Főoldal > MOZGÁS > Siker, fejlődés, fogyás: így váltott életmódot Andi és Sanyi

Siker, fejlődés, fogyás: így váltott életmódot Andi és Sanyi

edzésegészségéletmódváltásÉletmódváltókfogyásmozgássúlyzószemélyi edzőzsírégetés
0

Írta:

Végéhez ért az a három hónap, amely során végigkövettük Andi és Sanyi, a Házipatika.com két szerkesztőjének életmódváltását. Mindketten megdolgoztak az elért eredményekért, voltak mélypontjaik, értek el nagy sikereket az életmódváltás során.

Mozgásprogramjukat Kiss Gergely személyi edző vezényelte, mentorálása alatt Andi és Sanyi is nagy változásokon ment keresztül, ezekről mesélt most Geri.

Az életmódváltás nagy nyertese Sanyi, aki a lassabb kezdés után nagyon belehúzott, és elképesztő változáson ment keresztül, amit még szeretne folytatni.

„Sanyi a 3 hónap alatt nagyon nagy változásokon ment keresztül. A kezdeti kiinduló felmérés egyértelműen megmutatta, hogy az állóképességével gondok vannak, a kardiovaszkuláris rendszer próbálta felvenni a harcot a kardio gépekkel, de sajnos elbukott: Sanyi pulzusa az egekbe szökött, légszomja volt. A további felmérések is elég gyenge eredményeket hoztak, de ez sajnos normális, ha valaki inaktív életet él és ülő munkát végez. A 2-3 hetente elvégzett felmérések eredményeit utólag visszanézve azonban óriási fejlődésen ment keresztül.
A teste számos pontján több centimétert csökkent a körfogata, például a hasán, a karja viszont izmosabb lett, ráadásul több mint 10 kilót fogyott. Sanyi az utolsó állóképességi felmérő során is bizonyított: kezdeti pulzusa alig emelkedett, láthatóan erőlködés nélkül teljesítette az előírt időt, és a terhelés elvétellel járó pulzusreakciója is megfelelő volt. Ezek a mérések nyilvánvalóvá tették, hogy szervezete hozzászokott az edzéssel járó terheléshez, és súlyfeleslege sem hátráltatta már a további tesztgyakorlatok remek végrehajtásában: minden gyakorlatban, amit elvégeztünk, sokkal jobban teljesített, mint korábban, egyértelmű fejlődést mutatott.
Szerintem Sanyi eredményei magukért beszélnek: ha valaki odateszi magát, és dolgozik a kitűzött céljaiért, akkor jönnek az eredmények. Kocogással, otthoni súlyzós edzésekkel, HIIT és TRX edzéssel fejlődött és haladt. Sanyi választott: öröm ránézni, sokkal egészségesebb kiadása lett korábbi önmagának, és a 3 hónapos életmódváltás végeztével sem szeretné abbahagyni a mozgást és megy tovább ezen az úton, ami kezdetben ugyan nehéz volt, de időközben a sport öröm és kikapcsolódás lett számára, a napi rutin nélkülözhetetlen része.” 

Andi is jó irányú változásokon ment keresztül, ő is jó eredményeket ért el a program segítségével, bár ő kicsit több nehézséggel küzdött, mint Sanyi.

„Andi kissé félve vágott bele a programba, úgy éreztem, ő nem határozta el magát igazán, inkább a külső segítségre támaszkodott, hogy az majd meghozza az elszántságot és motivációt számára. A felméréseket vele is megkezdtem egy időben Sanyiéval. Nála is az ülő munka és az inaktív életmód, mint egy néma gyilkos már megtette kártékony hatását. Az állóképességi teszt nála is gyengébb eredményeket mutatott, amikkel foglalkozni kellett. Andi konditermi kardiogépeken és súlyzós gépeken végezte az edzéseit, sikerrel: a teljes teste több centiméterrel lett karcsúbb és jópár kilót is leadott. Erőnléte fejlődött a felmérés során elvégzett gyakorlatok tanulsága szerint, de azt érzem, hogy ennél nagyobb eredményt is elérhetett volna. Andi sok belső harcot vívott, mintha nem találta volna a neki való utat – de minden ember más és más, valakinek az egyik módszer működik, míg másnál az kudarcba fullad.  Ez a nehéz az én szakmámban, hogy mindenki számára biztosítsam a sikert, és felismerjem a probléma okát. Andinál menet közben jöttem rá, hogy számára a konditermi edzés túl monoton és egysíkú, számára az nem elég, hogy ő mozog, neki kell a társaság, kell a külső megerősítés, a vele együtt mozgók energiája, és közössége, de ezek a felismerések csak a közös munka vége felé rajzolódtak ki. Örülök a fejlődésének és a közösen elért eredményeknek, de még inkább annak, hogy ő az élő példa arra, hogy minden ember más, és mindenkinek mások az igényei. Ha egy sport számunkra nem okoz örömöt, akkor nem az a megoldás, hogy abbahagyunk mindent, mondván a mozgás nem nekem való, hanem elkezdünk más sportokat is kipróbálni, felfedezni, vagy kimegyünk a szabadba, és közösségi mozgásokat választunk magunknak. Egy a lényeg, hogy nem szabad feladni, addig kell menni, míg rá nem lelünk arra az aktivitásra, ami kikapcsol, és feltölt minket. Andival az utolsó teszt során megbeszéltük, hogy addig megy, míg meg nem leli a saját sportját. Életmódváltása sikeres volt, mert mostanra az étkezéseit rutinosan és rendszerben kezeli, sokkal tudatosabb vásárló lett, és a mozgás pozitív élettani hatásai is érvényesültek nála.”

Az életmódváltás összes cikkét elolvashatod a Házipatika.com oldalon! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X