Főoldal > MOZGÁS > Ettől a sporttól garantáltan hamar lefogysz!

Ettől a sporttól garantáltan hamar lefogysz!

biciklizésfogyáskerékpározássport
0

Írta:

Talán te sem gondoltad volna, de a biciklizés nemcsak az egyik legnépszerűbb sport a világon, de az egyik leghatásosabb is a karcsúság elérése érdekében!

Most elmondunk neked néhány trükköt, amivel még jobban felturbózhatod a tekerésed – és a fogyásod is. Ezek a tanácsok akkor is hasznosak, ha nem a szabadban tekersz, hanem szobabiciklin vagy spinningen nyomod!

Mindig reggelizz a biciklizés előtt

A hajnali keléskor nem mindig vagy éhes és úgy pattansz biciklire, hogy semmi sincs a hasadban? A legrosszabb dolog, amit tehetsz magaddal, ha a mozgás előtt nem reggelizel! Az energiát ugyanis az izomtömegedből fogod elégetni, nem az elraktározott kalóriákból, zsírmennyiségből, ami egyébként a cél lenne. Így izmos, szuperformás alak helyett maximum vékony, de erőtlen (és egészségtelen) lehetsz!

Ne öltözz fel túl melegen

Még a mínusz fokok ellenére sem kell 6 réteg ruhát magadra venned! Bár lehetsz, hogy így többet izzadsz, sokkal hamarabb dehidratáltabbá is fogsz válni! Tekerés közben olyan sok vizet veszít a szervezetünk, hogy legalább 10-20 percenként meg kéne innunk egy deci folyadékot, de ezt a legtöbben nem tartják be: pedig a víz energiát is szolgáltat a testünket, aminek hála még nagyobb hatékonysággal tudunk biciklizni.

Vigyázz a gluténnal!

Egyre több ember jelentkezik gluténallergiára vonatkozó tünetekkel, amit a modern „szuperkaják” (péksütemények, fánkok, bolti kekszek, kenyérfélék stb.) elsokasodásának köszönhetünk, de attól, hogy te nem vagy allergiás, még lehetsz veszélyben! Igyekezz csakis teljes kiőrlésű termékeket fogyasztani, amik lejjebb tolják a mérleg nyelvét és a magas rosttartalmuk miatt a mozgás fokozásában is szerepet játszanak.

15453523 - biker-girl at the sunset on the meadow

Ne használj fogyasztópirulákat!

Semmire sem valóak, csak a pénzedet pazarolod rájuk. Az étkezési kiegészítők és a fogyást elősegítő smootiek, fehérjeporok és turmixok csak akkora hasznosak, ha valóban aktívan mozogsz! Ha viszont napi többször is a nyeregbe ülsz, bátran egyél vitaminokat és ásványi anyagokat, amik elősegítik a jobb anyagcserét és a fogyást!

Tudtad? Akár heti három óra tekerés is 50%-kal csökkenti a szívbetegségek kockázatát!

Egyél sok zöldséget és fehérjét

Egy bicikliző diétájából sem hiányozhatnak az olyan élelmiszerek, mint a hal, a pulyka vagy a csirke! Igyekezz minél táplálóbb ételeket fogyasztani, amik jó sokáig eltelítik a gyomrod és tele vannak aktív hatóanyagokkal! Az egészséges ételekkel sokkal jobban jobban jársz, mint a drága fogyasztókészítményekkel!

Ne hagyj ki egy étkezést sem

Ha hétvégenként nagy biciklitúrákra szoktál menni, biztosan hajlamos vagy arra, hogy „elfelejtesz” enni/inni, ezért megcsúszik napirendet és kimaradnak a főétkezések. A tanácsunk az, hogy ne sajnálj megállni egy kis piknikre vagy gyümölcsös harapnivalóra! Egy almát és egy szendvicset ülőhely híján még a bicikliden is el tudsz fogyasztani és így a korgó gyomrod sem fog kínozni tekerés közben!

Tudtad? A tekerés rendkívül környezetbarát: ha a kocsi helyett bicajjal jársz munkába, kilométerenként 200 gramm széndioxidtól kíméled meg magad és a földet!

Spórolj az energiával!

Végül, de nem utolsósorban: soha ne kezdd el teljes erőbedobással a tekerést! A legfrissebb tanulmányok azt mutatták ki, hogy akik a maximális erőkifejtéssel kezdenek el mozogni, hamarabb elfáradnak, mint azok, akik ügyesen osztják be az energiáikat. Sőt! Ha a sportolás vége előtt teljes erőbedobással kezdesz el tekerni, a szervezeted még akkor is égetni fogja a zsírt, amikor már rég célba értél és befejezted a sportolást!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X