Főoldal > SZAKÉRTŐK > Miért jó, ha az edzés mellett jógázol?

Miért jó, ha az edzés mellett jógázol?

jógajógázásmozgás
0

Írta:

Bár a jóga valójában többet jelent fizikai aktivitásnál, sokan mégis mozgásformaként tekintenek rá.

Ha nem is tudod elképzelni, hogy nap mint nap ászanákat gyakorolsz, kiegészítő sportként mindenképpen iktass be heti 1-2 jógaórát az edzéstervedbe! A jóga bármilyen sport hatékony kiegészítő edzése lehet. Teljesítményfokozó hatásán túl azt is vedd figyelembe, hogy jógásként nem kell majd azzal szembesülnöd, hogy a tükörbe nézve egy életerős, sportos fiatal ember helyett egy rosszkedvű, fáradt, merev, koránál idősebbnek tűnő alak néz vissza rád. Ugyanis a jóga segíthet a szellemi teljesítmény, a jókedv, a test-szellem fiatalításának megtartásában is.

Gyakoriság

Hogy a jóga jótékony hatásait megtapasztald, már elég heti 1-2 alkalom gyakorlás is. (Persze ha több, még jobb!) A lényeg a rendszerességben van – mint minden más sportban, ha eredményt szeretnél elérni.

Két népszerű sportágat emelünk ki a továbbiakban, de az ászanák jótékony hatása egyéb sportokban, pl. funkcionális edzés, harcművészetek, tánc, úszás során is érvényesül!

Jóga és kondi

A súlyzós edzéseket gyakorlók közül kerülnek ki a legkötöttebb izomzattal rendelkező sportolók, így nem csoda, hogy az első pár jógaórát valódi kínzásként, túl nehéznek élik meg. A pörgős személyek ráadásul túl lassúnak is találják a gyakorlatsorokat.

Szedjük csokorba, miben segíthet a jóga, ha te is a megszállott kondizók táborát erősíted.

  • A jól, edző segítségével kivitelezett pózok alkalmasak minden izomcsoport nyújtására, lazítására.
  • Izmaid nem rövidülnek tovább, sőt, nagyobb mozgástartományban tudod majd edzeni őket.
  • A jóga javítja az izmok vérellátását, így az edzéseid során túl hamar jelentkező “savasodáson”, illetve az edzéseket követő izomláz enyhítésében, megelőzésében is segíthet.
  • A nagy súlyok igencsak terhelik az ízületeidet, beleértve a gerincet is, ezért biztosan segítségedre lesz, ha gyakran jógázol. A gyakorlatok nyújtják, egyben erősítik a mélyizmokat, gerincmerevítő izmokat, így enyhülhetnek a hát- és derékfájdalmak.
  • A jóga fokozza a test- és önkontrollt, így a jövőben tudatosabban tudod majd a súlyzós gyakorlatokat végezni.
  • Segít a test méregtelenítő folyamatainak felerősítésében, támogatásában, melyre nagy szükséged lehet, ha speciális fehérjedús étrendet követsz.
  • A lassabb óráknak megvan az az előnye, hogy egy-egy ászana kitartása alatt végigpásztázhatod a tested: testrészeid, izmaid állapotát; felfedezhetsz fájdalmakat, feszüléseket.
  • A dinamikusabb órák az optimális testösszetétel (izom-zsír arány) elérésben is segítségedre lehetnek, ugyanis szép szálkás alakot érhetsz el jógával.
  • A jógaórák végén gyakorolt befelé figyelés, meditáció, relaxáció hatására az elmédet is megnyugtathatod, elterelheted a figyelmedet a fáradtságról. Idővel elengedheted az olyan “sürgető” gondolatokat is, melyek arra késztetnek, hogy minél előbb túl akarja lenni a jógagyakorláson…

Jóga és futás

Sokan a jógát a futás legjobb keresztedzésének tartják. Sajnos számos futó bemelegítés és/vagy levezetés nélkül végzi a futóedzéseket, de ha legalább ráhangolódás és tréning végi nyújtás gyanánt jógagyakorlatokat végzel, máris tettél az egészségedért és teljesítményed növelésedért! (A legjobb persze az volna, ha valóban kiegészítő edzésként iktatnád be a jógaórákat!) Az előző bekezdésben már említett hajlékonyságon túl azonban a jóga erő-állóképesség javításában is hatalmas szerepet játszik.

