Főoldal > MOZGÁS > 8 szuper megoldás izomlázra

8 szuper megoldás izomlázra

edzésizomizomlázmozgás
0

Írta:

Te is szenvedtél már őrjítő izomláztól egy-egy nehezebb edzés után? Ha igen olvass tovább! A következő tippjeinkkel most még hamarabb túleshetsz a fájdalmas napokon.

1. Fogyassz specifikus ételeket

A gomba bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású, csakúgy, mint a grépfrút és a 75% feletti kakaótartalommal rendelkező étcsokoládé. A koffein, valamint a magas vitamin- és ásványi anyagtartalmú sportitalok szintén segítenek a regenerálódásban – fogyaszd őket naponta többször, és garantáltan lerövidíted az izomlázat.

2. Zuhanyozz

Minél jobban felpörgeted az anyagcserédet és a véráramlásodat, annál hamarabb távozik a testedből az a felesleges tejsav, mely az izmaid túlerőltetése miatt jött létre! Bár a hideg-meleg vizes borogatás és zuhanyzás nem tartozik a világ kellemesebb dolgai közé, az izmaid hálásak lesznek érte!

3. Relaxálj

A zuhany után nincs más dolgod, mint pihenni: egy 2018-as felmérés szerint ugyanis azok, akik az izomláz után legalább három napig kerülték az erős fizikai igénybevételű mozgásokat, erősebb izomzattal rendelkeznek, mint azok, akik izomlázzal is folytatják a sportolást.

4. Használj gyógynövényeket

A levendula segítségével nemcsak a stresszt vezetheted le, hanem az izmaidat is ellazíthatod, míg a körömvirággal, a gyömbérrel és a borókával a fájdalmas részek gyulladását csillapíthatod. Ha ezek sem segítenek, próbáld ki a cickafarkfüvet, melynek alkoholos kivonatai gyógyszerként serkentik a gyógyulást.

theme sport and rehabilitation sports medicine. Beautiful strong slender Caucasian woman athlete uses foam roller green field street workout to workout to remove pain, stretch and massage muscles.

5. Masszírozz

Az átmozgató masszázsok is képesek megrövidíteni az izomlázat – persze csak akkor, ha hozzáértő kezek közé kerülsz. Egy profi által végzett nyirokmasszázs például napokkal is felgyorsíthatja a felgyülemlett tejsav távozását, ami nem utolsó szempont, ha családanya vagy, vagy ha fizikai munkát végzel.
Az extra hatás érdekében használj gyógynövényes masszázsolajakat: kedvencünk a menta, az eukaliptusz és a kakukkfű. mentát, az eukaliptuszt és a kakukkfüvet ajánljuk a leginkább!

6. Szedj vitaminokat

A megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal hatalmas javulás érhető el, ha az izomlázad már a mindennapi teendőidre is negatív hatással van: a C-vitamin például enyhíti a felgyülemlett tejsavat és a gyulladás mértékét, a D-vitamin a kalciumot abszolválja és erősíti az immunrendszert, az E-vitamin a véráramlást támogatja, a B-vitaminok pedig a zsírcellák normál működését és az izmokat fejlesztik.

7. Igyál sokat

Egy friss kutatás szerint az izomlázat nem feltétlenül a gyenge teherbírás és a túl sok edzés váltja ki, hanem a dehidratáció: fél órás sportolás során ugyanis a test vízháztartásának 6-10%-át veszítjük el, melyet ha nem pótolunk idejében, az átlagosnál több tejsav keletkezik a testünkben – ez pedig nagy fájdalmakat képes okozni. A megoldás? Naponta legalább 3 liter vizet igyál, ha aktívan sportolsz!

8. Sportolj kompressziós ruhában

Egy 2014-es tanulmány szerint a kompressziós ruhában (nadrágban és zokniban) sportolók 40%-kal kevesebbszer kapnak izomlázat, mint azok, akik egyszerű ruhákban sportolnak. Néha tényleg megéri befektetni egy-egy minőségi darabba!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X