Főoldal > MOZGÁS > Döbbenet: a túlzásba vitt sportolás elbutulást okoz!

Döbbenet: a túlzásba vitt sportolás elbutulást okoz!

alzheimer-kórdemenciaedzésegészségelbutuláskardiomozgásmozgássport
0

Írta:

Egy új kutatás szerint a kardiovaszkuláris mozgásformák (futás, úszás, evezés, biciklizés stb.) 88%-kal megemelik az időskori demenciára való esélyeinket!

Minden valószínűséggel te is azért mozogsz, mert egészségesen akarsz élni – egy új tanulmány szerint viszont minél többet mozogsz, annál nagyobb az esélyed az időskori elbutulás kialakulására!

A Neurology magazinban közzétett kutatás 44 éven át zajlott és olyan nők egészségét vizsgálták, akik ez idő alatt rendszeresen futottak, úsznak, bicikliztek, vagy más kardiovaszkuláris mozgásformákat űztek.

Az eredmény szerint a középkorú nők kardiovaszkuláris állapota összefüggésbe hozható a későbbi demenciával, azaz akik magas szinten sportolnak, azoknak rosszabb lehet a neurológiai állapota azoknál, akik nem mozognak.

25787253 - low angle view of a determined young woman working out at spinning class in gym

Mivel a 65 év feletti emberek közül 10-ből legalább 1 szenved Alzheimer-kórban, a mozgás iránti szeretet és túlzott sportolási kedv pedig rohamos iramban növekszik, a kutatók szerint 2050-re az egész világon megtriplázódhat az Alzeimher-betegek száma, 53 millióról 130-150 millióra.

De pontosan mikortól is nő az esélyünk a butulás kialakulására?

A kutatók szerint heti 4 alkalomnál több kardiovaszkuláris, vagy intenzív HIIT mozgásforma gyakorlása jelentősen megnöveli az esélyeinket a butulásra és az Alzheimer-kórra, ezért inkább a heti kétszeri sportolást javasolják – a többi nap folyamán pedig a sétát, illetve a könnyebb mozgásfajtákat ajánlják, melyekhez nem kell különösebb fizikai erőfeszítés.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

turmixzsírégetés

Top 3 zsírégető turmix edzéshez

Írta:
12 napja 0

A mesterséges turmixokat igazi csodaszernek tartjuk, fogyaszt, vagy épp izmot épít, ráadásul nem macerás, csak fel kell oldani egy kis vízben vagy tejben, és már fogyasztható is. Azonban sokkal egészségesebb italt készíthetünk magunknak pár perc alatt, csak némi hozzávaló és egy botmixer kell hozzá.

Kövess Facebook-on!
X