  • Az ászanák segítenek a megfelelő testtartás elsajátításában, ami kiemelten fontos a helyes futótechnika alkalmazása során.
  • Másrészről köztudott, hogy a kocogás az egyik legkevésbé ízületkímélő sport, így nem mindegy, hogyan, milyen szögben viszonyulnak egymáshoz a testrészeid. A jó jógaoktató kifejezetten nagy hangsúlyt fektet az ízületvédelemre!
  • A jóga csökkenti a regenerációs időt. Ki ne szeretne rövidebb ideig tartó izomlázat és hamarabb erőre kapni?
  • A jógaórákon gyakorolt légzőgyakorlaton növelhetik a tüdőkapacitást, de a helyes légzéstechnika elsajátítása a futásaid során is segítségedre lesz.
  • Bizonyított tény, hogy a helyesen végzett gyakorlatokkal megelőzhetőek a futósérülések.
  • A jóga átmozgatja a belső szerveket, mirigyeket is, aminek előnyét leginkább a hosszútávfutók élvezik: a frissítések során alkalmazott gélek, zselék, szeletek nem a leggyomorkímélőbbek. Ha rendszeresen gyakorolsz, és felkészíted az emésztőrendszeredet az táplálék megfelelő továbbításra, avagy csillapítod az edzés/verseny utáni kellemetlen panaszokat néhány ászanával, garantáltan meghálálja a tested.
  • A jógaéletmód előnyben részesíti az összetett, kellő és optimális energiát biztosító szénhidrátok fogyasztását, ami szintén előnyös, ha futó vagy.
  • A jóga során gyakorolt meditáció elsajátítása segíthet, ha hosszabb távokat futsz: megtanulsz szemlélődni, elmerülni a tested reakcióiban, változásaiban; élvezheted a környezet szépségeit – ahelyett, hogy azon gondolkoznál, mikor állhatsz már meg végre vagy mikor éred el a kitűzött célt…

+ Néhány fontos tanács!

Ha a jóga továbbra is edzésmódszert, gyakorlatok rendszere marad számodra, akkor sem árt, ha néhány dolgot szem előtt tartasz!

  • Első és legfontosabb, hogy a jógának fontos alappillére a fokozatosság, az alázat és az önátadás. Türelemmel kell hát lenned a tested és önmagad felé – illetve persze az oktatóval szemben is. A jógafilozófia első és legfontosabb elve a nem-ártás elve (ahimsa). Nem cél a test megerőszakolása, egy-egy pózba történő beleerőltetése. Ahogy a saját sportágadban is idővel, lassan építetted fel magad (avagy az izmaidat), fogadd el, hogy egészségesen, sérülésmentesen csak türelemmel lehet jógázni.
  • Találd meg a számodra legmegfelelőbb óratípust. A jógának számos válfaja létezik; kezdve a statikus óráktól az igazán dinamikus edzéseken át a forró jógáig.
  • Keresd meg a legszimpatikusabb oktatót! Lényeges, hogy bár sok jógavideó és anyag érhető el az interneten is, jobb, ha egy jógastúdióban, profi oktató kezei között kezdesz. Ennek oka, hogy mint minden más mozgásforma, a jóga is könnyen okozhat károkat, ha nem hivatásos oktató irányításával végzed az ászanákat. Mikrosérüléseket, ízületi bántalmakat is szerezhetsz, sőt, kívülről nem látod, ha egy-egy pózt nem jó testtartásban veszel fel. Az oktató azért van, hogy javítson, felhívja a hibákra, esetleges hiányosságokra a figyelmed, amiket fejlesztened kell!
  • A jóga legjobb hatását akkor fejti ki, ha üres gyomorral kezdesz neki, sőt, a legtöbb oktató az óra közbeni ivást sem engedi. Ennek fizikai és spirituális okai is vannak. A belek és a húgyhólyag is legyen üres, tehát óra előtt mindenképpen látogass el a mellékhelyiségbe.
  • A jóga nem a divat kifutók színtere; mindig kényelmes, mozgásodban nem korlátozó ruhában gyakorolj! Viszont egy csúszásmentes jógaszőnyeget nem árt, ha beszerzel.
  • Tanuld meg a helyes légzéstechnikát! Ami bizony más, mint sok mozgásforma esetén: orron be és orron ki, ugyanolyan ütemben lélegzünk be, mint ki. A légzőgyakorlatok segítik elme elmélyülését is, de a gyakorlatok helyes kivitelezéséhez is hozzájárul.
  • Ne gyakorolj, ha fertőző betegségben, lázas állapotban szenvedsz, de egyéb krónikus megbetegedések (pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, diabétesz) és mozgásszervi betegségek esetén is lényeges, hogy kikérd szakorvosod és az oktatód véleményét!

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X