Főoldal > MOZGÁS > Ezek a túledzés jelei, figyelj!

Ezek a túledzés jelei, figyelj!

edzésenergiafáradtságtúledzés
0

Írta:

Mindennap órákat izzadsz a kemény edzéseken, de még így sem vagy elégedett teljesítményeddel? A jóból is megárt a sok! Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, itt az ideje lassítanod…

Biztosan te is hallottál már a megszállott sportszerelmesek „No Pain, No gain” (magyarul: „Fájdalom nélkül nincs nyereség”)  jelmondatáról. A szakértők szerint a fájdalom és a kimerültség viszont cseppet sem tesz jót – sem neked, sem a testednek.

Amennyiben a következő tünetek közül bármelyiket is észleled magadon, ideje visszavenned az edzésből és meglátogatni egy sportorvost – még mielőtt komoly baj lenne a vége!

1. Nem múlik el az izomfájdalmad

Egy kis izomláz itt, egy kis húzódás ott – amikor rendszeres edzel, még a gondos odafigyelés mellett is előfordulhatnak kis balesetek, ilyenkor viszont érdemes rápihenned egy-két napot.

Hogy miért? Az izmainknak és a szalagjainknak szüksége van pihenésre ahhoz, hogy újból megerősödjenek, és jobban bírják a terhelést. Ha ez viszont nem történik meg, a kis húzódásból komoly baleset (pl. szalagszakadás) is lehet, ami a teljes testmozgás megtiltását is előidézheti. Ugye te sem akarsz több hétig ágyhoz kötve lenni?

Tipp: A hát-és vállizom húzódásait különösen vedd komolyan, mert közvetlen összeköttetésben állnak a gerinccel. Nyújts sokat és pár napig mindenképpen kíméld magad a megerőltető mozdulatoktól.

2. Túlságosan szenvedsz az edzéstől

Az „edzőguruk” azt vallják: addig kell edzeni, amíg tudsz mosolyogni – ha az élvezetről szó sincs és inkább szenvedésnek éled meg az egészet, inkább fejezd be! A sportolás nem a túlerőltetésről szól, hanem a mozgás öröméről! Ha egy baleset/sérülés után kezdesz újból mozogni, kezdd nagyon apró lépésekben: egy kis séta, majd egy még nagyobb és még nagyobb, néhány karkörzés, később apró kocogó lépések, míg már futni is fogsz tudni.

Wellness- tipp: A mértékletességet minden mozgásfajtánál tarts be: inkább keveset mozogj, de élvezd; mintsem túlerőlteted magad és napokig szenvedsz az izomfájdalmaktól!

38584036 - tired woman working out on gimnastick rings at gym

3. Szúr az oldalad

A levegő beszorulásának is nevezett edzés közbeni jelenség azt jelenti, hogy kipréselted magadból a maximumot és fejezd be a mozgást – a tested nem véletlenül adott le fájdalomjelzéseket. Ha ezzel a problémával találkozol, fejezd be a mozgást, vegyél mély, lassú lélegzeteket az orrodon és óvatosan fújd ki a szádon. Ismételd meg párszor ezt a gyakorlatot és 5 perc múlva már semmi bajod sem lesz. Ha jól esik, finoman ki is támaszthatod az oldalad a kezeddel.

4. Megszűnt a motivációd

Sikeresen lefutottad a maratont, és olyan kockás hasad lett, mint senki másnak? Ha már nem leled az edzésben az örömöd és már a célokat sem akarod kergetni, keress más olyan mozgásformát, ami kikapcsol. Ez lehet egy kinti biciklitúra a barátnőiddel, egy hosszú kutyasétáltatás, egy egzotikus latin tánctanfolyam, vagy egy új sport, amit a leghelyesebb személyi edző tart neked. A lényeg, hogy valami mindig tartson lázban és mozogj valamit!

5. Állandóan szomjas vagy

Megnyugtatunk: nem te vagy az egyetlen, aki edzés közben szomjas! Ha viszont annyira kívánod a vizet, hogy másra sem tudsz gondolni, van egy rossz hírünk: a szervezetedben elkezdődött a dehidratáció. Hogy a kiszáradást elkerüld, edzés közben mindig legyen nálad legalább egy liter víz; ha pedig meleg helységben edzel; ásványi anyagokat tartalmazó sportitalokat/ kókuszvizet is tartsd magadnál, ami pótolja a leizzadt vitaminokat és sókat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X