Főoldal > MOZGÁS > Erősítés vs. kardió? Hogy csináld?

Erősítés vs. kardió? Hogy csináld?

edzéserősítéskardio
0

Írta:

Sokan bolyonganak céltalanul és tanácstalanul az edzéstípusok útvesztőiben. Pedig néhány fontos szempont figyelembevételével egyszerűen és hatékonyan testre szabhatjuk a kardió és erősítő gyakorlataink arányát.

Tűzd ki a céljaidat

Mindenkinek más céljai vannak az életmódváltással kapcsolatban; van, aki fogyni szeretne, más kerekebb izmokra vágyik, megint mások az egészségük megtartását tartják szem előtt. Ha elsősorban fogyás a cél, kezdetben a kardió jellegű gyakorlatok legyenek előtérben, az izomépítéshez, formásodáshoz pedig erősítő gyakorlatokat kell többször végezned. Fontos azonban, hogy egyik esetben se hanyagold se a kardiót, se a súlyzós gyakorlatokat, inkább találd meg a megfelelő arányokat.

Kérj segítséget

Mielőtt belevetnéd magad az edzőtermek világába, legyen határozott elképzelésed arról, hogy valójában mi a célod. Ehhez nem árt egy általános állapotfelmérés, és jó, ha kikéred szakemberek tanácsát is. Az edzők, életmód-tanácsadók, dietetikusok nagy segítséget nyújthatnak, ráadásul nem is minden esetben látjuk magunkat reálisan, ami könnyen tévútra vihet bárkit.

36859768 - sexy young woman resting in the gym and leaning on row of dumbbells

Igazodj az edzettségi szintedhez

Ha hébe-hóba eddig is mozogtál, például bringával tekertél be a munkahelyedre, nagyokat sétáltál, túráztál és időnként még kocogni is eljártál, az már egy jó alap, amire komolyabb edzéseket, erősítő gyakorlatokat is lehet építeni. Ha viszont az utóbbi időben nem voltál túl mozgékony, sőt, évek óta nem sportoltál semmit, akkor tilos hatalmas elánnal belevetned magad az edzésekbe. Kezdd könnyű kardió mozgásokkal, sétálj, ússz, biciklizz úgy, hogy fokozatosan növeld a tempót és a távot is. Így megfelelő erőnlétre teszel szert, és egy idő után a súlyzók emelgetése sem fog nehézséget okozni.

Ügyelj a táplálkozásodra

Hiába a rendszeres edzések, ha nem figyelsz oda a megfelelő minőségű ételek fogyasztására, sokkal kevésbé lesz látványos az eredmény, ráadásul se a kardió, se az erősítő gyakorlatokat nem fogod bírni. Különösen nagy hangsúlyt kell fektetned az edzések előtti és utáni étkezésnek. Az edzéseket ne kezdd teli hassal, de a korgó gyomor is kerülendő. Kb. 1-1,5 órával sportolás előtt egyél utoljára, akkor is valamilyen összetett szénhidrátot, pl. gyümölcsöt, zabkását, amiből energiát nyerhetsz és jobb teljesítményt nyújthatsz. Az edzés utáni fél órában pedig (főként erősítő edzések után) izmaid fejlődése szempontjából fogyassz fehérjét, csirkemell, tojás, tejtermékek vagy fehérjeturmix formájában.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X