Főoldal > MOZGÁS > A túl sok edzés gátolhatja a súlycsökkenést?

A túl sok edzés gátolhatja a súlycsökkenést?

edzésfogyásmozgás
0

Írta:

Ha az ünnepek alatt felszedett pluszkilók miatt te is magasabb fokozatra kapcsolva kezdtél edzeni, talán rosszul tetted. Hogy miért? A legújabb kutatások szerint a túl sok edzés akadályozhatja a súlycsökkenést.

Nem álhír és nem ámítás: egy amerikai egyetem legújabb kutatása szerint heti 4-5 edzés nemcsak hogy nem segít az álomalak elérésében, de meg is gátol a céljaid elérésében – tehát, nem fogsz tőle lefogyni.

Woman on the treadmill with overtraining symptoms

Ez hogy lehetséges? A kutatók kiderítették, hogy a túl sok edzés miatt megemelkedik a kortizol stresszhormon szintje a szervezetünkben – és, mivel a testünk nem tud különbséget tenni a munkahelyi, a magánéleti és a „konditermes” stressz között -, ezért alapjáraton megszűnik a zsírégető funkciója.

Az már csak hab a tortán, hogy mindez azért történik, mert szervezetünk a zsírégetés helyett azzal van elfoglalva, hogy stabilizálja a mentális egészségünket (vagyis a paraszimpatikus és a szimpatikus idegrendszer működését), mely sokkal fontosabb, mint néhány felesleges kiló ledolgozása.

Az eredmény mindezek ellenére ne befolyásolja a sportolási szokásaidat, mert a rendszeres mozgás az egészséges életvitel egyik elengedhetetlen eleme.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X