normál edzésrutint és ragaszkodj hozzá! Optimális esetben ez heti 3-4 alkalmat jelent. Akár egy 20 perces reggeli jóga vagy egy gyors munka utáni erősítő tréning elég ahhoz, hogy a testmozgás fizikailag és tudatilag is újra az életed részévé váljon. Növeld az edzések számát, amikor már úgy érzed, készen állsz rá, de hagyd magadnak mindig pihenőnapokat.

Nincs miből energiát nyerned

A testednek üzemanyagra van szüksége edzés előtt és után is, hogy energiát nyerjen és segítse a kimerítő mozgás utáni felépülést. Evés nélkül nemcsak gyengének és letargikusnak fogod érezni magad, de az anyagcseréd is jelentősen lelassul, amely hízáshoz vezet. Edzés előtt és után figyelj oda a táplálék minőségére is.

Nem vagy elég motivált

Ha az unalom és a motivációhiány volt a fő oka, hogy hónapokig kihagytad az edzéseket, itt az ideje, hogy újraértékeld az edzésrutinod, és kitaláld, mivel dobhatnád fel azt. Ez lehet akár egy olyan nap beiktatása, amikor nem szoktál edzeni, vagy vegyél olyan új terembe bérletet, ahol uszoda is van, de vehetsz egy biciklit is, hogy szabadban mozogj a megszokott termi spinning edzések helyett.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X