Főoldal > MOZGÁS > Az egyetlen gyakorlat, amitől kockás hasad lehet

Az egyetlen gyakorlat, amitől kockás hasad lehet

hasizomkockás haslapos hassúlyzózás
0

Írta:

A Dél-Floridai Egyetem kutatói közétették a leghatékonyabb gyakorlatokat, amelyekkel végre neked is kockás hasad lehet!

Ha azt hitted, hogy a felülés a legtutibb gyakorlat a hasizmaid erősítésére, akkor sajnos eddig tévúton jártál. A Dél-Floridai Egyetem kutatói nemrégiben 97 típusú erősítő módszert és gyakorlatot (hagyományos törzsizom, törzsstabilizáló, labdás/egyéb eszközös, súlyzós) hasonlítottak össze, melyben azt vizsgálták, hogy melyek ösztönzik a legkeményebb munkára a hasizmokat.

„Számtalan eszköz van jelenleg forgalomban, melyek használatával kockás hasizmot ígérnek a gyártók” – mondja a kutatás vezetője, Jason Martuscello. „A vizsgálataink azonban mindenféle marketing állítással ellentétes eredményt mutatnak.”

A Journal of Strength and Conditioning Research című folyóiratban közétett kutatás szerint a leghatásosabb módszer a hasizmok erősítésére nem más, mint a sima súlyzós gyakorlatok. „A labdás/egyéb eszközös technikák meglepő módon nem késztették olyan intenzív munkára a törzs- és hasizmokat, mint az ezek nélkül végzett edzés” – mondja Martuscello. „A törzsstabilizáló, talajon végzett gyakorlatok – pl. felülések, plank – melyek kizárólag a saját testsúlyt használják, szintén nem bizonyultak elég hatékonynak.”

Guggolás

Előrehajlásból emelés

Fej fölé emelés

A kutatás “győztese” tehát: a nagy súlyokkal végzett gyakorlatok. Martuscello, személyi edző és a Humanfitproject munkatársa ezért elsősorban a súlyokkal végzett guggolás, előrehajlásból emelés és fej fölé emelés rendszeres gyakorlását javasolja. Azért lassan a testtel, ezeket se vidd túlzásba! Ne feledd: első a biztonság, ezért mindig figyelj a gyakorlatok helyes kivitelezésére!

“A súlyzós gyakorlatok sokkal komplexebbek a hagyományos felüléseknél vagy más módszereknél, ezért sajnos a sérülés veszélye is nagyobb. Ez azonban nem kell, hogy visszatartson senkit attól, hogy súlyokkal eddzen. A dolog szépsége, hogy egy személyi edző segítségével megtanulva a helyes technikát, fokozatosan egyre nehezebb súlyokkal dolgozva, lépésről lépésre haladhatunk a megvalósítandó cél irányába. Mindenkit csak biztatni tudok, hogy próbálja ki!”

Fotó: 123 RF, pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X