Főoldal > MOZGÁS > Miért vagy álmos edzés után?

Miért vagy álmos edzés után?

álmosedzésfáradtságmozgás
0

Írta:

Ha másra sem vágysz edzés után, mint hogy lefeküdj aludni, annak a következő okai lehetnek.

A napszak, amikor edzel

A szervezet természetes cirkadián-ritmusa segíthet meghatározni, mikor érdemes edzened. A belső órád ugyanis részt vesz a testhőmérséklet, a vérnyomás és a pulzus szabályozásában. Ezek pedig hatással lehetnek az edzés teljesítésére, illetve a regenerációra. Ahogy a bagoly típusúaknak nehéz kehet a reggeli órákban edzeni, úgy a pacsirták könnyebben kimerülnek az esti edzéstől. Figyelj a szervezeted ritmusára, hogy elkerüld a kimerültséget.

Nem megfelelő alvás

Az alvás és a testmozgás kéz a kézben járnak. A rendszeres mozgás javítja az alvás minőségét, és csökkentheti a nap közben érzett fáradtság érzését. Azonban ha nem alszol jól, nem kielégítő az alvás minősége, megterhelőbb lehet az edzés. A kialvatlan emberek, akiknek már nincs energiája, az edzés után rendkívül álmosak lehetnek.

Lehetséges egészségügyi okok

Az amerikai Nemzeti Alvási Alapítvány (National Sleep Foundation) szerint bizonyos egészségügyi problémák, mint az alvási apnoé, álmosságot okozhatnak. Ezt pedig az edzés tovább súlyosbíthatja. Bizonyos gyógyszerek szedése szintén hozzájárulhatnak a problémához. Ha ilyesmire gyanakszol, feltétlen konzultálj az orvosoddal.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X