Főoldal > MOZGÁS > Ezek az idei év legmenőbb sportágai

Ezek az idei év legmenőbb sportágai

alakformálásedzésgimnasztikakosárlabdamozgássportúszászsírégetés
0

Írta:

Unod a régi gyakorlatokat és valami újra vágysz? Félsz a sérülésektől, de bomba bikini alakot szeretnél? Próbálj ki egyet ezek közül a sportok közül!

Úszás

Mire jó? Szív-és izompanaszokra, valamint stresszűzésre.

Sem életkorhoz, sem nemhez, sem edzettségi szinthez nem köthető állóképességi sport, ami karban tartja a testsúlyod, fejleszti a tüdőkapacitásod, ráadásul izmokat is jócskán épít rád. Az edzőtermi edzéseknél 12-szer hatásosabb, hiszen a belső izmaidat is fejleszti, nemcsak „kívülről” épít. Ha mindez nem lenne elég, egy teljes háromfogásos (kb. 500-600 kalóriás) vacsoramenüt elégethetsz vele egyetlen óra alatt!

Tenisz

Mire jó? Fáradékonyságra, stresszűzésre.

A futás és a kerékpározás mellett a legjobb zsírégető aerob edzésforma, ráadásul az agyadat is állandóan karban tartja, hiszen folyamatosan figyelni kell a labda érkezésére és pattanására. A tenisszel fejleszted a reakcióidődet és a szem-kéz-láb koordinációdat is, de a zsírégetésre is tökéletesen megfelel: egy óra alatt kb. 600 kalóriát tudsz elégetni.

Futás

Mire jó? Csonterősítésre, stresszűzésre, állóképesség javítására

Tévhit, hogy csak a „fiatalok” kiváltsága a futás! Azok, akik rendszeresen kocognak, kevésbé hajlamosak csontritkulásra és csonttörésre, hiszen egyre erősebb és stabilabb csontokkal rendelkeznek. A fizikai megerősödés mellett sokan stresszlevezetésre is használják a futást, hiszen a monotonitást segít elvezetni a dühöt, kikapcsolja az agyat és csökkenti a stresszt.

Kosárlabda

Mire jó? Ügyességfejlesztésre, erőnlétnövelésre.

Az egyik legnépszerűbb labdajáték, amit főként gyerekként ajánlatos elkezdeni, hiszen erős nevelő célzattal rendelkezik: tanítja a toleranciát, a csapategységet és a szocializálódást. Egy aktív kosárlabdameccsen a játékosok akár 4-500 kalóriát is elégethetnek!

uszas2.jpg ()

Evezés

Mire jó? Izom- és szíverősítésre, a légzőszervek fejlesztésére.

Az evezés az egyik legjobb izomépítő sportág (különösen a hát-mellkas-karok hármasának izmait képes eredményesen megduzzasztani) – mégsem rak terhet az ízületekre. Szinte lehetetlen benne lesérülni, viszont minden izmot megmozgat! Külön jó hír, hogy kardiovaszkuláris edzés (nagy izomcsoportokat folyamatosan, rendszeresen mozgat meg; plusz súlyok nélkül), tehát erősíti a szívet. Figyelem! Ha nem akarsz az idomaidról lemondani, ne ezt a sportod válaszd!

Gimnasztika

Mire jó? Fejleszti az állóképességet, a koncentrációt és az izmokat.

Maximálisan lazának, erősnek és mentálisan pontosnak kell lenni ahhoz, hogy kitűnő gimnasztikás váljon belőled: rengeteget kell gyakorolni, amihez nagyfokú kitartás és koncentráció szükséges, ezért gyakran „elme sportnak” is nevezik. A gimnasztika fokozza a test regenerálóképességét, kiválóan alkalmazható a kondíció fejlesztésére, ráadásul csak minimális felszerelés szükséges hozzá.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X